RVVH-SDVB: Aanvang: 15.00 uur. Aftrap: 15.01 uur.

De oude kantine is o.a. ‘stille getuige’ bij deze 1 minuut stilte!

 

Zaterdag 16 februari 1974.

De weersomstandigheden vallen voor een februari dag best te pruimen vanmiddag aan de Sportlaan. Oké, weliswaar geen spectaculaire hogere temperaturen voor de tijd van het jaar, maar wél een aandoenlijk schijnend zonnetje, dat zo halverwege deze maand kracht aan het winnen is. RVVH speelt een thuiswedstrijd tegen Sterk Door Vriendschap Barneveld. En ook op de Gelderse Vallei hebben ze daar een afkorting op bedacht: SDVB! Hercules is het afgelopen seizoen kampioen geworden. Onder leiding van trainer Gerard Weber manifesteert de hoofdmacht zich eindelijk in de zo felbegeerde 1e klasse (A). Een afdeling waarin de ambitieuze Ridderkerkers ook thuis horen. Het competitieverloop gaat allemaal nog niet van een ‘leien’ dakje. Ook voor de Ridderkerkse voetbalclub geldt de oeroude sportwet dit seizoen: op een nagestreefd niveau komen is makkelijker dan er te blijven.
 

Bas Verveer.

Alvorens de bal voor de eerste keer aan het rollen zal worden gebracht heeft arbiter Van Elswijk een eerbiedwaardig gedenkmoment ingelast. De eerste balomwenteling wordt namelijk vooraf gegaan door één minuut van stilte. Een dergelijke verzoek zal vanmiddag ongetwijfeld aan de scheidrechter vooraf in de bestuurskamer bij hem neergelegd zijn. En het brengt ons daarmee direct bij het fotofragment, dat je gerust indrukwekkend mag noemen. De respectvolle, gevraagde en vooral ook uitgedragen stilte geldt vanwege het overlijden van een ere-lid van RVVH. Zijn naam: Bas Verveer. Zijn verdiensten voor de club zijn te veel om in één enkele zin op te sommen. De sympathieke ras-RVVH-er mocht slechts 53 jaar worden. Maar afgelopen week werden ze bij de tegenstander ook, in best wel onverwachte, diepe rouw gedompeld. Vanwege een noodlottig ongeval is jeugdlid Sjaak Pauw om het leven gekomen. Deze trieste impact van de pas 17 jarige junior is als een mokerslag aangekomen binnen de Barneveldse gemeenschap. Het valt nauwelijks te bevatten. Het maakt de uitwerking van de foto er nóg ingrijpender door. De zwarte, kaarsrechte rug van scheidsrechter Van Elswijk showt het eerbiedige voorbeeld aan de toeschouwers en spelers. Het publiek aan de lange zijde is over het algemeen bewust bezig met deze ‘stille’ periode. De spelers van RVVH gaan nog een stapje verder en dragen eensgezind beide armen in ruststand gevouwen op rug. Helemaal links drukt verdediger Johan Lagendijk het hoofd gebogen naar de groene mat. Uiterst rechts poseert vleugelaanvaller Chris Birahy zijn lichaam inschikkelijk in de respectvolle modus. Naast Chris tonen Cees Steketee en George in ’t Veld hun strakke gezichten.
 

Sjaak.

De oude kantine, helder zichtbaar vanwege het gemis van vers gebladerte is de historische stille getuige van deze foto. De enige die zich noodzakelijkerwijze aan de ‘gedwongen’ stilte heeft onttrokken is ongetwijfeld de fotograaf. En dat is maar goed ook. Hij heeft gelukkig gewoon zijn werk gedaan vanmiddag. Anders hadden we nu verstookt geworden van dit emotionele plaatje. Niemand zal hem dit kwalijk nemen. Tsja, en dan gaat om 15.01 ook het voetballeven weer ‘gewoon’ verder. Leidsman van Elswijk kijkt op z’n klok en fluit op z’n fluit. Cees Steketee zal weldra een stapje naar voren doen om de aftrap van George in ’t Veld van een 2e omwenteling te voorzien. Bij de 22 acteurs zullen alle seinen weer op groen gaan. Zouden beide trainers hun spelers vanmiddag nog mentaal hebben opgekrikt tot het aansporen van een grotere dadendrang? Zogenaamd verkapt psychisch wat misbruik maken van de trieste situatie. Oftewel spreekwoordelijk vertaald in: ‘het doel heiligt de middelen’! Vergist u zich niet. Dat gebeurt vaak hè! Zo in de trend van: ‘kom op mannen we doen het vanmiddag voor Bas’! Of iets verderop vanuit de Barneveldse kleedkamer: ‘we gaan er vanmiddag extra voor jongens en dragen een eventuele zege op aan Sjaak’! In dat geval zou de uitslag van deze wedstrijd een soort van uitkomst kunnen bieden. Welnu! Dat eindresultaat deelde enigszins in het verdriet van deze voorgaande week. Er werd namelijk niet gescoord. En dat brengt ons bij de volgende uitspraak. Laten we het maar houden op dat gedeelde smart uiteindelijk halve smart is.    

 

 

Bolnes presenteert zich in het seizoen 91/92 in een schitterend zebra-outfit. De reclame op de shirts geeft tevens de strijdbaarheid van de ploeg weer: ‘niet lullen maar poetsen’! Links staat assistent-trainer én hoofdsponsor Louis Erkelens. Uiterst rechts staat hoofdtrainer Rene Brevé.

 

 

Hans Verschoor komt hoog van de grond en kopt zijn Rijsoord op een machtig mooie wijze naar een voorsprong in de wedstrijd tegen SSS. Een plaatje van een foto die op het juiste moment door de fotograaf is geschoten. 

