RVVH-SDVB: Aanvang: 15.00 uur. Aftrap: 15.01 uur.

De oude kantine is o.a. ‘stille getuige’ bij deze 1 minuut stilte!

 

Zaterdag 16 februari 1974.

De weersomstandigheden vallen voor een februari dag best te pruimen vanmiddag aan de Sportlaan. Oké, weliswaar geen spectaculaire hogere temperaturen voor de tijd van het jaar, maar wél een aandoenlijk schijnend zonnetje, dat zo halverwege deze maand kracht aan het winnen is. RVVH speelt een thuiswedstrijd tegen Sterk Door Vriendschap Barneveld. En ook op de Gelderse Vallei hebben ze daar een afkorting op bedacht: SDVB! Hercules is het afgelopen seizoen kampioen geworden. Onder leiding van trainer Gerard Weber manifesteert de hoofdmacht zich eindelijk in de zo felbegeerde 1e klasse (A). Een afdeling waarin de ambitieuze Ridderkerkers ook thuis horen. Het competitieverloop gaat allemaal nog niet van een ‘leien’ dakje. Ook voor de Ridderkerkse voetbalclub geldt de oeroude sportwet dit seizoen: op een nagestreefd niveau komen is makkelijker dan er te blijven.
 

Bas Verveer.

Alvorens de bal voor de eerste keer aan het rollen zal worden gebracht heeft arbiter Van Elswijk een eerbiedwaardig gedenkmoment ingelast. De eerste balomwenteling wordt namelijk vooraf gegaan door één minuut van stilte. Een dergelijke verzoek zal vanmiddag ongetwijfeld aan de scheidrechter vooraf in de bestuurskamer bij hem neergelegd zijn. En het brengt ons daarmee direct bij het fotofragment, dat je gerust indrukwekkend mag noemen. De respectvolle, gevraagde en vooral ook uitgedragen stilte geldt vanwege het overlijden van een ere-lid van RVVH. Zijn naam: Bas Verveer. Zijn verdiensten voor de club zijn te veel om in één enkele zin op te sommen. De sympathieke ras-RVVH-er mocht slechts 53 jaar worden. Maar afgelopen week werden ze bij de tegenstander ook, in best wel onverwachte, diepe rouw gedompeld. Vanwege een noodlottig ongeval is jeugdlid Sjaak Pauw om het leven gekomen. Deze trieste impact van de pas 17 jarige junior is als een mokerslag aangekomen binnen de Barneveldse gemeenschap. Het valt nauwelijks te bevatten. Het maakt de uitwerking van de foto er nóg ingrijpender door. De zwarte, kaarsrechte rug van scheidsrechter Van Elswijk showt het eerbiedige voorbeeld aan de toeschouwers en spelers. Het publiek aan de lange zijde is over het algemeen bewust bezig met deze ‘stille’ periode. De spelers van RVVH gaan nog een stapje verder en dragen eensgezind beide armen in ruststand gevouwen op rug. Helemaal links drukt verdediger Johan Lagendijk het hoofd gebogen naar de groene mat. Uiterst rechts poseert vleugelaanvaller Chris Birahy zijn lichaam inschikkelijk in de respectvolle modus. Naast Chris tonen Cees Steketee en George in ’t Veld hun strakke gezichten.
 

Sjaak.

De oude kantine, helder zichtbaar vanwege het gemis van vers gebladerte is de historische stille getuige van deze foto. De enige die zich noodzakelijkerwijze aan de ‘gedwongen’ stilte heeft onttrokken is ongetwijfeld de fotograaf. En dat is maar goed ook. Hij heeft gelukkig gewoon zijn werk gedaan vanmiddag. Anders hadden we nu verstookt geworden van dit emotionele plaatje. Niemand zal hem dit kwalijk nemen. Tsja, en dan gaat om 15.01 ook het voetballeven weer ‘gewoon’ verder. Leidsman van Elswijk kijkt op z’n klok en fluit op z’n fluit. Cees Steketee zal weldra een stapje naar voren doen om de aftrap van George in ’t Veld van een 2e omwenteling te voorzien. Bij de 22 acteurs zullen alle seinen weer op groen gaan. Zouden beide trainers hun spelers vanmiddag nog mentaal hebben opgekrikt tot het aansporen van een grotere dadendrang? Zogenaamd verkapt psychisch wat misbruik maken van de trieste situatie. Oftewel spreekwoordelijk vertaald in: ‘het doel heiligt de middelen’! Vergist u zich niet. Dat gebeurt vaak hè! Zo in de trend van: ‘kom op mannen we doen het vanmiddag voor Bas’! Of iets verderop vanuit de Barneveldse kleedkamer: ‘we gaan er vanmiddag extra voor jongens en dragen een eventuele zege op aan Sjaak’! In dat geval zou de uitslag van deze wedstrijd een soort van uitkomst kunnen bieden. Welnu! Dat eindresultaat deelde enigszins in het verdriet van deze voorgaande week. Er werd namelijk niet gescoord. En dat brengt ons bij de volgende uitspraak. Laten we het maar houden op dat gedeelde smart uiteindelijk halve smart is.    

 

 

Bolnes presenteert zich in het seizoen 91/92 in een schitterend zebra-outfit. De reclame op de shirts geeft tevens de strijdbaarheid van de ploeg weer: ‘niet lullen maar poetsen’! Links staat assistent-trainer én hoofdsponsor Louis Erkelens. Uiterst rechts staat hoofdtrainer Rene Brevé.

 

 

Hans Verschoor komt hoog van de grond en kopt zijn Rijsoord op een machtig mooie wijze naar een voorsprong in de wedstrijd tegen SSS. Een plaatje van een foto die op het juiste moment door de fotograaf is geschoten. 

 

 

Slikkerveerspeler Arie van der Steen speelde ook voor RVVH. De begaafde middenvelder kijkt hier om naar de aan zitvoetbal bezig zijnde RVVH-verdediger Arnold Monster. Het betreft een opname uit een vriendschappelijke match tegen het sterke tweede elftal van Feijenoord. De auto’s staan keurig aan het randje van het veld geparkeerd.

 

 

Een foto uit de beslissingswedstrijd VVGZ-RVVH uit het seizoen 93/94. VVGZ-aanvaller Wim Los is niet zo maar ‘los’ van kuitenbijter en RVVH-zwoeger Erik van der Sluis. VVGZ weet deze kraker winnend af te sluiten, 3-0.

 

 

Punt goed voor een punt.

Leo (2e van links) is ‘onderweg’. Dan wordt verdedigen pas echt lastig! Frank Schuring, Johan Fokkens, Jacco Kooijman (diens blonde kop nog net zichtbaar), Roy Schuring en Michel Brouwer zijn de andere gepassioneerde Slikkerveer-spelers.

 

Zondag 16 februari 1992.

Slikkerveer speelt op een drijfnat Reijerpark tegen de mannen van Groei En Roem Moeten Immer Naar Ambitie Leiden. In de voetbalvolksmond beter bekend als: Germinal! De thuisploeg staat er in de huidige competitie niet al te florissant voor. Er moet met een schuin oog naar beneden gekeken worden. Vanmiddag mag er zeker niet verloren worden tegen een nóg lager geklasseerde tegenstander. Maar ten tijde van deze fotoreeks staan de bezoekers wel op een 0-1 voorsprong omdat aanvaller Richard van de Graaff doelman GertJan Brouwer al na 4 minuten spelen weet te foppen. De ‘bewegende’ beelden nemen ons mee naar circa een kwartier voor sluitingstijd. Slikkerveer krijgt een hoekschop te nemen. Aanvoerder Harry Verveer gaat het speeltuig met veel gevoel aansnijden en kijk eens wát een drukte en concentratie. Vijf roodhemden wachten waar de bal gaat vallen, maar ééntje heeft sneaky een diepgaande loopactie ingezet.
 

Leo Punt.

Het is de 2e van links: Leo Punt. Leo demonstreert hier hoogstpersoonlijk dat lopende mensen in de zestien moeilijk te verdedigen zijn. Het resultaat zal binnen enkele seconden zichtbaar worden.

 

 

Leo is goed naar de bal blijven kijken en uit de ruggen van enkele Germinal-verdedigers opgedoken. Een schoolvoorbeeld van: ‘jezelf in de juiste positie manoeuvreren.  Waar de Germinal-keeper is gebleven is me een raadsel. Michel Brouwer rechts naast Leo weet dat dit juichen gaat worden! Scheidsrechter Kroon kan geen betere positie innemen als waar hij nú staat (gedeeltelijk zichtbaar achter de tweede paal). De bal moet alleen nog geheel over de lijn rollen maar foto 3 toont hierna feilloos aan dat elke vorm van doellijntechnologie bij dit fragment verspilde tijd is.  Leo Punt heeft altijd voor Slikkerveer gespeeld: „Ik heb denk 10 seizoenen in het eerste gespeeld. Ik had geen verfijnde techniek maar was met mijn lengte (1.90) nog best snel en ook kopsterk. Mijn opdracht luidde voornamelijk: spitsen uitschakelen! Maar met cornerballen en vrije trappen kwam ik wel vaak in de zestien van de tegenstander.”

 

Rugnummer 12.

Had je een voorkeur voor nummer 12? „Ja dat rugnummer was wel een bewuste keuze.

 

Het was een beetje mijn geluksnummer,” aldus de jarenlange, stille kracht van Slikkerveer, die ooit werd gehuldigd voor zijn 250e wedstrijd in de hoofdmacht. In de uiteindelijk 1-1 kwam geen verandering. Opmerkelijk feit is dat Leo één week eerder Slikkerveer, in blessuretijd nog wel, naar winst schoot in het uitduel bij en tegen Dubbeldam (1-2). Nú was hij de maker van de ultieme deling. Heerlijk om zo’n mannetjesputter in je ploeg te hebben.

 

 

Bolnes speelt de derby tegen Rijsoord. Rijsoord-aanvaller Arie den Uijl (nog net zichtbaar tussen de 2 doelpalen) gaat vanuit een onmogelijke hoek scoren namens de ‘kraaien’. De Bolnes-spelers Henk Geene met rugnummer 4, Cor Bak , Jeroen Schweig en keeper Arie Heester moeten over enkele seconden verplicht aftrappen vanaf de middenstip. 

