Nadat eerder de zeeschepen met de namen “Ridderkerk” en “Slikkerveer” aan de beurt zijn geweest, dan nu de schepen met de naam “Bolnes”.
De eerste, en ook belangrijkste vraag: hebben er wel zeeschepen bestaan met die naam? Ik begon met het raadplegen van diverse werf-bouwlijsten, maar daar was geen “Bolnes” te vinden. Tenslotte maar op het internet gaan zoeken en jawel: er hebben zelfs 2 schepen die naam gevoerd. Als u denkt: “die zullen dan wel bij Boele of Schram gebouwd zijn” moet ik u helaas teleurstellen. Geen van beiden zijn in Nederland gebouwd en de opdrachtgevers, rederijen en management waren evenmin in Nederland gevestigd.
Als je goed nadenkt is het toch vreemd: Twee buitenlandse rederijen geven ieder een schip de naam “Bolnes”, maar waarom? Toch maar weer verder zoeken, misschien is er nog wat te vinden. Helaas, de enige “vondst” was de vaststelling dat ooit de Noorse firma Jebsen wel eens het management van beide schepen had gehad, maar dat was dan ook alles.
Ik had al bijna de neiging om met het zoekwerk te stoppen, toen ik plotseling in het uitgebreide fotoarchief van de Oudheidkamer een foto van 11 oktober 1971 ontdekte met daarop een Bulkcarrier in het dok van Boele Bolnes. Op zich niets bijzonders, maar de naam van het schip was op de foto heel duidelijk te lezen: “Bolnes”.
En, toeval of niet, een paar weken later kom ik op een internetsite van scheepsspotters een foto tegen met daarop eveneens een Bulkcarrier met de naam “Bolnes”. Deze foto was omstreeks 1986 gemaakt, en het was duidelijk te zien dat het hier een heel ander schip betrof dan op de foto uit 1971.
Maar nog steeds was er geen antwoord op de vraag: waarom 2 schepen met de naam “Bolnes”? Gelukkig kan mem in de Oudheidkamer voor (bijna) alle vragen die ook maar iets te maken hebben met Boele, terecht bij de heer G. de Jong. Aan hem stelde ik dus de vraag: “Er hebben 2 Bulkcarriers van buitenlandse rederijen bestaan die beide de naam “Bolnes” droegen. Bovendien is tenminste 1 schip wel eens in dok bij Boele geweest. Weet u misschien wat de reden is dat beide schepen de naam “Bolnes” hebben gevoerd? Zijn reactie: “ik weet het niet precies, maar ik zoek het uit en je hoort van mij”. Korte tijd later belde hij terug met de mededeling: “ik heb het antwoord gevonden”.
De heer De Jong vertelde dat beide schepen niks met Bolnes te maken hadden. Bovendien moest de juiste naam van beide schepen niet “Bolnes” zijn, maar “Bølnes”, genoemd naar een kleine kustplaats in Noorwegen, ten noorden van Trondheim. Dat het management van beide schepen ooit door een Noorse firma was uitgevoerd werd toen ook een stuk logischer. Maar ja, op beide foto’s staat toch duidelijk de naam “Bolnes” en geen “Bølnes”. Opnieuw internet geraadpleegd en dan blijkt dat af en toe de plaatsnaam “Bølnes” wordt geschreven als “Bolnes”.
Gezien het voorgaande heb ik daarom besloten toch maar even een kort overzicht van de geschiedenis van de beide schepen te schetsen. Wat maakt het eigenlijk uit: “Bolnes” of “Bølnes”. Om een duidelijk onderscheid tussen de beide schepen te maken zal ik verder de namen “Bolnes” (1) en “Bolnes” (2) gebruiken.
Huib van Vliet.
Vervolg Zeeschepen met de naam Bolnes deel 2.