 

 

Slikkerveerspeler Arie van der Steen speelde ook voor RVVH. De begaafde middenvelder kijkt hier om naar de aan zitvoetbal bezig zijnde RVVH-verdediger Arnold Monster. Het betreft een opname uit een vriendschappelijke match tegen het sterke tweede elftal van Feijenoord. De auto’s staan keurig aan het randje van het veld geparkeerd.

 

 

Een foto uit de beslissingswedstrijd VVGZ-RVVH uit het seizoen 93/94. VVGZ-aanvaller Wim Los is niet zo maar ‘los’ van kuitenbijter en RVVH-zwoeger Erik van der Sluis. VVGZ weet deze kraker winnend af te sluiten, 3-0.

 

 

Punt goed voor een punt.

Leo (2e van links) is ‘onderweg’. Dan wordt verdedigen pas echt lastig! Frank Schuring, Johan Fokkens, Jacco Kooijman (diens blonde kop nog net zichtbaar), Roy Schuring en Michel Brouwer zijn de andere gepassioneerde Slikkerveer-spelers.

 

Zondag 16 februari 1992.

Slikkerveer speelt op een drijfnat Reijerpark tegen de mannen van Groei En Roem Moeten Immer Naar Ambitie Leiden. In de voetbalvolksmond beter bekend als: Germinal! De thuisploeg staat er in de huidige competitie niet al te florissant voor. Er moet met een schuin oog naar beneden gekeken worden. Vanmiddag mag er zeker niet verloren worden tegen een nóg lager geklasseerde tegenstander. Maar ten tijde van deze fotoreeks staan de bezoekers wel op een 0-1 voorsprong omdat aanvaller Richard van de Graaff doelman GertJan Brouwer al na 4 minuten spelen weet te foppen. De ‘bewegende’ beelden nemen ons mee naar circa een kwartier voor sluitingstijd. Slikkerveer krijgt een hoekschop te nemen. Aanvoerder Harry Verveer gaat het speeltuig met veel gevoel aansnijden en kijk eens wát een drukte en concentratie. Vijf roodhemden wachten waar de bal gaat vallen, maar ééntje heeft sneaky een diepgaande loopactie ingezet.
 

Leo Punt.

Het is de 2e van links: Leo Punt. Leo demonstreert hier hoogstpersoonlijk dat lopende mensen in de zestien moeilijk te verdedigen zijn. Het resultaat zal binnen enkele seconden zichtbaar worden.

 

 

Leo is goed naar de bal blijven kijken en uit de ruggen van enkele Germinal-verdedigers opgedoken. Een schoolvoorbeeld van: ‘jezelf in de juiste positie manoeuvreren.  Waar de Germinal-keeper is gebleven is me een raadsel. Michel Brouwer rechts naast Leo weet dat dit juichen gaat worden! Scheidsrechter Kroon kan geen betere positie innemen als waar hij nú staat (gedeeltelijk zichtbaar achter de tweede paal). De bal moet alleen nog geheel over de lijn rollen maar foto 3 toont hierna feilloos aan dat elke vorm van doellijntechnologie bij dit fragment verspilde tijd is.  Leo Punt heeft altijd voor Slikkerveer gespeeld: „Ik heb denk 10 seizoenen in het eerste gespeeld. Ik had geen verfijnde techniek maar was met mijn lengte (1.90) nog best snel en ook kopsterk. Mijn opdracht luidde voornamelijk: spitsen uitschakelen! Maar met cornerballen en vrije trappen kwam ik wel vaak in de zestien van de tegenstander.”

 

Rugnummer 12.

Had je een voorkeur voor nummer 12? „Ja dat rugnummer was wel een bewuste keuze.

 

Het was een beetje mijn geluksnummer,” aldus de jarenlange, stille kracht van Slikkerveer, die ooit werd gehuldigd voor zijn 250e wedstrijd in de hoofdmacht. In de uiteindelijk 1-1 kwam geen verandering. Opmerkelijk feit is dat Leo één week eerder Slikkerveer, in blessuretijd nog wel, naar winst schoot in het uitduel bij en tegen Dubbeldam (1-2). Nú was hij de maker van de ultieme deling. Heerlijk om zo’n mannetjesputter in je ploeg te hebben.

 

 

Bolnes speelt de derby tegen Rijsoord. Rijsoord-aanvaller Arie den Uijl (nog net zichtbaar tussen de 2 doelpalen) gaat vanuit een onmogelijke hoek scoren namens de ‘kraaien’. De Bolnes-spelers Henk Geene met rugnummer 4, Cor Bak , Jeroen Schweig en keeper Arie Heester moeten over enkele seconden verplicht aftrappen vanaf de middenstip. 

 

 

Rijsoord viert in 1972 uitbundig de promotie welke, na één seizoen, een terugkeer naar de 2e klasse bewerkstelligd. Wat een intens blije gezichten! Ongetwijfeld staan de supporters van de succesvolle ‘kraaien’ aan de andere kant van deze foto. Dit is een goed stel hoor! De onzichtbare man met de stropdas is succestrainer Leo van Graafeiland.

 

 

Wat een innemende prent van Slikkerveer A1 uit 1958. Hier komen de namen!  V.l.n.r. staand: Janus Plaisier, Hans Heyblom, Arie Bothoff, Joop van Dommele, Theo Klootwijk, Piet de Ruiter, Joop de Jong, Bas Hagendijk en Aad van Buren. Gehurkt v.l.n.r. Ger Huizer, Henny Plaisier, Gerard Hagendijk, Leen van Wingerden, Wim Vlasblom, Henny de Vries en Herman Waltman.

 

 

 

Het is zaterdagmiddag 29 april 1989. RVVH speelt thuis tegen Ijsselmeervogels en de ‘rooien’ gaan met 0-1 winnen. RVVH verkeert in zwaar weer en zal volgende week uit tegen Bennekom definitief degraderen uit de 1e klasse. Op de foto probeert Bartho Westerdijk een bal tussen drie Spakenburgers te controleren. Loopwonder Robert Dubbeldam is de altijd diepgaande andere zichtbare RVVH-er.