 

 

Rijsoord viert in 1972 uitbundig de promotie welke, na één seizoen, een terugkeer naar de 2e klasse bewerkstelligd. Wat een intens blije gezichten! Ongetwijfeld staan de supporters van de succesvolle ‘kraaien’ aan de andere kant van deze foto. Dit is een goed stel hoor! De onzichtbare man met de stropdas is succestrainer Leo van Graafeiland.

 

 

Wat een innemende prent van Slikkerveer A1 uit 1958. Hier komen de namen!  V.l.n.r. staand: Janus Plaisier, Hans Heyblom, Arie Bothoff, Joop van Dommele, Theo Klootwijk, Piet de Ruiter, Joop de Jong, Bas Hagendijk en Aad van Buren. Gehurkt v.l.n.r. Ger Huizer, Henny Plaisier, Gerard Hagendijk, Leen van Wingerden, Wim Vlasblom, Henny de Vries en Herman Waltman.

 

 

 

Het is zaterdagmiddag 29 april 1989. RVVH speelt thuis tegen Ijsselmeervogels en de ‘rooien’ gaan met 0-1 winnen. RVVH verkeert in zwaar weer en zal volgende week uit tegen Bennekom definitief degraderen uit de 1e klasse. Op de foto probeert Bartho Westerdijk een bal tussen drie Spakenburgers te controleren. Loopwonder Robert Dubbeldam is de altijd diepgaande andere zichtbare RVVH-er.

 

 

Bassen.

Bas Heiden duelleert en Bas Krouwel volgt dit tweegevecht nauwlettend langs de lijn.

 

Zaterdag 15 januari 2000.

Deze actiefoto is bij nadere bestudering best een uniek exemplaar. Het is namelijk de allereerste ‘bewegende’ prent op de sportpagina van De Combinatie in het nieuwe millennium. Weet u het nog? Zouden onze computers het om één seconde over twaalf voor gezien houden? Er was paniek in ons landje hoor? Uiteindelijk hief menigeen rond middernacht met klamme handjes het glas champagne maar de storm verbleekte gelukkig in een ander glas: dát met water!
Nu zou je kunnen denken: wat moet je nu over deze bovenstaande actieplaat schrijven? Het betreft een fragment uit de bekerontmoeting van Rijsoord dat het op eigen veld opneemt tegen het Rosendaalse Alliance.
 

Cees Lagendijk.

Onder leiding van trainer Cees Lagendijk heeft Rijsoord een vrijwel niet te achterhalen voorsprong opgebouwd in de reguliere competitie van de eerste klasse. Het bereiken van de hoofdklasse is slechts een kwestie van tijd. Maar ook in de beker gaat het de Vlasstraat-ploeg voor de wind. Als ze vanmiddag winnen dan plaatsen ze zich bij de laatste zestien ploegen van de district-beker afdeling Zuid. Op de foto maakt Bas Heiden (met melkwitte broek) zichzelf breed om zich langs zijn tegenstander te wurmen. Omdat er van Bas nog wel enerverender actiefoto’s te vinden zijn wil ik het accent van deze momentopname leggen op de eenzame toeschouwer. Daar staat geen kleine jongen. Het is de melkman van Ridderkerk of beter gezegd, de gepensioneerde melkman Bas Krouwel. Bas is heel z’n werkzame leven bezig geweest met melk én voetbal. In 1993 maakte hij gebruik van de VUT en zijn status bezorgde hem in juli 1993 voorpaginanieuws in De Combinatie! Dat hoefde natuurlijk helemaal niet voor mijnheer Krouwel omdat bescheidenheid hem siert. Maar ik stip het slechts aan, de frontpage van De Combinatie halen, vanwege een publiekelijke huldebetoon van veel van zijn trouwe klanten… die eer valt niet iedereen ten deel. En hier staat Bas wederom! Inmiddels 66 lentes!
 

Bas Krouwel.

Maar ex-melkboer Bas herbergt ook een vermeldenswaardig verleden als voetballer bij RVVH. Vanaf 1951 tot en met 1964 speelde Bas in het eerste. Na zijn pensionering is hij een vrijwilliger van kaliber geweest voor zijn club Hercules. Maar…wat doet Bas dan hier? Bij Rijsoord? Dat is natuurlijk een intikkertje. Ongetwijfeld wordt er bij RVVH deze middag thuis niet gevoetbald en het bloed kruipt….dus dan maar richting Rijsoord. Bas stond bekend als een verdediger maar eigenlijk was hij een allrounder. Hij schopte indien nodig weleens (zogenaamd per ongeluk) over de bal heen. Hij was voor niemand bang. Uit tegen Quick Boys moest Bas een keertje onder politiebegeleiding van het veld. Toen had hij de plaatselijke vedette uit Katwijk een koekje van eigen deeg gegeven. Wel op z’n knie natuurlijk! En bij Kozakken Boys trof Bas ook een keer zo’n zuiger als tegenstander. De scheidsrechter van dienst fluisterde Bas na afloop in z’n oor: ‘ik had die gozer zelf al tijdens het eerste kwartier het ziekenhuis ingeschopt!’ 
En hoe verliep de bekerstrijd aan de Vlasstraat? Welnu, Rijsoord ging onverdroten door met winnen. Een treffer van Bas Heiden en twee goals Danny Noorlander bleken goed voor een 3-1 zege. Weer een ronde verder. Nóg 3 keer winnen en plaatsing voor de grote Amstel-cup is een feit.

 

 

Een indrukwekkende teamfoto van een veteranen elftal van Bolnes uit 1948. Hier staan en zitten me toch een paar strijders! Niet te geloven wat een knoesten. Slechts negen spelers hebben een zebra-tenue kunnen bemachtigen. Staande v.l.n.r. Teun Bouman, Leen Pijl, Leen Preesman, Job Nugteren, Aart van de Berg, Aart Pijl en Jan Hollemans. Gehurkt v.l.n.r. Teun Winkelhof, Bas Mudde, Andries Lagendijk, Cees Crooswijk en Wout van Oossanen. 

 

 

Een mooie ouwe kleurenprent van Heerjansdam. De vreemde eend in de bijt is ras-Rijsoordspeler Jaap Roos. De oud-top-verdediger van Rijsoord poseert hier met een bos bloemen in de hand staande 3e vanaf links.

 

 

Een fraaie foto vanaf het gemeentelijke Sportpark. Slikkerveer speelt thuis en als Ad Scheurwater (links) in de buurt van het vijandelijke komt komt dan dreigt er altijd gevaar.

 

 

Wat een meesterlijke plaat! RVVH kende in 1967 met deze vier-mans defensie een hecht verdedigingsblok. Daar kwam destijds af en toe een muisje doorheen maar dat was het dan wel. Van links naar rechts: Arie Dekker, Lam Mak, Arnold Monster en Wim Schipper.

 

 

De voorbereiding van Arie…

De bewuste teruglegger van Arie Baas…

 

zaterdag 17 mei 1969: 16.26 uur…

 

Rijsoord speelt vanmiddag thuis voor de beker tegen Monster. Het eerste seizoen op het hoogste podium in de zaterdag 2e klasse presteert de ploeg van de nieuwe coach Jan Isendoorn, als degelijke middenmoter, naar behoren. De pas 33 jarige Dubbeldamse oefenmeester torst als opvolger van de zeer succesvolle ‘architect’ en ex-trainer Aart van Dijl een zware last mee op zijn schouders. Handhaven luidde de doelstelling aan het begin van dit seizoen! Welnu, die missie is geslaagd maar in de ‘beker-competitie’ is zijn elftal in een best wel ver stadium terecht gekomen. En elke prijs is uiteraard meegenomen. Vanmiddag lijkt het op papier weliswaar geen monsterklus. Hoewel? De klus Monster moet wél geklaard worden. Als dat lukt dan staat er volgende week voor de 3e keer in dit seizoen de ‘derby der lage landen’ op het programma: Rijsoord tegen RVVH! Garantie voor een stevige recette. Of nog beter: een vette kantineomzet verzekerd!
 

 

Arie Baas.

De bovenstaande plaat toont ons een fraaie inleidende actie van de hier 26 jarige Arie Baas. Zijn snelheid en best wel technische bagage maakten Arie een meer dan bruikbare vleugelspits bij zijn Rijsoord. Ook beschikte de vleugelaanvaller over een prima koptechniek. Hem werd wel eens verweten een iets te nette speler te zijn. Arie herbergde voldoende scorend vermogen maar was ook een onzelfzuchtige voorbereider. En dat laatste ingrediënt showt hij hier op dit fotofragment. Welnu, kijk zelf! De beelden liegen niet. De grensrechter van Monster kan de weg sprintende Baas in elk geval niet bijhouden en de ingezette noodsliding van de Westlandse verdediger komt over als: wanhopig! Zijn armen staan al in de ‘ik-geef-me-over’-houding! Doelman Storm staat dusdanig geposteerd alsof hij een schot had verwacht. Maar Arie heeft zijn medespeler uit z’n ooghoeken al gezien…

 

…en het killen van Kees Rutten…

…met de bewuste afronding van Kees als gevolg.

 

zaterdag 17 mei 1969: 16.27 uur…

 

En die medespeler heet voluit: Kees Rutten! Kees was een schutter van formaat. Ongetwijfeld heeft de Rijsoord-spits hier blindelings het oogcontact met voorbereider Arie Baas begrepen want hij heeft zojuist na waarschijnlijk een prima loopactie naar de bal toe, het lederen ‘monster’ kiezelhard achter de doelman van Monster gejaagd. Het is tevens de vastlegging van de eindstand in deze bekerontmoeting want er werd nadien niet meer gescoord. Kees raakt in het beginstadium van een extase! Deze foto geeft ook nog een vertwijfeld inglijdende tegenstander weer en doelman Storm lijkt warempel te denken dat er nog wat te halen valt! 

 

Zucht.

Let ook nog even op de grensrechter. Zelfs op zo’n stokoude prent kun je toch nog iets van lichaamstaal lezen als: zucht! Ook wel leuk, op de bovenste foto zien we een stukje van het reclamebord van Fraanje, terwijl op foto 2 het bord de revue nog eens wat breder passeert. Daar is helemaal links nog net een opkrabbelende arm van de uitglijdende verdediger te zien. Tot besluit nog één flauwe: hoewel géén monsterscore…wél een ronde verder! In de verte horen we iemand gniffelen. Het is de penningmeester van Rijsoord. De affiche Rijsoord versus RVVH is in de maak. Normaliter goed voor 1500 bezoekers!

