Foto uit 1913, rechts het geboortehuis van Jan van der Es, het tegenwoordige "Het Oude Veerhuis" aan de Ringdijk te Slikkerveer.
Op 21 februari 1988 was Jan van der Es de gast in het bekende radioprogramma `Praten met een Ridderkerker` bij Radio Ridderkerk. Van der Es heeft als historicus veel betekend voor het vastleggen van de plaatselijke geschiedenis. Hij kreeg voor zijn verdienste op dit gebied in 1988 de gouden erering van de gemeente Ridderkerk uitgereikt. Het interview, dat vele historische wetenswaardigheden bevat, werd voor u op papier gezet door Teun Rijdijk
Mijn ouders zijn afkomstig uit de Hoekse Waard. Mijn vader is in 1908 in Ridderkerk komen wonen en verdiende toen 600 gulden per jaar. En daar moest hij één gulden tien belasting van betalen. Het jaar daarop werd het al drie gulden drieënveertig. In die tijd kostte de krant vijftien cent per week. Ik ben in 1910 geboren vlak bij de aanlegsteiger van Fop Smit, ik speelde daar vaak als kleine jongen. Tegenwoordig heet mijn geboortehuis het Veerhuis. Ik had nog twee broers en twee zusters.
Ik herinner me nog dat we in augustus 1914 ‘s avonds buiten zaten en van die doffe dreunen hoorden, dat was het bombardement van Antwerpen.
Ik zat op school bij ‘Nompie’ de Kool. Iedereen had in die tijd, zonder er kwaad mee te bedoelen, een bijnaam. Soms kwam je er jaren later pas achter hoe iemand werkelijk heette. Een winkelsluiting was er in die tijd niet dus de winkels waren tot 9 of 10 uur open, dat waren lange dagen. Ik ben toen gaan werken bij Smit, het latere Electro, het was crisis, als draadwinder in de wikkelarij. Daarna ben ik al gauw op het kantoor gekomen en weer later op de afdeling verkoop als correspondent. Ik kende in die tijd iemand die vijfentwintig gulden per week verdiende waarvan hij een vrouw en vijf kinderen moest onderhouden.
In 1920 had Ridderkerk iets meer dan 15.000 inwoners en bestond toen al uit de wijken Ridderkerk, Rijsoord, Oostendam, Slikkerveer en Bolnes. Rijsoord over de brug over de Waal was vroeger een aparte gemeente maar is in 1855 aan Ridderkerk toegevoegd.
Als je vroeger kiespijn had moest je op de fiets naar Rotterdam omdat er in Ridderkerk geen tandarts was. Pas in 1936 of 1937 kwam hier de eerste tandarts; van Gastel. En pas in 1936 kreeg de RAGOM (Ridderkerkse Auto Garage Omnibus Maatschappij), de plaatselijke busvervoersmaatschappij, toestemming om op zondag naar Rotterdam te gaan rijden met het motief dat er misschien wel eens mensen op zondag naar het ziekenhuis moeten. Ridderkerk was in die tijd een heel christelijke gemeente. Een retour Ridderkerk – Rotterdam kostte veertig cent. Met de boot kostte het een kwartje maar dan moest je wel eerst naar Slikkerveer.
In december 1938 ben ik getrouwd en heb inmiddels twee kinderen en een paar kleinkinderen. Ik heb ook nog in Rotterdam gewerkt op een accountantskantoor. Maar toen kwam er een baan vrij in Ridderkerk bij de busmaatschappij RAGOM, die later toen er een samenwerking kwam met drie andere maatschappijen de Twee Provinciën ging heten. Ik ben in 1975 met pensioen gegaan.
Vervolg Praten met Jan van der Es deel 2.