 

 

Bassen.

Bas Heiden duelleert en Bas Krouwel volgt dit tweegevecht nauwlettend langs de lijn.

 

Zaterdag 15 januari 2000.

Deze actiefoto is bij nadere bestudering best een uniek exemplaar. Het is namelijk de allereerste ‘bewegende’ prent op de sportpagina van De Combinatie in het nieuwe millennium. Weet u het nog? Zouden onze computers het om één seconde over twaalf voor gezien houden? Er was paniek in ons landje hoor? Uiteindelijk hief menigeen rond middernacht met klamme handjes het glas champagne maar de storm verbleekte gelukkig in een ander glas: dát met water!
Nu zou je kunnen denken: wat moet je nu over deze bovenstaande actieplaat schrijven? Het betreft een fragment uit de bekerontmoeting van Rijsoord dat het op eigen veld opneemt tegen het Rosendaalse Alliance.
 

Cees Lagendijk.

Onder leiding van trainer Cees Lagendijk heeft Rijsoord een vrijwel niet te achterhalen voorsprong opgebouwd in de reguliere competitie van de eerste klasse. Het bereiken van de hoofdklasse is slechts een kwestie van tijd. Maar ook in de beker gaat het de Vlasstraat-ploeg voor de wind. Als ze vanmiddag winnen dan plaatsen ze zich bij de laatste zestien ploegen van de district-beker afdeling Zuid. Op de foto maakt Bas Heiden (met melkwitte broek) zichzelf breed om zich langs zijn tegenstander te wurmen. Omdat er van Bas nog wel enerverender actiefoto’s te vinden zijn wil ik het accent van deze momentopname leggen op de eenzame toeschouwer. Daar staat geen kleine jongen. Het is de melkman van Ridderkerk of beter gezegd, de gepensioneerde melkman Bas Krouwel. Bas is heel z’n werkzame leven bezig geweest met melk én voetbal. In 1993 maakte hij gebruik van de VUT en zijn status bezorgde hem in juli 1993 voorpaginanieuws in De Combinatie! Dat hoefde natuurlijk helemaal niet voor mijnheer Krouwel omdat bescheidenheid hem siert. Maar ik stip het slechts aan, de frontpage van De Combinatie halen, vanwege een publiekelijke huldebetoon van veel van zijn trouwe klanten… die eer valt niet iedereen ten deel. En hier staat Bas wederom! Inmiddels 66 lentes!
 

Bas Krouwel.

Maar ex-melkboer Bas herbergt ook een vermeldenswaardig verleden als voetballer bij RVVH. Vanaf 1951 tot en met 1964 speelde Bas in het eerste. Na zijn pensionering is hij een vrijwilliger van kaliber geweest voor zijn club Hercules. Maar…wat doet Bas dan hier? Bij Rijsoord? Dat is natuurlijk een intikkertje. Ongetwijfeld wordt er bij RVVH deze middag thuis niet gevoetbald en het bloed kruipt….dus dan maar richting Rijsoord. Bas stond bekend als een verdediger maar eigenlijk was hij een allrounder. Hij schopte indien nodig weleens (zogenaamd per ongeluk) over de bal heen. Hij was voor niemand bang. Uit tegen Quick Boys moest Bas een keertje onder politiebegeleiding van het veld. Toen had hij de plaatselijke vedette uit Katwijk een koekje van eigen deeg gegeven. Wel op z’n knie natuurlijk! En bij Kozakken Boys trof Bas ook een keer zo’n zuiger als tegenstander. De scheidsrechter van dienst fluisterde Bas na afloop in z’n oor: ‘ik had die gozer zelf al tijdens het eerste kwartier het ziekenhuis ingeschopt!’ 
En hoe verliep de bekerstrijd aan de Vlasstraat? Welnu, Rijsoord ging onverdroten door met winnen. Een treffer van Bas Heiden en twee goals Danny Noorlander bleken goed voor een 3-1 zege. Weer een ronde verder. Nóg 3 keer winnen en plaatsing voor de grote Amstel-cup is een feit.

 

 

Een indrukwekkende teamfoto van een veteranen elftal van Bolnes uit 1948. Hier staan en zitten me toch een paar strijders! Niet te geloven wat een knoesten. Slechts negen spelers hebben een zebra-tenue kunnen bemachtigen. Staande v.l.n.r. Teun Bouman, Leen Pijl, Leen Preesman, Job Nugteren, Aart van de Berg, Aart Pijl en Jan Hollemans. Gehurkt v.l.n.r. Teun Winkelhof, Bas Mudde, Andries Lagendijk, Cees Crooswijk en Wout van Oossanen. 

 

 

Een mooie ouwe kleurenprent van Heerjansdam. De vreemde eend in de bijt is ras-Rijsoordspeler Jaap Roos. De oud-top-verdediger van Rijsoord poseert hier met een bos bloemen in de hand staande 3e vanaf links.

 

 

Een fraaie foto vanaf het gemeentelijke Sportpark. Slikkerveer speelt thuis en als Ad Scheurwater (links) in de buurt van het vijandelijke komt komt dan dreigt er altijd gevaar.

 

 

Wat een meesterlijke plaat! RVVH kende in 1967 met deze vier-mans defensie een hecht verdedigingsblok. Daar kwam destijds af en toe een muisje doorheen maar dat was het dan wel. Van links naar rechts: Arie Dekker, Lam Mak, Arnold Monster en Wim Schipper.