 

 

Een foto uit 1945. Acht Bolnessers hebben geen enkele zin om hun shirt uit te trekken voor een mooi overhemd. De zebra-shirts staan ze stuk voor stuk geweldig. Herkenbaar o.a. links staand Adrie (Aad) Troost. Uiterst rechts is Siem Liedorp zichtbaar. Links naast Siem staat Aart van Dijl en links naast Aart Piet Vastenhout. Zittend uiterst links Nees Flach en uiterst rechts Wim Kooiman.

 

 

Zaterdag 24 september 1979. Louis Verschoor (links) van Rijsoord lijkt te laat te komen om Ridderkerker en Heerjansdam-spits Jan Visser van een scoringskans af te houden. Het is een opname uit de openingswedstrijd van De Molenwei in Heerjansdam. De Waaldorpen-derby gaat een 2-3 overwinning voor Rijsoord opleveren. Rechts zien de Rijsoordspelers Arie Wilschut en Joop Schilperoort het gevaar vanuit de verte. De reclameborden worden pas volgende week opgehangen in Heerjansdam.

 

 

Vertwijfeling en wanhoop in de ODS-defensie. Verdediger Van Engelen van de thuisclub heeft zojuist onbedoeld zijn eigen doelman verrast. Tijd om even te gaan liggen en het bekende armgebaar van schaamte te maken. Voor Slikkerveer-spits Teus van Vliet maakt het niet uit wie er scoort als ie maar telt voor Slikkerveer. Over een paar seconden zijn de beide voeten van Teus hoog van de grond.

 

 

RVVH speelt een uitwedstrijd tegen Heerjansdam. RVVH-er Erik den Hartog gaat het luchtduel aan met Heerjansdammer Jan van der Vorm. Ad Bossers van RVVH lijkt volledig op te gaan in het duel van de anderen. Achter Bossers is ook nog het hoofd van Heerjansdam klasbak Jan Rijken zichtbaar.

 

 

Hennie Held!

VVGZ-er Siem de Waard verschalkt RVVH-doelman Hennie Held.

 

 

Vanmiddag bestrijdt kampioenskandidaat RVVH het Zwijndrechtse VVGZ. Het betreft een momentopname uit voetbalseizoen 61/62. Het oude voetbalterrein aan de Ridderkerkse Molendijk schotelt ons een kansrijk moment voor van VVGZ-spits Siem de Waard. Siem is hier niet toevallig oog-in-oog met een keeper gefotografeerd. Seizoenen achtereen kwalificeerde hij zichzelf namelijk als club-topscorer van ‘De Vogels’. Siem de Waard stond bekend als een bloedlinke schutter. U krijgt zijn ‘neusje-voor-de-goal’ op  treffende wijze op uw netvliezen geportretteerd. Zo scherp als een mes, linkerknie gebogen en door het gras ondersteund om gecontroleerd met zijn ‘rechter’ doeltreffend uit te halen.
 

 

Zwarte Panter.

Echter Hercules-doelman, die ándere ‘Zwarte Panter’: Hennie Held, is ook niet van gisteren en lijkt een doelpunt te voorkomen. Wat een wereldnaam voor een keeper trouwens: Hennie Held! Dan sta je als club met zo’n doelman tussen je eigen doelpalen eigenlijk al met 1-0 voor! Links hoopt de degelijke en spijkerharde verdediger van RVVH, Ab Punt met opgestroopte mouwen op een gunstige afloop van deze één-op-één-actie. Maar wie gaat zich hier nu uiteindelijk als held ontpoppen? 
 

Alpino ‘s.

Hennie of Siem? Het schitterende fotofragment lijkt in het voordeel van de RVVH-doelman uit te gaan vallen. Maar schijn bedriegt. De heldendaad wordt door Siem verricht middels een rake trap. Hennie zal kort hierna de trieste gang naar het net moeten maken. Dat doet hij gezien zijn stijlvolle duik uiteindelijk zeker niet als een ‘held’ op sokken. Langs de lijn opvallend veel toeschouwers in lange jassen en vrijwel allemaal met alpino’s op de kruinen. Kennelijk de trend in deze beginnende ‘sixties’. 

 

 

Een interessante elftalfoto van Bolnes. Staande van links naar rechts: Henk de Ruijter, leider Nees Flach, John Klootwijk, Gerard van Raalte, trainer Jan de Lange, Cees van ’t Zelfde, keeper Cees Sla en grensrechter Sjaak Onderdelinden. Gehurkt van links naar rechts: Martijn van Faassen, Leen Elkhuizen, Dick Vorster, Ton Sturrus, Koos van Weijen en Leen Blom.

 

 

Een zeer sterk jeugdteam van Rijsoord uit het seizoen 65/66. Na 14 wedstrijden werden er 26 punten gehaald. Doelsaldo: 133 voor en 13 tegen! Dat zijn natuurlijk kampioencijfers. Enkele namen: Links staand: Gert-Jan van Driel daarnaast Jan Blaak, Paul Legra en Hans Verschoor. Rechts staand Jan de Jong. Gehurkt v.l.n.r. Jan-Cees Blaak, Anthon den Boer, Marinus Kooiman, Henk de Snoo en Sjaak van Nes.

 

 

De mannen van Slikkerveer C1 geven sponsor De Markt vandaag alle aandacht. Het reclamebord en de opdrukken van de shirts vertellen u alles. Trainer Leo van Buren staande 2e vanaf rechts en assistent-trainer Fred Vlasblom fungeren als volwassen begeleiders van dit jonge spul.

 

 

Lekker handig al die strepen zo door elkaar op een zwartwit foto. Het betreft een moment uit de jubileumwedstrijd Groote Lindt versus RVVH. Op de rug met nummer 7 kijkt Jan Vlasblom naar de uitvoering van een klassieke omhaal van Cees Steketee. RVVH-er Arnold monster (rechts) had zo te zien ook wel trek om de bal op een ferme uithaal te trakteren.

 

 

Henk ragt een belangrijke ‘kraaien-pingel’ binnen.

Arbiter Vink en Maasdam-doelman Kranendonk zien het net van dichtbij bollen.

 

19 maart 1966:

Match Day in Rijsoord. Aftrap 15.45 uur! Het is een zonovergoten zaterdagmiddag. De gelijknamige voetbalclub speelt thuis tegen Maasdam. Vanmiddag moet het gaan gebeuren. Bij winst is de formatie van de bewierookte trainer Aart van Dijl kampioen van de vierde klasse D. Er blijkt zowel letterlijk als figuurlijk, na 90 minuten voetballen, geen vuiltje aan de lucht voor Rijsoord. Binnen de kalklijnen gaat het er stevig aan toe. Het wordt een onderlinge botsing waarin met regelmaat het randje van het toelaatbare wordt opgezocht. Met name de Hoekschewaarders schuwen het grove geweld niet. Maar gezien de uiteindelijke 5-1 zege voor de thuisploeg zijn er leukere dingen om over te schrijven.
 

Mauritsweg.

We zijn ‘live’ getuige van een strafschop. Het is linkerspits Henk Bestebreurtje die de verantwoordelijkheid van deze elfmeter voor zich opeist. Bij zijn aanloop noteert het scorebord een 2-1 voorsprong en dus zal een rake trap, met nog een dik kwartier te spelen, vrijwel definitief het laatste stukje gif er bij de bezoekers uithalen. Met de immer meekijkende daken van de Mauritsweg als schitterend achtergrond-décor laat Henk over de importantie van deze strafschop dan ook geen enkele grasspriet groeien. Hij ragt de bal achter de verkeerd gokkende doelman Kranendonk. Deze sluitpost beschikt over een paar goed getrainde, elastische nekspieren die zijn hoofd nog wél in de goeie richting van het speeltuig op weet te sturen.
 

Op de schouders.

Uiteindelijk heeft hij de granaatinslag van Henk zowel binnen zien vliegen als voorbij horen suizen. Het net achter hem voorkomt wellicht nog letselschade voor enkele jeugdige Rijsoord-supporters die straks, na het laatste fluitsignaal van de nog net zichtbare arbiter Vink, hun helden juichend met een verdiende zitplaats op de schouders naar de kleedkamer gaan vergezellen. De ‘Kraaien’ werden in dit seizoen (65/66) de vroegste kampioen van Nederland. Met 24 punten uit 12 wedstrijden en een doelgemiddelde van 49 voor en 11 tegen is dit de balans na een historische middag. Aan toeschouwers geen gebrek. Volgend seizoen zal het in de 3e klasse alleen maar drukker worden.

 

 

 

Drie Bolnesspelers, Cees Liedorp, Leo Kusters en Koos van Weijen, moeten voluit aan de bak om een schot van Spirit speler Arie Lingen te blokken. De scheidsrechter lijkt wel een verkeersagent en helpt Arie een beetje: “Daar links ligt het vijandelijke doel Arie”! 

 

 

Rijsoord speelt thuis tegen Heerjansdam. Strijder maar ook begaafd technicus Ronald Oele zet een vergeefse sliding in om de speersnelle Renato Hokke van Heerjansdam de bal te ontfutselen. Op de achtergrond volgt Bas Heiden de afloop van dit duel.

 

 

Een mooie prent van een militair elftal. Tussen de mannen heeft de doorgewinterde Slikkerveer supporter ongetwijfeld klasbak Theo Klootwijk reeds opgemerkt. Voor alle zekerheid: Theo staat 3e vanaf links. Links staat Sym Beuk die later als amateur-trainer succesvolle jaren zou beleven. Theo ’s elftal bereikt vandaag de finale om het Nederlands kampioenschap voor militaire teams waarin het uiteindelijk met 1-0 verliest.

 

 

RVVH-er John van der Giessen in actie tegen Spakenburg. De frêle buitenspeler demonstreert hier zijn klasserijke linkerbeen. Eén ‘blauwe’ verdediger komt te laat en een andere ‘visser’ komt ook te laat om John ’s pegel nog te blokken.

 

 

Hebbes!

Gerrit ’s handen reiken hoger dan de gretige hoofden van Cees en Cor!

 

Zaterdag 4 april 1970.

