Werkgroep Genealogie en Historisch Archief

Genealogie = stamboomonderzoek.

Van wie stam ik af, waar komt onze naam vandaan, waar liggen mijn wortels? Allemaal vragen die actueel worden als mensen zich met stamboom- of familieonderzoek bezig gaan houden. Genealogie is de wetenschappelijke term. Veel geïnteresseerden pluizen archieven na om de familiegeschiedenis boven water te krijgen en antwoord te krijgen op bovenstaande vragen.
Als eerste officiële werkgroep van de Stichting Oud Ridderkerk werd, in december 1982 binnen de Stichting Oud Ridderkerk de werkgroep Genealogie opgericht.
Belangstellenden kunnen tijdens de openingsmiddagen altijd terecht voor informatie om gegevens van uw voorouders te achterhalen.
Bezoekers kunnen niet alleen gebruik maken van de reeds door de werkgroep vergaarde informatie, maar ook op weg geholpen worden met het opzetten van een goed en duidelijk zoeksysteem. Sinds enige tijd gebruikt de werkgroep het programma Gensdatapro.
Maar wie thuis over internet beschikt kan tegenwoordig ontstellend veel informatie verzamelen via de website : WieWasWie. Miljoenen gegevens staan u ter beschikking om een stamboom te maken en aan te vullen met veel meer interessante gegevens dan alleen maar data uit de DTB's (doop- trouw- en begraafgegevens) en gegevens van de Burgerlijke Stand van bijna heel Nederland.
Wanneer u serieus een uitgebreide stamboom of kwartierstaat wilt gaan samenstellen raden wij u aan om een (tijdelijk) abonnement te nemen op bovenvermelde website.
Andere websites die van belang kunnen zijn bij uw onderzoek:

- Stadsarchief Rotterdam.

- Inventarisatie districtsklappers doopboeken Zuid-Holland.

- DTB boeken Zuid-Holland.

- Digitale Bronbewerkingen Nederland en Belgie.

- Genver Familysearch.

Ook wij hebben gegevens van uw voorouders welke te vinden zijn in de volkstellingsregisters, de oude bevolkingsregisters, belastingkohieren etc.
Deze vindt u n.l. niet via bovenvermelde websites, zie hiervoor onderaan bij DATABANKEN.
Ter inzage bij onze werkgroep zijn ook de duizenden rouw- en trouwkaarten en advertenties van Ridderkerkse families.
De werkgroep beschikt ook over bewerkte afschriften van het Oud rechterlijk Archief (ORA) in de periode 1697 tm 1807 en van het Oud Notarieel Archief (ONA) in de periode 1645 tm 1810.
Ook proberen wij andersoortige gegevens van onze voorouders ter beschikking te stellen van belangstellenden.
De werkgroep voert niet alleen het beheer over de informatie die van belang is voor genealogisch onderzoek, maar organiseert soms ook familiedagen, voor dragers van een gemeenschappelijke familienaam.

Onze vrijwilligers.

De werkgroep Genealogie heeft 9 medewerkers die verdeeld over diverse taken werkzaam zijn. Bijna iedere openingsdag van de Oudheidkamer zijn er wel vrijwilligers aanwezig om u van dienst te zijn.

Ondanks de grote hoeveelheid informatie op internet bezoeken ons regelmatig personen met specifieke vragen waarmee wij u graag willen helpen.

Scheepsbouw.

Voor informatie over scheepswerven en schepen kunt u contact op nemen met de Heer H. van Vliet via 06-53112277.

Foto Base.

Regelmatig ontvangen we familie- en klassenfoto’s. Na bewerking en voor zover bekend voorzien van namen en andere gegevens worden deze foto’s opgeslagen in het digitale systeem. Deze afbeeldingen kunnen worden geraadpleegd en toegevoegd ter verfraaiing van uw stamboom.
Inmiddels beschikken wij over duizenden foto's van Ridderkerkers, zoals trouwfoto's, schoolfoto's, groepsfoto's van werknemers bij bedrijven, voetbalclubs en muziek- en zangverenigingen etc..
Voor controle en aanvullingen van de persoonsgegevens hebben wij juist ook uw hulp nodig.

Zie hiervoor bij: Opsporing verzocht.

Bibliotheek.

De voorraad boeken is opnieuw ingedeeld en gecatalogiseerd. De catalogus vindt u onder de rubriek Oudheidkamer/Bibliotheek.

Historisch Archief.

Het Historisch Archief bestaat uit een verzameling kopieën van documenten die van belang zijn bij bestudering van de geschiedenis van Ridderkerk. Ook zijn er gegevens beschikbaar van bedrijven, zang- en muziekverenigingen, woningbouwcorporaties etc.

Openingstijden.

Alle gegevens zijn uiteraard voor het publiek ter inzage. U kunt hiervoor terecht op de openingstijden van de Oudheidkamer. Voor de maanden juni, juli en augustus verdient het aanbeveling vooraf een afspraak te maken.

Databanken

File Name Size(KB) Modified Uploaded By
Download  Index bevolkingsregister Ridderkerk 1872.xls 412 5/18/2020 4:01:07 PM Admin
Download  Kohier Belastingen 1902 Ridderkerk.doc 256 1/17/2020 2:18:50 PM Admin