 

 

De voorbereiding van Arie…

De bewuste teruglegger van Arie Baas…

 

zaterdag 17 mei 1969: 16.26 uur…

 

Rijsoord speelt vanmiddag thuis voor de beker tegen Monster. Het eerste seizoen op het hoogste podium in de zaterdag 2e klasse presteert de ploeg van de nieuwe coach Jan Isendoorn, als degelijke middenmoter, naar behoren. De pas 33 jarige Dubbeldamse oefenmeester torst als opvolger van de zeer succesvolle ‘architect’ en ex-trainer Aart van Dijl een zware last mee op zijn schouders. Handhaven luidde de doelstelling aan het begin van dit seizoen! Welnu, die missie is geslaagd maar in de ‘beker-competitie’ is zijn elftal in een best wel ver stadium terecht gekomen. En elke prijs is uiteraard meegenomen. Vanmiddag lijkt het op papier weliswaar geen monsterklus. Hoewel? De klus Monster moet wél geklaard worden. Als dat lukt dan staat er volgende week voor de 3e keer in dit seizoen de ‘derby der lage landen’ op het programma: Rijsoord tegen RVVH! Garantie voor een stevige recette. Of nog beter: een vette kantineomzet verzekerd!
 

 

Arie Baas.

De bovenstaande plaat toont ons een fraaie inleidende actie van de hier 26 jarige Arie Baas. Zijn snelheid en best wel technische bagage maakten Arie een meer dan bruikbare vleugelspits bij zijn Rijsoord. Ook beschikte de vleugelaanvaller over een prima koptechniek. Hem werd wel eens verweten een iets te nette speler te zijn. Arie herbergde voldoende scorend vermogen maar was ook een onzelfzuchtige voorbereider. En dat laatste ingrediënt showt hij hier op dit fotofragment. Welnu, kijk zelf! De beelden liegen niet. De grensrechter van Monster kan de weg sprintende Baas in elk geval niet bijhouden en de ingezette noodsliding van de Westlandse verdediger komt over als: wanhopig! Zijn armen staan al in de ‘ik-geef-me-over’-houding! Doelman Storm staat dusdanig geposteerd alsof hij een schot had verwacht. Maar Arie heeft zijn medespeler uit z’n ooghoeken al gezien…

 

…en het killen van Kees Rutten…

…met de bewuste afronding van Kees als gevolg.

 

zaterdag 17 mei 1969: 16.27 uur…

 

En die medespeler heet voluit: Kees Rutten! Kees was een schutter van formaat. Ongetwijfeld heeft de Rijsoord-spits hier blindelings het oogcontact met voorbereider Arie Baas begrepen want hij heeft zojuist na waarschijnlijk een prima loopactie naar de bal toe, het lederen ‘monster’ kiezelhard achter de doelman van Monster gejaagd. Het is tevens de vastlegging van de eindstand in deze bekerontmoeting want er werd nadien niet meer gescoord. Kees raakt in het beginstadium van een extase! Deze foto geeft ook nog een vertwijfeld inglijdende tegenstander weer en doelman Storm lijkt warempel te denken dat er nog wat te halen valt! 

 

Zucht.

Let ook nog even op de grensrechter. Zelfs op zo’n stokoude prent kun je toch nog iets van lichaamstaal lezen als: zucht! Ook wel leuk, op de bovenste foto zien we een stukje van het reclamebord van Fraanje, terwijl op foto 2 het bord de revue nog eens wat breder passeert. Daar is helemaal links nog net een opkrabbelende arm van de uitglijdende verdediger te zien. Tot besluit nog één flauwe: hoewel géén monsterscore…wél een ronde verder! In de verte horen we iemand gniffelen. Het is de penningmeester van Rijsoord. De affiche Rijsoord versus RVVH is in de maak. Normaliter goed voor 1500 bezoekers!

 

 

Een foto uit 1945. Acht Bolnessers hebben geen enkele zin om hun shirt uit te trekken voor een mooi overhemd. De zebra-shirts staan ze stuk voor stuk geweldig. Herkenbaar o.a. links staand Adrie (Aad) Troost. Uiterst rechts is Siem Liedorp zichtbaar. Links naast Siem staat Aart van Dijl en links naast Aart Piet Vastenhout. Zittend uiterst links Nees Flach en uiterst rechts Wim Kooiman.

 

 

Zaterdag 24 september 1979. Louis Verschoor (links) van Rijsoord lijkt te laat te komen om Ridderkerker en Heerjansdam-spits Jan Visser van een scoringskans af te houden. Het is een opname uit de openingswedstrijd van De Molenwei in Heerjansdam. De Waaldorpen-derby gaat een 2-3 overwinning voor Rijsoord opleveren. Rechts zien de Rijsoordspelers Arie Wilschut en Joop Schilperoort het gevaar vanuit de verte. De reclameborden worden pas volgende week opgehangen in Heerjansdam.

 

 

Vertwijfeling en wanhoop in de ODS-defensie. Verdediger Van Engelen van de thuisclub heeft zojuist onbedoeld zijn eigen doelman verrast. Tijd om even te gaan liggen en het bekende armgebaar van schaamte te maken. Voor Slikkerveer-spits Teus van Vliet maakt het niet uit wie er scoort als ie maar telt voor Slikkerveer. Over een paar seconden zijn de beide voeten van Teus hoog van de grond.

 

 

RVVH speelt een uitwedstrijd tegen Heerjansdam. RVVH-er Erik den Hartog gaat het luchtduel aan met Heerjansdammer Jan van der Vorm. Ad Bossers van RVVH lijkt volledig op te gaan in het duel van de anderen. Achter Bossers is ook nog het hoofd van Heerjansdam klasbak Jan Rijken zichtbaar.

 

 

Hennie Held!

VVGZ-er Siem de Waard verschalkt RVVH-doelman Hennie Held.