Het is een waterkoude zaterdagmiddag op ’t Sportpark. We beginnen met een rijmpje: RVVH speelt thuis tegen Excelsior Maassluis! Beide formaties schommelen in de middenmoot van de 2e klasse B. Maar toch valt er nog veel te winnen in deze competitie. De KNVB looft namelijk voor de beste 4 geklasseerde teams in de eindrangschikking, een gratis ticket voor de nieuw te vormen 1e klasse uit. Het aankomende seizoen zal deze klasse-opwaardering ingaan. De kloof naar die fel begeerde 4e stek is zowel voor de Ridderkerkers als de Maassluizenaars een nog altijd haalbare kaart maar dan is het wel een must dat er vanmiddag gewonnen wordt! Vergist u zich niet in de gestreepte shirts a.u.b. Dit tenue betreft namelijk de outfit van het bezoekende Excelsior dat in eigen clubkleuren aan de aftrap is verschenen. Als het discutabel voor een arbiter wordt dat het belemmerend werkt om beide teams vanwege gelijkheid in clubkleding te onderscheiden dan geldt als vuistregel dat de thuis spelende club, voor een ánder, beter zichtbaar, afwijkend shirt moet zorgdragen. Het is maar dat u het weet!
 

Karel.

Overigens, zou deze foto in kleur zijn weergegeven dan heeft Excelsior hier de rood-wit-blauwe gestreepte verticale kleuren. Hun bijnaam: de ‘tricolores’, geldt trouwens nog altijd. En het originele basisshirt van Hercules (het eveneens gestreepte verticale blauwwit) noopte de ‘scheids’ kennelijk tot een kledingaanpassing bij het elftal van, de destijds in Heerjansdam woonachtige, trainer Daan den Bleijker. Anno heden beschikken de meeste amateurclubs over een uit- en thuistenue zodat de kans op gelijkenis qua clubkleding eigenlijk van te voren lijkt uitgebannen. We zien RVVH op bovenstaande foto dus in reserve-tenue en bij mijn weten was dat in dit geval: geheel blauw! We aanschouwen een boeiend actiemoment. Het is vrijwel zeker dat we getuige zijn van de afloop van een cornerbal voor RVVH. Die gedachte wordt met name gevoed vanwege de positionering van scheidsrechter Karel (dat zal leuk geweest in de bestuurskamer vooraf met voorstellen: ‘Karel, aangenaam!’ Er zal toch wel iemand gevraagd hebben “en wat is uw achternaam”? En als ik zijn benen tegen het ‘licht’ houd, dan lijken die rijp voor een paar weekjes Torremolinos, inclusief factor 50! Het sleutelfiguur van de foto is hét Ridderkerkse talent Cees Steketee. De hoog opspringende Cees telt hier pas 18 lentes en heeft nog een prachtige voetballoopbaan voor de boeg. Je zou zeggen dat Cees de bal nét heeft gemist (óf ietwat koppend geschampt) omdat hij geconcentreerd in de richting van de Excelsior-doelman kijkt.
 

Cor Troost.

Vlak boven het hoofd van een ander hoog opverende RVVH-er, Cor Troost (hij kwam dat seizoen over van Excelsior Rotterdam), haalt routinier Excelsior Maassluis-doelman Gerrit Geurtsen definitief de angel uit deze corner. De sluitpost geeft een schoolvoorbeeld van het onschadelijk maken van een hoekschop! Twee verdedigers van de bezoekers geven hun stijlvolle sluitpost voor alle zekerheid nog de nodige rugdekking om een eventueel slippertje van hun goalie alsnog te corrigeren. Arbiter Karel, met het fluitje in de rechterhand staat er met zijn voor ons niet zichtbare neus bovenop. Het fragment straalt door alle personages passie en concentratie uit. De man-in-black moest deze middag slechts twee keer voor een aftrap fluiten, want de wedstrijd eindigde, zoals het begon: nul-nul!

 

 

Bolnes speelt thuis tegen ’s-Gravendeel. We zien geruststellende blikken van de Hoekschewaardse verdedigers rondom hun doelman. Dat is op zich logisch want met de altijd loerende Bolnes-spits Dick Vorster in de buurt (2e vanaf links) moet je deze blonde Bolnes-aanvaller een klemvaste bal vooralsnog geen tweede kans bieden. 

 

 

Een fraaie kleurenprent uit een wedstrijd tussen Rijsoord en Heerjansdam. Het hoofdveld wordt nog gerenoveerd dus fungeert het bijveld vanmiddag als centercourt. Ras-Rijsoordenaar doelman Aart Kranendonk is niet bang om er een indrukwekkende sliding uit te gooien. Nu is die aanvaller van Heerjansdam, Patrick Altena, ook bepaald niet iemand van het kaliber angsthaas. We gaan er maar gemakshalve vanuit dat Aart deze tweestrijd lijkt te winnen en dat beiden schadevrij uit dit duel gekomen zijn.

 

 

Het is in juni 1971. Slikkerveer-doelman Hans Plaat haalt met een uiterste krachtsinspanning het gevaar uit een hoge voorzet. Het betreft een wedstrijd tussen het Ridderkerkse-elftal tegen een verzameling profs uit de eredivisie. Met nummer 8 kijkt topspits Ruud Geels hoe Hans dit meesterwerkje afhandelt. Geels scoorde o.a. voor Ajax 153 goals in slechts 166 wedstrijden!

 

 

Een jong RVVH-team speelt een uitwedstrijd tegen VVGZ. Rechts zien we Cees van Oudheusden en links Erik Stroober. De RVVH-speler op de grond is Ronald van Maasdam. De bedrijvige VVGZ-spits is Cees Weber, zoon van de succesvolle oud-trainer Gerard Weber van RVVH.

 

 

Rijsoord-doelman Henk Schouten in ‘Oranje’.

Henk poseert met het Nederlands amateurelftal vlak voor de aftrap tegen Perzië.

 

Het is 25 juni 1971.

U aanschouwt een historische foto uit Teheran. De metropool van Iran telt enige miljoenen inwoners. Daarvan zitten er vanmiddag zo’n 40.000, hutje bij mutje op de uitpuilende tribunes. Met de letters I.R.A.N. op de shirts wordt straks afgetrapt tegen de gevreesde oranjehemden uit Holland. Het betreft hier het amateur-oranje van trainer Arie de Vroet. Deze trip betekent een snoepreisje voor de amateurs om aan een dergelijk toernooi deel te mogen nemen. Eén van de uitgenodigde bofkonten is de doelman. Het is Hendrik Pieter Jacob Schouten of kortweg Henk Schouten genaamd. De in Heerjansdam woonachtige en bij Rijsoord keepende Schouten staat vlak voor het begin van één van zijn meest memorabele wedstrijden uit zijn lange voetballoopbaan. 


Zakgeld.

Een paar weken terug viel, de invitatie vanuit Zeist, op zijn deurmat, voor deze twee weken durende sportieve excursie. Het advies van de medische staf op de bijlage is klip en klaar: ‘Vergeet uw zonnebril en zonnebrandolie niet. Dat geldt eveneens voor uw paspoort en vaccinatiebewijs.’ Over een QR-code wordt niet gerept. Ook over de vergoeding speelt de KNVB open kaart: ’Vijftien  florijnen zakgeld per dag!’ Nou, laten we het erop houden dat het altijd nog beter is dan niks. Henk is van het type ‘recht voor z’n raap’. Een eigenschap die helderheid en directheid verschaft. Een sportman pur sang! Tennissen en volleybal maken eveneens onderdeel uit van zijn sportieve mix. Transvalia, Zwart Wit’28, Hoogvliet, Rijsoord en Heerjansdam profiteerden als clubs van zijn uitzonderlijke kwaliteiten.
 

Klaagmuur.

Als trainer verdiende hij z’n sporen bij o.a. VVGZ, Capelle en het Zeeuwse VV Westhoek. De foto vormt een machtig mooie herinnering van een amateurvoetballer die dankzij zijn hobby gratis en voor niks landen als Israël, Rusland en Iran bezocht. Het is niet elke amateurvoetballer gegeven om in een oranjekostuum langs de Klaagmuur te sjokken of over het Rode Plein te paraderen. Voor de liefhebbers de uitslag nog. Twee nul voor Iran!

 

 

 

 

Bolnes-zondag doelman Henk de Koning tuurt in de camera. Henk moet vanmiddag trachten iets schoon te houden. U raadt het al. Het is zijn doel, waarvan de mazen van het net zichtbaar achter hem wachten om eveneens iets tegen te houden. En dat is dan weer iets wat Henk dan weer niet heeft weten tegen te houden. Enfin, weldra zullen de witte keepershandschoenen om de vingers van de betrouwbare sluitpost van de ‘zebra’s’ gaan.

 

 

Alle hens aan dek in de verdediging van Rijsoord in de uitwedstrijd tegen Heerjansdam. Doelman Anton van der Steen gaat met twee handen boksend redding brengen. Links kijkt Rijsoordspeler Joop Schilperoort toe en rechts geeft Hans Verschoor zijn keeper rugdekking. Natuurlijk is het code rood als Heerjansdam ’s goalgetter Jan Visser (nr. 9) in de frontlinie verschijnt.

 

 

Een elegante actiefoto van Slikkerveer aanvaller Arie Rijsdijk. De blonde aanvaller moet niet verward worden met de legendarische oud-Slikkerveer doelman Arie Rijsdijk die exact dezelfde voor- en achternaam droeg. Uiterst links kijkt de zojuist geblesseerd uitgevallen Slikkerveerspeler Johan Kruithof achterom hoe deze actie van zijn voetbalmaat gaat aflopen.

 

 

Oude jeugdfoto van B1 van RVVH uit het seizoen 67/68. André van der Spoel (4e staand) speelt verstoppertje achter het gezicht van Arie Vlasblom. Overigens deed André dit (verstoppertje spelen)  nooit op het veld. Integendeel. Hij was van het type ‘voorop’ in de strijd. Een allrounder en echte winnaar! 

 

 

Een Pelikaan op de Ridderkerkse vrachtwagen.

Een blije ex-Pelikaanspeler Willem Schipper (zittend 5e vanaf links) tussen zijn eveneens stralende ploeggenoten.

 

Het is zaterdagavond 27 mei 1967 en nog net geen 19.30 uur. 

