Historie in het kort.
De Stichting Oud Ridderkerk werd opgericht in 1965. Kort na afloop van de tentoonstelling “Oud en Nieuw Ridderkerk” In oktober 1963 kwamen enige, bij de organisatie betrokken personen weer bij elkaar. Zij waren het er over eens, dat in Ridderkerk waardevolle, historische aspecten verloren dreigden te gaan en dat deze voor het nageslacht bewaard moesten blijven. Het plan om een historische vereniging te vormen was geboren.
Er werd een voorlopig bestuur gevormd en de plannen werden nader uitgewerkt. Besloten werd tot het oprichten van een stichting. Op 29 oktober 1965 passeerde de akte van oprichting van de “Stichting Oud Ridderkerk” ten kantore van notaris Smelik.
Doelstelling.
De Stichting Oud Ridderkerk stelt zich het volgende ten doel:
Het nemen van maatregelen, strekkende tot behoud, al dan niet onder verwerving door de Stichting zelve, van roerende en onroerende goederen, die van historisch belang geacht kunnen worden voor de inwoners van de gemeente Ridderkerk.
Het tentoonstellen van voorwerpen en afbeeldingen, welke van wezenlijk belang zijn en bij de historie van Ridderkerk zijn betrokken.
Het verdiepen in de historie van de gemeente Ridderkerk en deze zo veel als mogelijk is te verbreiden d.m.v. het houden van tentoonstellingen en rondleidingen en het uitgeven van geschiedenisboekjes, nieuwsbulletins, e.d., waardoor het behoud van historisch belangrijke objecten in Ridderkerk wordt gestimuleerd.
Het beheren, te behouden, selectief uit te breiden en voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten van de te presenteren en te behouden historische verzameling van Ridderkerk, zowel in stoffelijke als niet stoffelijke zin.
Het geven van voorlichting, daaronder begrepen het publiceren van door haar verzamelde (historische) gegevens en inzicht geven in de historie van de directe woonomgeving.
Naast de vaste expositie, die de geschiedenis van Ridderkerk verbeeldt, werd in de loop van de jaren een keur van activiteiten ten behoeve van de Ridderkerkse bevolking ontwikkeld, waarvan de zes per jaar het meest in het oog springen.
In het jaar 2000 werd, na een grote verbouwing, de onderwijzerswoning bij het museum gevoegd. De vijf jaren daarna werd door vrijwilligers een reeks van ingrijpende aanpassingen aan het gebouw gerealiseerd, waardoor de mogelijkheden voor het gebruik verder werden geoptimaliseerd.
Beleidsplan.
Het bestuur van de Stichting Oud Ridderkerk hanteert een beleidsplan, welk elke vijf jaar wordt geactualiseerd.
In het huidige beleidsplan2023-2028 formuleert de Stichting Oud Ridderkerk haar plannen voor de jaren 2023-2028 en geeft zij aan hoe zij die plannen wil realiseren. Dit beleidsplan geeft concreet richting aan het toekomstig handelen van de stichting, welke keuzes worden of reeds zijn gemaakt en waarom.
Omdat dit plan gericht is op verbeteringen die de stichting in de toekomst wil realiseren, bevat dit plan alleen gegevens over heden en verleden die direct relevant zijn voor de gewenste ontwik- kelingen in de nabije toekomst.
Het beleidsplan is opgesteld om aandacht te kunnen schenken aan zowel interne- als externe doelen.
intern: gestalte te geven aan het beleid van de Stichting Oud Ridderkerk en te dienen als toetssteen voor het beleid en richtsnoer voor de taak- en doelstellingen.
Daarnaast heeft de stichting ook een verantwoordelijkheid naar alle medewerkers van de stichting.
extern: ter motivatie van instellingen, sponsors, donateurs en overheden om ons financiële middelen ter beschikking te stellen.
Het Bestuur beseft terdege dat het meest wezenlijke onderdeel van de Stichting Oud Ridderkerk het Museum Ridderkerk Oudheidkamer is.
Bij het doen van uitspraken over de specifieke aard en opvattingen van het Museum Ridderkerk Oudheidkamer hoort een heldere missie. De hierna gedefinieerde missie is in overeenstemming met de doelstellingen van de stichting.
Missie.
De stichting stelt zich tot doel om de historische verzameling van Ridderkerk, zowel in stoffelijke als niet stoffelijke zin, te beheren, te behouden, selectief uit te breiden en voor een zo breed mogelijk publiek te ontsluiten en te presenteren.
Daarnaast wil de stichting door het geven van voorlichting, daaronder het publiceren van door haar verzamelde (historische) gegevens, inzicht geven in de historie van de directe woonomgeving.
De hoofdelementen.
Het werk van de Stichting Oud Ridderkerk rust op drie pijlers:
Collectie, Documentatie en Onderzoek
Publieksgerichte activiteiten
Bedrijfsvoering