 

 

Vanmiddag bestrijdt kampioenskandidaat RVVH het Zwijndrechtse VVGZ. Het betreft een momentopname uit voetbalseizoen 61/62. Het oude voetbalterrein aan de Ridderkerkse Molendijk schotelt ons een kansrijk moment voor van VVGZ-spits Siem de Waard. Siem is hier niet toevallig oog-in-oog met een keeper gefotografeerd. Seizoenen achtereen kwalificeerde hij zichzelf namelijk als club-topscorer van ‘De Vogels’. Siem de Waard stond bekend als een bloedlinke schutter. U krijgt zijn ‘neusje-voor-de-goal’ op  treffende wijze op uw netvliezen geportretteerd. Zo scherp als een mes, linkerknie gebogen en door het gras ondersteund om gecontroleerd met zijn ‘rechter’ doeltreffend uit te halen.
 

 

Zwarte Panter.

Echter Hercules-doelman, die ándere ‘Zwarte Panter’: Hennie Held, is ook niet van gisteren en lijkt een doelpunt te voorkomen. Wat een wereldnaam voor een keeper trouwens: Hennie Held! Dan sta je als club met zo’n doelman tussen je eigen doelpalen eigenlijk al met 1-0 voor! Links hoopt de degelijke en spijkerharde verdediger van RVVH, Ab Punt met opgestroopte mouwen op een gunstige afloop van deze één-op-één-actie. Maar wie gaat zich hier nu uiteindelijk als held ontpoppen? 
 

Alpino ‘s.

Hennie of Siem? Het schitterende fotofragment lijkt in het voordeel van de RVVH-doelman uit te gaan vallen. Maar schijn bedriegt. De heldendaad wordt door Siem verricht middels een rake trap. Hennie zal kort hierna de trieste gang naar het net moeten maken. Dat doet hij gezien zijn stijlvolle duik uiteindelijk zeker niet als een ‘held’ op sokken. Langs de lijn opvallend veel toeschouwers in lange jassen en vrijwel allemaal met alpino’s op de kruinen. Kennelijk de trend in deze beginnende ‘sixties’. 

 

 

Een interessante elftalfoto van Bolnes. Staande van links naar rechts: Henk de Ruijter, leider Nees Flach, John Klootwijk, Gerard van Raalte, trainer Jan de Lange, Cees van ’t Zelfde, keeper Cees Sla en grensrechter Sjaak Onderdelinden. Gehurkt van links naar rechts: Martijn van Faassen, Leen Elkhuizen, Dick Vorster, Ton Sturrus, Koos van Weijen en Leen Blom.

 

 

Een zeer sterk jeugdteam van Rijsoord uit het seizoen 65/66. Na 14 wedstrijden werden er 26 punten gehaald. Doelsaldo: 133 voor en 13 tegen! Dat zijn natuurlijk kampioencijfers. Enkele namen: Links staand: Gert-Jan van Driel daarnaast Jan Blaak, Paul Legra en Hans Verschoor. Rechts staand Jan de Jong. Gehurkt v.l.n.r. Jan-Cees Blaak, Anthon den Boer, Marinus Kooiman, Henk de Snoo en Sjaak van Nes.

 

 

De mannen van Slikkerveer C1 geven sponsor De Markt vandaag alle aandacht. Het reclamebord en de opdrukken van de shirts vertellen u alles. Trainer Leo van Buren staande 2e vanaf rechts en assistent-trainer Fred Vlasblom fungeren als volwassen begeleiders van dit jonge spul.

 

 

Lekker handig al die strepen zo door elkaar op een zwartwit foto. Het betreft een moment uit de jubileumwedstrijd Groote Lindt versus RVVH. Op de rug met nummer 7 kijkt Jan Vlasblom naar de uitvoering van een klassieke omhaal van Cees Steketee. RVVH-er Arnold monster (rechts) had zo te zien ook wel trek om de bal op een ferme uithaal te trakteren.

 

 

Henk ragt een belangrijke ‘kraaien-pingel’ binnen.

Arbiter Vink en Maasdam-doelman Kranendonk zien het net van dichtbij bollen.

 

19 maart 1966:

Match Day in Rijsoord. Aftrap 15.45 uur! Het is een zonovergoten zaterdagmiddag. De gelijknamige voetbalclub speelt thuis tegen Maasdam. Vanmiddag moet het gaan gebeuren. Bij winst is de formatie van de bewierookte trainer Aart van Dijl kampioen van de vierde klasse D. Er blijkt zowel letterlijk als figuurlijk, na 90 minuten voetballen, geen vuiltje aan de lucht voor Rijsoord. Binnen de kalklijnen gaat het er stevig aan toe. Het wordt een onderlinge botsing waarin met regelmaat het randje van het toelaatbare wordt opgezocht. Met name de Hoekschewaarders schuwen het grove geweld niet. Maar gezien de uiteindelijke 5-1 zege voor de thuisploeg zijn er leukere dingen om over te schrijven.
 

Mauritsweg.

We zijn ‘live’ getuige van een strafschop. Het is linkerspits Henk Bestebreurtje die de verantwoordelijkheid van deze elfmeter voor zich opeist. Bij zijn aanloop noteert het scorebord een 2-1 voorsprong en dus zal een rake trap, met nog een dik kwartier te spelen, vrijwel definitief het laatste stukje gif er bij de bezoekers uithalen. Met de immer meekijkende daken van de Mauritsweg als schitterend achtergrond-décor laat Henk over de importantie van deze strafschop dan ook geen enkele grasspriet groeien. Hij ragt de bal achter de verkeerd gokkende doelman Kranendonk. Deze sluitpost beschikt over een paar goed getrainde, elastische nekspieren die zijn hoofd nog wél in de goeie richting van het speeltuig op weet te sturen.
 

Op de schouders.