‘We’ gaan over enkele minuten vertrekken! Deze open vrachtauto functioneert normaliter in zake het goederenvervoer. Er lijkt nog niet aan alle veiligheidsvoorwaarden voldaan. Het wachten is op de indruk van het gaspedaal van de chauffeur! Op de houten uitklapbare stoeltjes, die doorgaans dienst doen om de zitvlakken van genodigden van een receptie- of trouwpartij bij Café Sport P.Heijman een degelijke rusthouding te bieden, zetelen vanavond de pico bello in het pak gestoken voetballers van RVVH. Een paar uur eerder heeft Hercules een bomvol Sportpark in extase gebracht door Huizen met maar liefst 4-0 terug te sturen naar hun eigen huizen. RVVH schrijft historie en is landskampioen van Nederland bij de zaterdagamateurs.
 

Café Sport.

Er is snel geschakeld door de organisatoren. Een rondrit door Ridderkerk vormt de beloning. Het vertrekpunt is niet toevallig juist hier gekozen want restaurant Café Sport is een RVVH-kroeg pur sang. RVVH wist overigens deze landstitel ongeslagen binnen te slepen. Tussen deze blijde Ridderkerkerse gezichten zit er één vreemde eend in de bijt. Nou ja eend! Het is een Pelikaan! Of beter gezegd, een ex-Pelikaanspeler. Zwijndrechter Wim Schipper heeft verleden seizoen de overstap van zijn cluppie Pelikaan naar RVVH gemaakt. Op géén enkele haar van zijn gekrulde bol zal daar ook maar één vezeltje spijt van te vinden geweest zijn. De moderne vleugelverdediger is dit seizoen namelijk met zijn neus in de boter gevallen. De ex-Peli  heeft zich al snel een basisplek in het elftal van trainer Henk den Boer verworven.
 

Boekhandel M.Sanders.

Wim werd in de reguliere competitie een paar weken geleden al kampioen. Hoger kan een zaterdagclub op dit moment niet komen. Hoewel? Er staat nog een nacompetitie geprogrammeerd tegen 3 andere kampioensploegen uit de andere 2e klassen. Dat zijn niet te minste. WHC uit Wezep, DOVO uit Veenendaal en het genoemde Huizen. Van RVVH werd niet al te veel verwacht bij de kenners. Maar na 4 gewonnen wedstrijden van de 4 zal een 5e zege, tegen Huizen, dus de landstitel opleveren. Wim zit hier als 5e van links vooraan en amuseert zich via een binnenpretje met collega-verdediger Lam Mak. Nauwelijks een paar uur geleden nog in het bezweten, gestreepte blauwwit maar vanavond in gala-kostuum met op de revers een opgespeld vaantje van ‘sponsor’ boekhandel M. Sanders met de bedrukte letters: Landskampioen! Tijdens een rondrit door Ridderkerk is het nooit meer zo druk geweest als in 1967.  

 

 

Wat een schitterende intensieve opname van achter het doel genomen. Oude netten, vierkante doelpalen, gedateerde reclameborden van J. Oudijn en J. v.d. Heuvel. Maar de nieuwbouw op de achtergrond wint terrein. We zijn aan de Kievitsweg, de thuishaven van de voetbalvereniging Bolnes. Spits Arie Troost is nooit te beroerd geweest om arbeid te leveren. Z’n bemodderde benen zijn het bewijs van deze zebra-knoest. Of deze actie een doelpunt op gaat leveren valt te betwijfelen gezien de gekozen route van de bal.

 

 

Rijsoord-aanvoerder Jaap Roos is ook de aanvoerder bij het Ridderkerks elftal. Vandaag spelen ze tegen een profteam uit de eredivisie. Scheidsrechter Henk van Driel gaat de munt straks omhoog gooien. Rechts de aanvoerder van de profs Theo Laseroms. De grensrechters zijn links Cor Munter en Joop Stolk.

 

 

Feest in de kleedkamer bij Slikkerveer. Boegbeeld Theo Klootwijk heeft zijn shirtje al aan een supporter weg gegeven. De aanvoerder ontvangt uit handen van voorzitter Arie de Bruin de bloemen voor de winnaars. Op het verpakkingspapier van de bos bloemen staan de letters ‘moederdag’.  Links is nog gedeeltelijk het gezicht van bestuurslid Jan Lodder zichtbaar. Midden applaudisseert bestuurslid Theo Jagt gretig en ’bewogen’ voor dit eerbetoon.

 

 

Het is 4 november 1985. RVVH speelt een thuiswedstrijd tegen Barendrecht. Barendrecht-doelman Wout van Driel haalt alles uit de kast om de instormende RVVH-er Rob van Luik een kans te ontnemen. Links loert RVVH-aanvaller Bartho Westerdijk op zijn kansje. Barendrecht gaat er vanmiddag met de buit vandoor. Het wordt 0-2. Doelman John Fraanje stopt nog een strafschop van Barendrecht-vedette Bas Hokke en doelman Wout van Driel weet een elfmeter van RVVH-er Arie van Gent onschadelijk te maken.

 

 

Chris Birahy op de rug… 

Bam! Chris Birahy (nr.11) gaat RVVH naar 3-0 schieten.

 

Het is zaterdagmiddag 21 december 1974.

Het rugnummer ‘elf’ behoort toe aan RVVH-aanvaller Chris Birahy. Nog een fractie van een seconde geduld en Chris gaat hier met zijn linkervoet de 3-0 binnen jassen tegen een oude ploegmakker. Dat is de vergeefs duikende doelman van De Zwerver: Klaas de Jong. Chris speelde namelijk voordat hij neerstreek bij RVVH zijn wedstrijdjes voor de ‘overkanters’. Maar vanmiddag dompelt hij zijn ex-ploegmaten in diepe rouw. Binnen het half uur heeft RVVH al een beslissende voorsprong weten te nemen in de wedstrijd tegen de Kinderdijkers. Chris Birahy was een schitterende verschijning op de amateurvoetbalvelden. Buiten het feit dat hij het woord sympathiek wellicht zelf had uitgevonden waren zijn wervelende demarrages en zijn elegante passeerbewegingen een lust voor het oog van de fans.
 

Publiekslieveling.

Met die enorme bos zwarte krullen was Chris een echte publiekslieveling. Vanmiddag blijkt Chris nauwelijks af te stoppen. Het lijkt wel of hij tegen zijn oude club nog eens extra wil showen wat hij allemaal in huis heeft. Het verslag spreekt niet over het feit of Chris wél of niet heeft gejuicht bij zijn treffers uit respect voor zijn oude club. Na zeven minuten spelen wordt een individuele actie van hem al bruut onderbroken. Het is binnen het beruchte gebied. De bal gaat op de stip. Goos Nugteren weet wel raad met deze ‘pinantie’ en schiet de elfmeter onberispelijk binnen. Later blijkt dat Chris niet nauwelijks af te stoppen is maar juist helemaal niet. Alles wat hij aanraakt verandert in goud! De 2-0 maakt hij op aangeven van Cees den Hartog en de 3-0, na een ragfijne combinatie met Cees Steketee, zien we hierboven keurig  afgebeeld. Na de 3-1 van klasbak Pleun de Paauw zorgt de vlotte 4-1 van Cees den Hartog niet voor onnodige onrust in het hercules-kamp. RVVH gaat de winterstop in met een knappe 2e plaats achter DOVO. 

 

en Chris Birahy van voren…

 

Omdat we Chris niet alleen van de achterkant willen laten zien ook nog een foto van de thuiswedstrijd tegen SHO een paar weken eerder op 9 november 1974. RVVH wist ook deze wedstrijd winnend (1-0) af te sluiten en wederom heeft Chris Birahy een groot aandeel in met name de winnende goal van Goos Nugteren. Op deze plaat is keeper Groenenberg van SHO de baas over de bal en lijkt Chris genoegen te moeten nemen met dit ‘beklemmende’ gegeven. 

 

 

 

 

Zondag  11 mei 1969. Frans van de Heerik van Bolnes in actie tijdens een uitwedstrijd van Bolnes-zondag tegen De Groen Witten. Rechts komt André Smitshoek met gecontroleerde blik het beeld binnen lopen. Een interessant artikel van deze wedstrijd aangaande deze foto kunt u terug te lezen in een eerdere Terugblik, namelijk met nummer 15.

 

 

Een plaatje van een foto van Rijsoord-speler Hans Verschoor. Rijsoord speelt thuis maar de tegenstander is onbekend. Uiterst rechts vliegt Hans er met open gesperde mond voluit in. De noodtackle van de verdediger liegt er niet om. Let ook even op naar de reacties van enkele supporters langs de zijlijn op deze actie.

 

 

Het bestuur van Slikkerveer wil ook wel eens men man en macht op de foto. Een heuse fotoshoot resulteert in dit fraaie resultaat. We zien van links naar rechts Piet Schop, Simon van de Barsselaar, Aad van Buren, Arie Lagendijk, Wim Blok, Jan Jansen en Jan Bakker.

 

 

Het is 4 april 1981. RVVH vecht tegen degradatie. Goos Nugteren (met bril) heeft zojuist de enige treffer gescoord in het duel tegen Spijkenisse. Rechts is o.a. Ronald van Maasdam in aantocht om Goos te feliciteren. Ondanks de zege zal RVVH dit seizoen toch afdalen naar de 2e klasse.

 

 

Helaas! Geen 1 april-grap in Bolnes.

Cor Sparreboom van Bolnes (links) ziet het gevaar.

 

Het is 2e Paasdag. Maandagmiddag 15 april 1968.

De slag bij Bolnes! De zondagamateurs van Bolnes moeten zwaar aan de bak want hoewel het 13 dagen terug 1 april was komen de ‘geuzen’ uit Brielle verlaat naar Bolnes toe. De huidige koploper Wit Rood Wit, beter bekend onder de afkorting WRW nemen Bolnes vrij gemakkelijk in en keren met een bevrijdende 1-5 zege terug naar de oude stad Den Briel. Helaas voor iedereen die Bolnes een warm hart toedraagt betreft het hier geen 1 april grap.
 

Sneren.

