Na de expositie over 3x2, waar jong en oud de afgelopen maanden plezier aan beleefden, gaan wij met de nieuwe tentoonstelling wederom terug in de tijd.
De Stichting Oud Ridderkerk in organiseert samen met stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog de tentoonstelling: Herinneringen aan de Bescherming Bevolking. De Bescherming Bevolking was een civiele verdedigingsorganisatie ten tijde van de Koude Oorlog. Bedoeld om burgers te informeren en te assisteren voor en tijdens calamiteiten en of rampen. 

Hoe was de ''BB'' in de volksmond geheten, georganiseerd in Ridderkerk? En wat voor rol had het ''BB'' magazijn in de P.C. Hooftstraat? Doormiddel van oude foto's en gebruiksmateriaal en materieel van de Bescherming Bevolking, neemt stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog u mee terug in de tijd. Terug naar de tijd van de Wederopbouw in Nederland de nijpende dreiging uit het Oosten. 

De tentoonstelling is tot stand gekomen door het beschikbaar stellen van de Doumazaal in de Oudheidkamer.
De getoonde objecten zijn afkomstig van; Collectie Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en privé verzamelaars; R. de Man, F. Vivié en P. van den Bos. De nostalgische foto's zijn mede afkomstig van; C. Kaim.

De tentoonstelling is van 14 september 2022 tot 29 oktober 2022 te bezoeken van woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur aan de Kerksingel 26.

 

 

In De Trouwzaal, die de week voorafgaand nog gevuld was met genodigden voor de bevestiging van een huwelijk, waren het afgelopen zaterdag de mensen, die afkwamen op de opening van de nieuwe wisselexpositie “Herinneringen aan de Bescherming Bevolking”……. De werkgroep van de Stichting Oud Ridderkerk heeft weer een expositie neergezet waarbij men ogen tekort komt. Deze kon dan ook alleen maar in deze vorm getoond worden in samenwerking met de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog.

Voorzitter van de Stichting Oud Ridderkerk Jan Verhoeven dankte beiden dan ook in zijn openingswoord, waarna Pim van den Bos van de Stichting Cultureel Erfgoed terug in de tijd ging en memoreerde aan de geschiedenis van de in de volksmond geheten “BB”.  Deze civiele verdedigingsorganisatie ontstond tijdens de Koude Oorlog en was bedoeld om burgers te informeren en te assisteren voor en tijdens calamiteiten of rampen. Door middel van oude foto’s en gebruiksmaterieel wordt de bezoeker meegezogen in de tijd van wederopbouw in Nederland en de dreiging uit het Oosten. 

Menig kelder en schuur van privé verzamelaars is leeggehaald om de bezoeker de geur en sfeer van weleer te laten beleven. Voor een persoonlijke ervaring is deze collectie tot 29 oktober te zien tijdens de gebruikelijke openingstijden op woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur aan de Kerksingel 26.