Uiteindelijk heeft hij de granaatinslag van Henk zowel binnen zien vliegen als voorbij horen suizen. Het net achter hem voorkomt wellicht nog letselschade voor enkele jeugdige Rijsoord-supporters die straks, na het laatste fluitsignaal van de nog net zichtbare arbiter Vink, hun helden juichend met een verdiende zitplaats op de schouders naar de kleedkamer gaan vergezellen. De ‘Kraaien’ werden in dit seizoen (65/66) de vroegste kampioen van Nederland. Met 24 punten uit 12 wedstrijden en een doelgemiddelde van 49 voor en 11 tegen is dit de balans na een historische middag. Aan toeschouwers geen gebrek. Volgend seizoen zal het in de 3e klasse alleen maar drukker worden.

 

 

 

Drie Bolnesspelers, Cees Liedorp, Leo Kusters en Koos van Weijen, moeten voluit aan de bak om een schot van Spirit speler Arie Lingen te blokken. De scheidsrechter lijkt wel een verkeersagent en helpt Arie een beetje: “Daar links ligt het vijandelijke doel Arie”! 

 

 

Rijsoord speelt thuis tegen Heerjansdam. Strijder maar ook begaafd technicus Ronald Oele zet een vergeefse sliding in om de speersnelle Renato Hokke van Heerjansdam de bal te ontfutselen. Op de achtergrond volgt Bas Heiden de afloop van dit duel.

 

 

Een mooie prent van een militair elftal. Tussen de mannen heeft de doorgewinterde Slikkerveer supporter ongetwijfeld klasbak Theo Klootwijk reeds opgemerkt. Voor alle zekerheid: Theo staat 3e vanaf links. Links staat Sym Beuk die later als amateur-trainer succesvolle jaren zou beleven. Theo ’s elftal bereikt vandaag de finale om het Nederlands kampioenschap voor militaire teams waarin het uiteindelijk met 1-0 verliest.

 

 

RVVH-er John van der Giessen in actie tegen Spakenburg. De frêle buitenspeler demonstreert hier zijn klasserijke linkerbeen. Eén ‘blauwe’ verdediger komt te laat en een andere ‘visser’ komt ook te laat om John ’s pegel nog te blokken.

 

 

Hebbes!

Gerrit ’s handen reiken hoger dan de gretige hoofden van Cees en Cor!

 

Zaterdag 4 april 1970.

Het is een waterkoude zaterdagmiddag op ’t Sportpark. We beginnen met een rijmpje: RVVH speelt thuis tegen Excelsior Maassluis! Beide formaties schommelen in de middenmoot van de 2e klasse B. Maar toch valt er nog veel te winnen in deze competitie. De KNVB looft namelijk voor de beste 4 geklasseerde teams in de eindrangschikking, een gratis ticket voor de nieuw te vormen 1e klasse uit. Het aankomende seizoen zal deze klasse-opwaardering ingaan. De kloof naar die fel begeerde 4e stek is zowel voor de Ridderkerkers als de Maassluizenaars een nog altijd haalbare kaart maar dan is het wel een must dat er vanmiddag gewonnen wordt! Vergist u zich niet in de gestreepte shirts a.u.b. Dit tenue betreft namelijk de outfit van het bezoekende Excelsior dat in eigen clubkleuren aan de aftrap is verschenen. Als het discutabel voor een arbiter wordt dat het belemmerend werkt om beide teams vanwege gelijkheid in clubkleding te onderscheiden dan geldt als vuistregel dat de thuis spelende club, voor een ánder, beter zichtbaar, afwijkend shirt moet zorgdragen. Het is maar dat u het weet!
 

Karel.

Overigens, zou deze foto in kleur zijn weergegeven dan heeft Excelsior hier de rood-wit-blauwe gestreepte verticale kleuren. Hun bijnaam: de ‘tricolores’, geldt trouwens nog altijd. En het originele basisshirt van Hercules (het eveneens gestreepte verticale blauwwit) noopte de ‘scheids’ kennelijk tot een kledingaanpassing bij het elftal van, de destijds in Heerjansdam woonachtige, trainer Daan den Bleijker. Anno heden beschikken de meeste amateurclubs over een uit- en thuistenue zodat de kans op gelijkenis qua clubkleding eigenlijk van te voren lijkt uitgebannen. We zien RVVH op bovenstaande foto dus in reserve-tenue en bij mijn weten was dat in dit geval: geheel blauw! We aanschouwen een boeiend actiemoment. Het is vrijwel zeker dat we getuige zijn van de afloop van een cornerbal voor RVVH. Die gedachte wordt met name gevoed vanwege de positionering van scheidsrechter Karel (dat zal leuk geweest in de bestuurskamer vooraf met voorstellen: ‘Karel, aangenaam!’ Er zal toch wel iemand gevraagd hebben “en wat is uw achternaam”? En als ik zijn benen tegen het ‘licht’ houd, dan lijken die rijp voor een paar weekjes Torremolinos, inclusief factor 50! Het sleutelfiguur van de foto is hét Ridderkerkse talent Cees Steketee. De hoog opspringende Cees telt hier pas 18 lentes en heeft nog een prachtige voetballoopbaan voor de boeg. Je zou zeggen dat Cees de bal nét heeft gemist (óf ietwat koppend geschampt) omdat hij geconcentreerd in de richting van de Excelsior-doelman kijkt.
 

Cor Troost.

Vlak boven het hoofd van een ander hoog opverende RVVH-er, Cor Troost (hij kwam dat seizoen over van Excelsior Rotterdam), haalt routinier Excelsior Maassluis-doelman Gerrit Geurtsen definitief de angel uit deze corner. De sluitpost geeft een schoolvoorbeeld van het onschadelijk maken van een hoekschop! Twee verdedigers van de bezoekers geven hun stijlvolle sluitpost voor alle zekerheid nog de nodige rugdekking om een eventueel slippertje van hun goalie alsnog te corrigeren. Arbiter Karel, met het fluitje in de rechterhand staat er met zijn voor ons niet zichtbare neus bovenop. Het fragment straalt door alle personages passie en concentratie uit. De man-in-black moest deze middag slechts twee keer voor een aftrap fluiten, want de wedstrijd eindigde, zoals het begon: nul-nul!