De mannen uit de vestingstad hadden zich een zwaardere middag voorgesteld aan De Kievitsweg. De thuisclub moet een paar behoorlijke sneren van de plaatselijke sportcorrespondent incasseren vanmiddag. Enkele citaten: ‘zeer pover’, ‘ongeïnteresseerd’, ‘over techniek en fantasie zullen we maar geen woorden verspillen’, ‘een 5 voor deze wedstrijd is al een heel grote beloning’, ‘alles wat nog over de wedstrijd geschreven kan worden is dat het na de rust onprettig was om te zien’. Om tenslotte rigoureus af te sluiten met: ‘daarom verder geen woord meer’. 
Poeh, alle frustraties van de verslaggever ter plekke zijn met de inmiddels gedroogde inkt vereeuwigd. Dit is uiteindelijk ook helemaal geen slag bij Bolnes geweest. Dit was het ‘makkie bij Bolnes’. WRW is geen strobreed in de weg gelegd. 
 

Kanonnier.

Bij de tegenstander gaat alle roem naar kanonnier Van Pelt. De spits bereidt twee treffers voor en neemt er zelf 3 voor zijn rekening. De schrijver deelt toch nog een pluimpje uit aan enkele Bolnesspelers. Jaap Snijders en Cor Sparreboom zijn ondanks de kansloze 1-5 ‘goed voor de dag gekomen’. Uit de foto blijkt wel dat het WRW menens was vanmiddag. De druk is immens groot. Twee bonken van Briellenaars belagen doelman De Koning die stompend redding tracht te brengen. Tussen de geuzen zit één zebra gemangeld en links kijkt de bebrilde Sparreboom toe hoe deze actie in elk geval dit keer geen treffer oplevert. Oh ja, voor de statistieken! Het was Jan Zoeteman die vanmiddag voor zijn elftal de eer wist te redden. Voor het gelukkig al veilige Bolnes zijn er na deze deceptie nog twee duels te gaan. Toevalligerwijze een uit- en thuisduel tegen SVDP. Dat kun je toch ook niet verzinnen! De laatste veeg uit de pan komt weer uit de koker van de verslaggever: ‘als trainer De Jong de ongeïnteresseerdheid er bij zijn ploeg niet uitkrijgt dan weten we haast wel zeker dat er nog twee aangemeten nederlagen in het verschiet liggen’. Het lijkt de belastingdienst wel. Leuker kunnen we het niet maken! 

 

 

 

Hulde voor deze Bolnes-kampioenen. Een duur dagje voor de penningmeester van de zebra’s. Maar liefst achttien bossen bloemen moesten er vandaag worden besteld. Nou ja vooruit: ‘je wordt niet elk seizoen kampioen’, zullen we maar zeggen. V-halzen in de shirts én links en rechts een paar stropdassen. Wat een schitterende nostalgie!

 

 

Oud-Rijsoord-doelman Henk Schouten in een indrukwekkende pose. Hier staat natuurlijk wel wat voor zijn goal! Branie, leiderschap én een verdraaid goeie keeper zijn woorden die passen bij zijn loopbaan als doelman. Deze prent is overigens genomen op sportpark de Hoef tijdens zijn keepersperiode bij Heerjansdam.

 

 

Het is 15 augustus 1977. Erelid en tevens oud-voorzitter Philip Bronwasser van Slikkerveer krijgt les in heien. De eerste paal gaat de grond in voor het nieuwe clubhuis van de voetbalclub Slikkerveer. Het toekijkende jeugdlid heeft de helm voor alle zekerheid op het hoofd. Eén van de dames houdt de helm om de arm geklemd. Philip staat nota bene het dichts bij het vuur zonder zijn helm. Jan van ’t Zelfde houdt achter de twee dames nog zichtbaar op gepaste afstand een oogje in het zeil.

 

 

Een foto van een wedstrijd daterend uit februari 1977. RVVH neemt het op tegen de ‘blauwe kant’ uit Spakenburg. Ronald van Maasdam (midden) en Cees van Loon (rechts) zijn de overgeconcentreerde RVVH-spelers die vandaag niet in de gestreepte blauwwitte shirts spelen omdat bij Spakenburg diezelfde gekleurde streepjes in de breedte anders wel eens tot heel veel verwarring zou kunnen leiden.

 

 

Het linkerbeen van Joop Huizer.

Joop Huizer zorgt voor onrust in de defensie van SSS.

 

Het is zaterdagmiddag 11 februari 1967.


RVVH moet vanmiddag in een thuiswedstrijd tegen Sport Staalt Spieren de verworven koppositie verdedigen. Maar de Klaaswaalse opponent heet met name voor de pauze geen SSS maar blijkt eerder een SOS voor Hercules. Dik 1000 toeschouwers aanschouwen dat de bezoekers, met een excellerende Jan Tros aan het roer, het de thuisclub akelig lastig maken. Met name de defensie van SSS hanteert het nog altijd bestaande bekende systeem wanneer er sprake is van een noodsignaal, zoals het in alle werelddelen gebezigde SOS. Dat systeem heet afgekort WIW. In de voetbal-volksmond beter bekend als ‘weg-is-weg’, is bepaald niet gewild om naar te kijken. Maar ja, SSS heeft de punten ook keihard nodig en heeft de rode loper lekker in Klaaswaal achter gelaten.
 

Dronken.

Vlak voor de pauze kruipt RVVH nog ergens door. Het is het oog van de naald. Een schitterende kopgoal van Leen de Vlieger ‘vliegt’ achter een verbouwereerde keeper Arie Rijsdijk maar arbiter Vermaas speelt voor Hercules de reddende engel en keurt de treffer om werkelijk onbegrijpelijke redenen af. Na rust scoort George in ‘t Veld de bevrijdende 1-0 en gooit met zijn beslissende 2-0 de wedstrijd in het slot. De 1-0 ontstaat uit een knap genomen vrije trap die Joop Huizer met zijn fantastische linkervoet heeft aangesneden. Op de foto zien we de grillige linkerspits van RVVH, de Klaaswaalse defensie de nodige angst aanjagen. Joop Huizer speelde in zijn jeugdjaren en begin senioren bij Rijsoord alvorens hij de stap naar RVVH maakte. Het was bij Joop vaak alles-of-niets maar… als het ook op z’n tijd álles was dan kon hij dribbelend en slalommend aan het zijlijntje verdedigers helemaal dronken spelen.

 
Tureluurs.

Op deze momentopname lijkt hij te gaan stranden op de zoveelste Klaaswaler. Als tweede van rechts zie je nog een tureluurs geworden Hoekschewaarder juist weer opkrabbelen. Het zou bij nader inzien warempel zelfs de keeper wel eens kunnen zijn die Joop een paar seconden hiervoor omspeeld heeft. 
RVVH zou deze competite als kampioen eindigen en het toetje, het toernooi om de ‘landstitel voor zaterdagamateurs’ is bekende voetbalgeschiedenis voor elke doorgewinterde RVVH-supporter. Tegenstander SSS speelde zich in deze competitie met 18 punten uit 20 wedstrijden nipt veilig. 

 

 

 

Eenheid van trainingspakken-tenue bij Bolnes. Jeugdtrainers en staf poseren. Van links naar rechts: Ernst Jan Neeskens, Martin Munter, Bob Beekman, Arend Hollemans, Bert Stinissen, Ton van der Steen en Piet Laros. Het ziet er allemaal gelikt en gedreven uit. 

 

 

Een oude prent uit de derby Barendrecht versus Rijsoord. Doelman Jacob Drinkwaard van Barendrecht (links met zonneklep) komt zelfverzekerd zijn doel uithollen om deze diepe bal er uit te halen. Kees Rutten van Rijsoord zit aardig in de tang tussen de Barendrecht-verdedigers Jan Huisman (2e van links) en Cor Wijdman. Uiterst rechts showt de attent meegelopen Henk Bestebreurtje zijn mooie loopstijl.

 

 

 

Een fraai plaatje van het destijds traditionele, internationale toernooi van Slikkerveer. Rechts wisselen Slikkerveer-aanvoerder Paul Ambachtsheer en zijn collega aanvoerder van de Zweedse tegenstander I.K. Kamraterna souvenirs uit voor aanvang van de match. Arbiter Jan van der Spoel heeft ook nadrukkelijk oog voor de lens van de camera.

 

 

Met nummer 8 is het André van der Spoel van RVVH die het luchtduel aangaat in een thuiswedstrijd van Hercules. De andere zichtbare RVVH-spelers zijn Jan Vlasblom (2e vanaf links) en Cees Steketee (broeknummer 6).

 

 

Krijt-time bij de ‘kraaien’!

‘Pa’ de Ruiter controleert het ‘witte’ werk van zoon Jan en ziet dat het goed is.

 

Geen voetbalactie-foto dit keer maar wel een fraai actie-moment. U bent getuige van een familiair een-tweetje. Dit noemen ze nu pure nostalgie. Dit is de selfmade ‘kraaien-krijtkar’ van voetbalvereniging Rijsoord. Tegenwoordig adverteren de webwinkels met een vergelijkbaar attribuut onder het motto van, te koop: een elektro markeerwagen! Maar op deze verrukkelijke plaat uit de beginjaren ’60 demonstreert de familie De Ruiter de ouderwetse krijtkar. Je zou anno 2022 toch bijna krijtwit wegtrekken bij deze klassieke foto. De plaats van handeling is het hoofdveld van hun cluppie  Rijsoord. 
 

Ras-vrijwilligers.

Vader Huig links, met de opgestroopte pijpen van z’n ketelpakkie keurig in de wijds staande laarzen gepropt, keurt nauwgezet de handeling van zoonlief Jan, die de drabbige kalk in de richting van het gat van de leiding schept. Beiden lijken een tikkeltje schuw voor de lens van de camera maar dat beeld past maar al te goed bij de ras-vrijwilligers van de meeste clubs. Deze krijtkar is kostenbesparend geheel zelf ontworpen. Het patent van dit meesterlijke kunstwerk op één rad rust bij de familie De Ruiter. Het lijkt wel alsof het wiel zojuist uit een nachtje vorst met een laagje rijp ontwaakt. Het is in alle opzichten een staaltje van pure kunst. Weldra zal Huig de beide rank uitstekende staken ter hand nemen en de lijnen uit gaan zetten. 
 

Spinnewiel.

