Hier passeert de optocht “de bocht van de 100 huizen”, nog zonder park en muziektent, richting “de veertig huizen” aan het begin van de Willemstraat.
Op 18 april 1923 werd Pieter Leonard de Gaay Fortman bij Koninklijk Besluit benoemd tot burgemeester van Ridderkerk. In de raadsvergadering van 9 mei wordt hij als zodanig geïnstalleerd.
Heer de Gaay Fortman had al bestuurlijke ervaring toen hij in Ridderkerk werd benoemd. Hij was daarvoor burgemeester van Bunschoten. De Eerste burger was een oom van het ARP Tweede-Kamerlid (en later minister in het kabinet Den Uyl) Dr. W.F. de Gaay Fortman.
Door de inwoners van Ridderkerk werd hij op een waardig welkom verrast, kompleet met een historische en allegorische optocht. Hier ziet u een deel van de middeleeuwers door de Willemstraat trekken. In een open rijtuig gezeten naast notaris de Wijn, maakt de Edelachtbare heer een rit door het buurtschap Slikkerveer. Bij de veertig huizen was de bevolking massaal uitgelopen.
Al na een ambtsperiode van 6 maanden werd hij benoemd tot burgemeester van Dordrecht. Hij oefende deze functie uit tot 1937.
De moderne burgemeesters, ongeacht wie dat ook is, zullen over 50 jaar zo goed als zeker vergeten zijn. Dat ligt zeker niet aan hun verdiensten wel aan het feit dat sommige gemeente haar burgemeesters slechts zelden met straatnamen eert. Slechts enkelen staan vermeld op de blauw witte bordjes. Ridderkerk maakt hierop een kleine uitzondering door ook de bovengenoemde burgemeester, die in Bunschoten en Dordrecht niet werd geëerd, een straat naar hem te vernoemen.