 

 

Bolnes speelt thuis tegen ’s-Gravendeel. We zien geruststellende blikken van de Hoekschewaardse verdedigers rondom hun doelman. Dat is op zich logisch want met de altijd loerende Bolnes-spits Dick Vorster in de buurt (2e vanaf links) moet je deze blonde Bolnes-aanvaller een klemvaste bal vooralsnog geen tweede kans bieden. 

 

 

Een fraaie kleurenprent uit een wedstrijd tussen Rijsoord en Heerjansdam. Het hoofdveld wordt nog gerenoveerd dus fungeert het bijveld vanmiddag als centercourt. Ras-Rijsoordenaar doelman Aart Kranendonk is niet bang om er een indrukwekkende sliding uit te gooien. Nu is die aanvaller van Heerjansdam, Patrick Altena, ook bepaald niet iemand van het kaliber angsthaas. We gaan er maar gemakshalve vanuit dat Aart deze tweestrijd lijkt te winnen en dat beiden schadevrij uit dit duel gekomen zijn.

 

 

Het is in juni 1971. Slikkerveer-doelman Hans Plaat haalt met een uiterste krachtsinspanning het gevaar uit een hoge voorzet. Het betreft een wedstrijd tussen het Ridderkerkse-elftal tegen een verzameling profs uit de eredivisie. Met nummer 8 kijkt topspits Ruud Geels hoe Hans dit meesterwerkje afhandelt. Geels scoorde o.a. voor Ajax 153 goals in slechts 166 wedstrijden!

 

 

Een jong RVVH-team speelt een uitwedstrijd tegen VVGZ. Rechts zien we Cees van Oudheusden en links Erik Stroober. De RVVH-speler op de grond is Ronald van Maasdam. De bedrijvige VVGZ-spits is Cees Weber, zoon van de succesvolle oud-trainer Gerard Weber van RVVH.

 

 

Rijsoord-doelman Henk Schouten in ‘Oranje’.

Henk poseert met het Nederlands amateurelftal vlak voor de aftrap tegen Perzië.

 

Het is 25 juni 1971.

U aanschouwt een historische foto uit Teheran. De metropool van Iran telt enige miljoenen inwoners. Daarvan zitten er vanmiddag zo’n 40.000, hutje bij mutje op de uitpuilende tribunes. Met de letters I.R.A.N. op de shirts wordt straks afgetrapt tegen de gevreesde oranjehemden uit Holland. Het betreft hier het amateur-oranje van trainer Arie de Vroet. Deze trip betekent een snoepreisje voor de amateurs om aan een dergelijk toernooi deel te mogen nemen. Eén van de uitgenodigde bofkonten is de doelman. Het is Hendrik Pieter Jacob Schouten of kortweg Henk Schouten genaamd. De in Heerjansdam woonachtige en bij Rijsoord keepende Schouten staat vlak voor het begin van één van zijn meest memorabele wedstrijden uit zijn lange voetballoopbaan. 


Zakgeld.

Een paar weken terug viel, de invitatie vanuit Zeist, op zijn deurmat, voor deze twee weken durende sportieve excursie. Het advies van de medische staf op de bijlage is klip en klaar: ‘Vergeet uw zonnebril en zonnebrandolie niet. Dat geldt eveneens voor uw paspoort en vaccinatiebewijs.’ Over een QR-code wordt niet gerept. Ook over de vergoeding speelt de KNVB open kaart: ’Vijftien  florijnen zakgeld per dag!’ Nou, laten we het erop houden dat het altijd nog beter is dan niks. Henk is van het type ‘recht voor z’n raap’. Een eigenschap die helderheid en directheid verschaft. Een sportman pur sang! Tennissen en volleybal maken eveneens onderdeel uit van zijn sportieve mix. Transvalia, Zwart Wit’28, Hoogvliet, Rijsoord en Heerjansdam profiteerden als clubs van zijn uitzonderlijke kwaliteiten.
 

Klaagmuur.

Als trainer verdiende hij z’n sporen bij o.a. VVGZ, Capelle en het Zeeuwse VV Westhoek. De foto vormt een machtig mooie herinnering van een amateurvoetballer die dankzij zijn hobby gratis en voor niks landen als Israël, Rusland en Iran bezocht. Het is niet elke amateurvoetballer gegeven om in een oranjekostuum langs de Klaagmuur te sjokken of over het Rode Plein te paraderen. Voor de liefhebbers de uitslag nog. Twee nul voor Iran!

 

 

 

 

Bolnes-zondag doelman Henk de Koning tuurt in de camera. Henk moet vanmiddag trachten iets schoon te houden. U raadt het al. Het is zijn doel, waarvan de mazen van het net zichtbaar achter hem wachten om eveneens iets tegen te houden. En dat is dan weer iets wat Henk dan weer niet heeft weten tegen te houden. Enfin, weldra zullen de witte keepershandschoenen om de vingers van de betrouwbare sluitpost van de ‘zebra’s’ gaan.

 

 

Alle hens aan dek in de verdediging van Rijsoord in de uitwedstrijd tegen Heerjansdam. Doelman Anton van der Steen gaat met twee handen boksend redding brengen. Links kijkt Rijsoordspeler Joop Schilperoort toe en rechts geeft Hans Verschoor zijn keeper rugdekking. Natuurlijk is het code rood als Heerjansdam ’s goalgetter Jan Visser (nr. 9) in de frontlinie verschijnt.

 

 

Een elegante actiefoto van Slikkerveer aanvaller Arie Rijsdijk. De blonde aanvaller moet niet verward worden met de legendarische oud-Slikkerveer doelman Arie Rijsdijk die exact dezelfde voor- en achternaam droeg. Uiterst links kijkt de zojuist geblesseerd uitgevallen Slikkerveerspeler Johan Kruithof achterom hoe deze actie van zijn voetbalmaat gaat aflopen.