Zo’n 450 meter heeft het witte spinnewiel straks voor de boeg en daarna zijn de strafschopgebieden en nog wat rondjes en halve maantjes aan de beurt. En vooral niet te vergeten: de witte kalkvlek voor de te vergeven ‘pingels’. Hulde aan de vrijwilligers én de krijtkar. De nostalgische kleedkamers met de geschilderde letters ‘vv Rijsoord’ zijn de stille getuigen van de voorbereiding van weer een volgende competitiewedstrijd voor de Kraaien. De scheidsrechter wordt aanstaand week-end ouderwets op z’n wenken bediend. Geen doellijn technologie! De man-in-het-zwart kan straks met het blote oog zelf bepalen of de bruine bal de witte doellijn in het geheel is gepasseerd. Dankzij de familie De Ruiter zijn de lijnen vooraf perfect uitgezet. Zaterdag mogen de acteurs van Rijsoord de lijnen figuurlijk uitzetten. Het stokoude spreekwoord: “De zaak is in kalk en cement” (betekenis: “De zaak is geregeld”) is zojuist zichtbaar vereeuwigd. 
Forza Rijsoord! Forza de krijters!   

 

 

Het is 12 juni 1971. Bolnesspeler Krijn Legerstee met rugnummer 2 en Jaap Roos van Rijsoord zien Leen de Ruiter van Slikkerveer keurig opruiming houden. Het Ridderkerks elftal speelt tegen een profteam op een drukbevolkt Gemeentelijk Sportpark. Uiterst links zien we nog een glimp van Cor van Driel van Slikkerveer. André van der Leij en Ruud Geels (rechts) zijn de profspelers op deze foto. Het Ridderkerks elftal stunt middels 2-1 zege.

 

 

Wat een fraaie maar ook koddige prent. Let met name op die houding van de arbiter met zijn handjes keurig in de zij. Als je er zo bijstaat dan moet er net een corner geweest zijn. De vallende kopbal is door de jongeling Gerrit Bestebreurtje op het Maasdamse doel geknikt. Aan publieke belangstelling geen gebrek vanmiddag. 

 

 

Het is Hemelvaartsdag 7 mei 1970. Slikkerveer gaat thuis kampioen worden door met 4-0 van DHZ te winnen en mag zich weer 2e klasser noemen! De Strijense aardappelboer Johan Kruithof kan niet meer verder en wordt niet via de kortste weg naar de kleedkamer gedragen maar richting dug-out om straks het feest met zijn ploeggenoten van dichtbij mee te maken. De buit is al overduidelijk binnen want we observeren alleen maar lachende gezichten. Links zien we een stralende Gerrit Boomgaards staan. De ‘dragers’ van Johan zijn links Arie Bothof en rechts Barend de Bruin.

 

 

De fotograaf heeft op het Sportpark tussen het publiek een generaal gespot. Het is bij een thuiswedstrijd van RVVH tegen Noordwijk op 15 mei 1976. Cees Steketee speelt vanmiddag zijn 250e wedstrijd in het eerste elftal van Hercules. Zijn wens om Rinus Michels, de succesvolle trainer van Ajax een keertje persoonlijk te ontmoeten, wordt werkelijkheid. De toenmalige voorzitter Harry Kocks lukte het om de ‘sfinx’ naar Ridderkerk te laten afreizen. Rechts naast Michels is ook de trotse glimlach van RVVH-hoofdsponsor Sjaak Leys zichtbaar.

 

 

Slikkerveer wint nederlaagserie-wedstrijd.

De Slikkerveer-spelers Ad Scheurwater en Wim Blok jagen op de bal.

 

Het is zondagmiddag 16 juni 1968.

 

De oefencampagna van Slikkerveer aangaande het nieuwe seizoen 68’69 is in volle gang. Afgelopen dinsdagavond zag de in het dagelijks leven als politie-instructeur werkzame Bredase trainer Johan van Knijff zijn zoekende formatie nog moeizaam winnen van een douaneteam met 4-2. Vanmiddag treed Slikkerveer in de Hoekschewaard aan tegen Olympia. In Oud Beijerland is er om 14.30 uur afgetrapt. Het is een wedstrijd in het kader van een zogenaamde nederlaagserie waarvan je tegenwoordig niet al te veel of zeg maar gerust nooit meer (althans qua benaming) nog terugvindt. Het komt er in het kort op neer: de uitgenodigde voetbalverenigingen die Olympia in deze serie de grootste nederlaag weet toe te brengen wint de zogenaamde Oud- Beijerland-cup.
 

Rinus Michels.

‘Slikkerveer kreeg Olympia met moeite klein’, luidt de kop boven het wedstrijdverslag in ‘De Combinatie’. Er is dus in elk geval gewonnen! Op zich niet slecht want zo blijft Slikkerveer in elk geval in de race voor de cup. Slikkerveer speelt ongeinspireerd en dat klinkt best gek als je net bent begonnen aan een nieuwe voetbaljaargang. Toch had het bij rust al met 0-4 kunnen staan maar de neef van de bekende Ajax trainer Rinus Michels, broer Jan, staat werkelijk alles uit zijn doel te ranselen. Eindelijk haalt Cor van der Wal dan toch doeltreffend uit op aangeven van Ad Scheurwater. Ad forceert vervolgens geheel op eigen kracht de 0-2 maar een handsbal van Wim Hagendijk bezorgt de thuisclub middels een rake elfmeter de 1-2. Daarna wordt ook de 2-2 binnen geschoten maar Scheurwater zorgt meteen na de noodzakelijke aftrap weer voor de 2-3. Maar ook deze 2-3 wordt opnieuw door de thuisclub genivelleerd hoewel die treffer Slikkerveer kennelijk een beetje wakker schudt. 


Wim Blok.

De 3-4 uit een kopbal van wederom Van der Wal uit een wereldcombinatie tussen Wim Blok en Leen de Ruiter vormt een fraai sluitstuk van dit duel. Op de foto jaagt uitblinker Ad Scheurwater op de bal, nauwlettend gadegeslagen door de meesprintende Wim blok. Toevalligerwijze ook de toonaangevende mensen bij alle goals. De grootste vraag rest of deze 3-4 genoeg zal blijken om de 62 cm hoge cup alsnog op te halen in Oud-Beijerland. Dat betwijfelt de verslaggever ook want in De Postduiven uit Loosduinen, Flakkee uit Middelharnis, Xerxes en RFC uit Rotterdam  en Emma uit Dordrecht komen er nog een paar lastige klanten voor Olympia om een nóg grotere nederlaag uit te sluiten.

 

 

Een karakteristieke opname van Bolnes-aanvaller Kees Klootwijk. Het heeft er alle schijn van dat de snelle behendige Klootwijk hier zijn tegenstander (met nummer 2 op de rug), zojuist met een heerlijke poort, heeft gefopt. Hoezo iemand op het verkeerde been zetten?

 

 

Kunst- en vliegwerk is nodig voor maar liefst vier ’s-Gravenzandse voetballers om een goal te voorkomen. Dat is wel logisch ook want ‘deze beer’ is niet zo maar geschoten. Door de mazen van het nylon is het kopsterke hoofd van Gerrit Bestebreurtje alias ‘de Beer’ volop aanwezig. Deze doelpoging van Gerrit zal overigens geen treffer voor de ‘kraaien’ opleveren.

 

 

Een mooi plaatje van het gemeentelijke Sportpark met de authentieke kleedkamers op de achtergrond. Melkboer en Slikkerveer-icoon Arie van Beek (uiterst rechts) heeft een Slikkerveer-elftal van voetbaltassen voorzien met zijn Arie ’s eigen bedrijfsnaam erop. Let even op reclameteksten op de voetbaltassen. Keurig om-en-om krijgt zowel de voor- als de achterkant de kans on zich te promoten. Neemt U maar gerust aan dat Arie doordeweeks in een heel ander kloffie met zijn zuivelartikelen langs de deuren liep dan in dit zondagse kostuum.

 

 

RVVH speelt thuis tegen Marken. Links gaat Martijn van Faassen in de afweer-stand. Met nummer 4 tracht Rob van Luik nog met een allerlaatste poging het schot te blokken. Midden toont de behendige Michel Dumoulin zich een aandachtig toeschouwer.

 

 

Huizen verziekt verjaardagsfeestje RVVH-trainer Gerard Weber.

Geen kans voor de hoog opverende Jan Schouten (rechts) van RVVH. Doelman Visser van Huizen heerst in de lucht.

 

Zaterdag 5 januari 1974. 

 

RVVH luidt het nieuwe jaar in met een wedstrijd tegen Huizen. De mannen uit Huizen zijn koploper. De duizendkoppige aanhang van de Ridderkerkers hopen op een surprise van hun ploeg. Dat hoopt trainer Gerard Weber ook. De sympathieke oefenmeester van Hercules verjaart vandaag en een verrassende zege tegen de huidige nummer 1 maakt het er vanavond met de verjaardagsvisite in huis een stuk gezelliger op. Echter het fysiek beresterke Huizen blaast RVVH vanmiddag omver. Na een 0-2 ruststand gaan de mannen met een 0-3 zege terug naar hun huizen in Huizen. 
 

Brandjes.

De Schiedamse scheidsrechter Brand doet vanmiddag z’n naam eer aan want links en rechts dienen er een paar brandjes geblust te worden. Het is bepaald geen zachtzinnig potje. Met name RVVH-knoest Daan van Hamburg trapt bewust nog wel eens over de bal heen. Maar diezelfde Van Hamburg zorgt in de slotfase voor het enige echte gevaarlijke wapenfeit voor RVVH, echter ook zijn pegel treft geen doel. Uiteindelijk gaan er toch 22 man weer van het veld en zal RVVH nog behoorlijk aan de bak moeten om zich in de tweede helft van het seizoen veilig te spelen.
 

Vieren.

Ook op de bijgaande foto wordt duidelijk dat er vanmiddag aan de Sportlaan voor Hercules niets valt te halen. Doelman Visser van Huizen onderschept een voorzet. Zijn klemvaste keepershandschoenen laten dit balletje niet meer los. Rechts duikt de altijd stuwende RVVH-middenvelder Jan Schouten met de ogen dicht vergeefs op in de frontlinie. Jan Schouten was een loop- en kopsterke middenvelder die in 1967 een onmisbare schakel in het roemruchte elftal van RVVH was dat landskampioen van Nederland werd. Uiterst links beseft George in ’t Veld dat ook deze mogelijkheid geen treffer op gaat leveren vanmiddag en hij dus na een voor hem vrij zeldzame  ‘droge’ 90 minuten zal moeten gaan douchen. Huizen gaat dit seizoen de kampioenstitel vieren door 4 punten voor Ijsselmeervogels te eindigen. RVVH vierde wellicht het feit dat ze uiteindelijk veilig het seizoen doorkwamen en bij trainer Weber zal thuis uiteindelijk toch ook zeker een feestje gevierd zijn vanwege zijn 36e verjaardag.  