 

 

Oude jeugdfoto van B1 van RVVH uit het seizoen 67/68. André van der Spoel (4e staand) speelt verstoppertje achter het gezicht van Arie Vlasblom. Overigens deed André dit (verstoppertje spelen)  nooit op het veld. Integendeel. Hij was van het type ‘voorop’ in de strijd. Een allrounder en echte winnaar! 

 

 

Een Pelikaan op de Ridderkerkse vrachtwagen.

Een blije ex-Pelikaanspeler Willem Schipper (zittend 5e vanaf links) tussen zijn eveneens stralende ploeggenoten.

 

Het is zaterdagavond 27 mei 1967 en nog net geen 19.30 uur. 

‘We’ gaan over enkele minuten vertrekken! Deze open vrachtauto functioneert normaliter in zake het goederenvervoer. Er lijkt nog niet aan alle veiligheidsvoorwaarden voldaan. Het wachten is op de indruk van het gaspedaal van de chauffeur! Op de houten uitklapbare stoeltjes, die doorgaans dienst doen om de zitvlakken van genodigden van een receptie- of trouwpartij bij Café Sport P.Heijman een degelijke rusthouding te bieden, zetelen vanavond de pico bello in het pak gestoken voetballers van RVVH. Een paar uur eerder heeft Hercules een bomvol Sportpark in extase gebracht door Huizen met maar liefst 4-0 terug te sturen naar hun eigen huizen. RVVH schrijft historie en is landskampioen van Nederland bij de zaterdagamateurs.
 

Café Sport.

Er is snel geschakeld door de organisatoren. Een rondrit door Ridderkerk vormt de beloning. Het vertrekpunt is niet toevallig juist hier gekozen want restaurant Café Sport is een RVVH-kroeg pur sang. RVVH wist overigens deze landstitel ongeslagen binnen te slepen. Tussen deze blijde Ridderkerkerse gezichten zit er één vreemde eend in de bijt. Nou ja eend! Het is een Pelikaan! Of beter gezegd, een ex-Pelikaanspeler. Zwijndrechter Wim Schipper heeft verleden seizoen de overstap van zijn cluppie Pelikaan naar RVVH gemaakt. Op géén enkele haar van zijn gekrulde bol zal daar ook maar één vezeltje spijt van te vinden geweest zijn. De moderne vleugelverdediger is dit seizoen namelijk met zijn neus in de boter gevallen. De ex-Peli  heeft zich al snel een basisplek in het elftal van trainer Henk den Boer verworven.
 

Boekhandel M.Sanders.

Wim werd in de reguliere competitie een paar weken geleden al kampioen. Hoger kan een zaterdagclub op dit moment niet komen. Hoewel? Er staat nog een nacompetitie geprogrammeerd tegen 3 andere kampioensploegen uit de andere 2e klassen. Dat zijn niet te minste. WHC uit Wezep, DOVO uit Veenendaal en het genoemde Huizen. Van RVVH werd niet al te veel verwacht bij de kenners. Maar na 4 gewonnen wedstrijden van de 4 zal een 5e zege, tegen Huizen, dus de landstitel opleveren. Wim zit hier als 5e van links vooraan en amuseert zich via een binnenpretje met collega-verdediger Lam Mak. Nauwelijks een paar uur geleden nog in het bezweten, gestreepte blauwwit maar vanavond in gala-kostuum met op de revers een opgespeld vaantje van ‘sponsor’ boekhandel M. Sanders met de bedrukte letters: Landskampioen! Tijdens een rondrit door Ridderkerk is het nooit meer zo druk geweest als in 1967.  

 

 

Wat een schitterende intensieve opname van achter het doel genomen. Oude netten, vierkante doelpalen, gedateerde reclameborden van J. Oudijn en J. v.d. Heuvel. Maar de nieuwbouw op de achtergrond wint terrein. We zijn aan de Kievitsweg, de thuishaven van de voetbalvereniging Bolnes. Spits Arie Troost is nooit te beroerd geweest om arbeid te leveren. Z’n bemodderde benen zijn het bewijs van deze zebra-knoest. Of deze actie een doelpunt op gaat leveren valt te betwijfelen gezien de gekozen route van de bal.

 

 

Rijsoord-aanvoerder Jaap Roos is ook de aanvoerder bij het Ridderkerks elftal. Vandaag spelen ze tegen een profteam uit de eredivisie. Scheidsrechter Henk van Driel gaat de munt straks omhoog gooien. Rechts de aanvoerder van de profs Theo Laseroms. De grensrechters zijn links Cor Munter en Joop Stolk.

 

 

Feest in de kleedkamer bij Slikkerveer. Boegbeeld Theo Klootwijk heeft zijn shirtje al aan een supporter weg gegeven. De aanvoerder ontvangt uit handen van voorzitter Arie de Bruin de bloemen voor de winnaars. Op het verpakkingspapier van de bos bloemen staan de letters ‘moederdag’.  Links is nog gedeeltelijk het gezicht van bestuurslid Jan Lodder zichtbaar. Midden applaudisseert bestuurslid Theo Jagt gretig en ’bewogen’ voor dit eerbetoon.

 

 

Het is 4 november 1985. RVVH speelt een thuiswedstrijd tegen Barendrecht. Barendrecht-doelman Wout van Driel haalt alles uit de kast om de instormende RVVH-er Rob van Luik een kans te ontnemen. Links loert RVVH-aanvaller Bartho Westerdijk op zijn kansje. Barendrecht gaat er vanmiddag met de buit vandoor. Het wordt 0-2. Doelman John Fraanje stopt nog een strafschop van Barendrecht-vedette Bas Hokke en doelman Wout van Driel weet een elfmeter van RVVH-er Arie van Gent onschadelijk te maken.