 

 

 

 

Wat doet een ingekleurde foto met een stokoude elftalprent van een Bolnes-team uit 1931. Welnu, sommige blauwwitte zebra’s krijgen zelfs automatisch een rood tintje. Tussen de keeper en een speler door heeft er nog een jonge supporter een gaatje gevonden om mee te kijken naar de cameraman. Op de achtergrond is de ‘bovendijk’ in de verte nog duidelijk zichtbaar.

 

 

Rijsoord speelt een thuiswedstrijd tegen het Veenendaalse VRC. Jaap Roos schermt zijn doelman Henk Schouten voor alle zekerheid nog wat af. Henk zal over een fractie van een seconde de bal in zijn veilige keepers-handen vastpakken.

 

 

Wát een waanzinnig mooie foto! Slikkerveer-icoon Theo Klootwijk gaat op de schouders van de supporters na de behaalde titel in 1970. Dat bosje bloemen in Theo’s linkerhand is echt niet heelhuids thuisgekomen. Theo Klootwijk was in zijn tijd reeds een modern opkomende linker vleugelverdediger en herbergde een geweldige winnaarsmentaliteit. Hij droeg ooit nog het oranje-shirt vanwege zijn selectie in het militaire elftal. Maatje Bas de Jong lijkt de rechterarm van Theo nog een tikkeltje te ondersteunen.

 

 

RVVH oefent op een besneeuwd veld tegen jong-Feyenoord. Het is zaterdag 6 januari 1979. Het is koud, spekglad en dus zijn de lange trainingsbroeken vanmiddag een noodzakelijk kwaad. RVVH-er Cees van Loon (midden) kan een aflegger op Feyenoorder Rob Snijders (links) er niet meer uithalen.

 

 

Bolnes-zondag presenteert zich aan het Ridderkerkse lezerspubliek voor het nieuwe seizoen 69/70.

Staand v.l.n.r.: Grensrechter Louis van Galen, Piet van Bruggen, Jan Zoeteman, Piet van Dijk, Cor Sparreboom, Koos van Es, Henk de Koning, Peter van Oosten. Gehurkt v.l.n.r.: Leen van Wingerden, Frans van de Heerik, Hennie van Ee, André Smitshoek en Joop Herrman.

 

Het is één week voor de start van een nieuwe competitie. Het betreft de komende voetbaljaargang 69/70. Alle Ridderkerkse voetbalclubs krijgen een podium om zich te presenteren in het best gelezen voetbalweekblad van Nederland: De Combinatie! Vandaag stellen de mannen van de zondag-tak van Bolnes zich aan het Ridderkerkse lezerspubliek voor. Bij de zebra’s staat er een fonkelnieuwe oefenmeester voor de selectie. Het is oud Activitas-speler Schipper. Voorheen heeft hij bij de voetbalclub Lekkerkerk naam gemaakt als zogenaamde ‘meester in de eenheidsvorming’ aldus het letterlijke citaat van de sportredacteur. De trainer verklaart hier zelf ook iets over: „Met een eenheid kunnen wij - technisch arm als we zijn- technisch bétere tegenstanders rustig tegemoet treden en zelfs daarvan winnen”.
 

Real Madrid.

Pfff… als je zo al, bij de eerste stappen van je nieuwe club, over de kwaliteiten van je eigen selectie denkt (technisch arm)…dan lijkt mij mijnheer Schipper geen blijvertje aan de Kievitsweg. Bij mijn weten is hij later ook geen trainer van Real Madrid geworden. 
Want het verhaal gaat nog verder…„mits de spelers zich niet blind staren op gerenommeerde namen want dat mogen ze vooral nooit doen; geen speciaal speltype; aanpassen aan de tegenstander en je voor de volle honderd procent geven”… bla, bla, bla, bla!
Maar gelukkig is daar ineens dan toch dat lichtpuntje: „Bolnes is echt wel een club met inhoud”. Hè, hè, het hoge woord is er uit jongens! ‘Laten we hopen dat Skippy jullie met deze oppepper, zelf, destijds dan toch nog de bekende veer in jullie r…. heeft gestoken’.


Als we het team nog eens langslopen druipt het plezier nou niet bepaald van deze groepsfoto af. Bij Piet van Bruggen (staande 2e vanaf links) kan er nog een flauwe glimlach vanaf en een flinterdun, aanstaande ginnegap van doelman Leen van Wingerden (links gehurkt) zoekt naar vrolijkheid. Voor het overige overheerst op deze presentatiefoto toch een beetje een droeftoetergehalte. Dan moet de stimulans maar van deze kant komen.
Kom op mannen! Jullie kunnen het! 
Succes de komende competitie!  

 

SSS speelt een thuiswedstrijd tegen Bolnes. Gert Vermaas links is niet zomaar van verdediger Jan Weij af. De Bolnes-verdediger zet een indrukwekkende flying tackle in. Beide benen zijn volledig los van de grasmat.

 

 

Dolgelukkige voetballers van Rijsoord vieren het kampioenschap. Ibrahim El Koubai gaat uit z’n dak met de schaal. Als 5e van links is topscorer Mike van Gool zichtbaar. Mike nam maar liefst 27 goals voor zijn rekening in deze competitie. Nog een paar namen uit deze blijde prent: Assistent trainer Marco Nijssen (2e staande vanaf links) is altijd wel te porren voor een kampioensfoto. Links gehurkt is Desley Hoogendijk en links staand ontwaren we de brede schaterlach van Leon van de Heerik.

 

 

Fantastische foto van verzorger Willem van Blijderveen van Slikkerveer. ‘Will’ heeft even niks te doen zo te zien en is op zoek naar z’n aansteker. Op de bank naast Willem richt bestuurslid Gerard Hagendijk zijn blik meer op het voetballende gedeelte. Naast Gerard zit Slikkerveer-trainer Gijs Stuurman.

 

 

RVVH-doelman Sjaak van der Schoor (met zonneklep) kan niet voorkomen dat Heerjansdam in hun thuisduel op De Hoef op 1-0 gaat komen. Cees van Loon zoekt steun bij de vierkante paal en smijt er een grote ‘oef’ uit. Links zien we Heerjansdammer Cees van der Spoel met daarnaast op de rug Heerjansdammer Jan Huisman.

 

 

Dammes en Henk: twee loopwonders.

Het duel van twee klasbakken.

Beste voetballiefhebbers en alle lezers van deze rubriek: TERUGBLIK.

Vandaag kunt u gratis genieten van alweer het 450e item van deze veel bekeken en gelezen terugblik van het voetbalverleden uit onze gemeente Ridderkerk. Dankzij veel vrijwilligers van Stichting Oud Ridderkerk kunnen wij u dit nostalgische podium aanbieden. Een vraag van mijn kant is de volgende: Een donateurschap voor één jaar kost u als lezer slechts  €  13,50. Het zou een geweldige geste naar de Stichting zijn. Het is uiteraard een geheel vrijblijvende aanbeveling aan u. Voor de aanmelding als donateur kunt u HIER klikken.

Nogmaals van harte aanbevolen.

Henk Sterkenburg.

 

Opperste concentratie bij dit energieke duel tussen twee amateurvoetballers die hun sporen hebben verdiend bij hun clubs. Links lijkt kilometervreter Dammes Dorsman van Rijsoord wat voorsprong te boeken op de altijd lopende vleugelspits Henk van der Meulen van ASWH. De naam van de vereniging van Henk hoef ik eigenlijk niet te noemen. De vier zwarte ‘kapitalen’ op de borst van het witte shirt verklappen reeds zijn clubnaam. Beide klasbakken hebben één ding gemeen: ze speelden honderden wedstrijden voor één en dezelfde voetbalclub. Zoiets gold overigens in de sixties en seventies in het amateurvoetbal als een redelijk vanzelfsprekende issue. De zwar(t)e betalingen zouden pas later terrein winnen waardoor echte clubliefde nog nauwelijks door aanlokkelijke pegels onder druk werd gezet.
 

Speedy Conzales.

Maar laten we rap terugblikken op dit fraaie tweegevecht. ‘Speedy Gonzales’ Van der Meulen demonstreert ons waarin hij ook echt goed was: sprinten! Hier lijkt het erop dat hij achter zijn eigen bal aansjeest die hij weldra bij gaat halen om ongetwijfeld daarna met één van zijn fijn aangesneden voorzetten een inkomende spits te bedienen. Henk was een nuttige voetballer en herbergde veel dreiging in zijn acties meestal over de rechterflank. Dammes Dorsman laat zich echter niet zomaar foppen. Hier loopt wel een winnaar! Ondanks het feit dat er exact 10 jaar leeftijdsverschil tussen het aanstormend ASWH-talent zit wil routinier Dorsman dit duel niet verliezen. De klasse van Dorsman bestond in zijn beste jaren vooral in zijn vaak verrassend opduiken voor het vijandelijke doel. Met die unieke gave leverde Dammes aan zijn Rijsoord ook scorend een rendabele bijdrage. Vooral in een gouden periode, die de club eind jaren zestig naar het hoogste niveau tilde.
 

Lockdown.

Henk‘s meest memorabele doelpunt produceerde hij in de legendarische beslissingswedstrijd om promotie/degradatie tegen Meppel. Zijn winnende 4-3 na nota bene een 1-3 achterstand staat voor altijd opgetekend in de ASWH-analen. Het lijkt verdorie wel of deze derby-foto tijdens een lockdown is geschoten. De stille getuige is enkel zo’n wit, slank betonnen, vierkant paaltje waarheen zich zo’n staaldraadje voor de afzetting doorheen worstelt. Neemt u maar gerust aan dat dit gewoon een druk bevolkt potje geweest is. Het streekduel ASWH-Rijsoord was in deze jaren altijd goed voor minstens duizend toeschouwers. 

 

 

Zaterdagmiddag 24 maart 1984. Bolnes speelt op de ‘Berg’ de derby tegen Rijsoord. Leon Burcksen zet Rijsoord voor de rust op 0-1 maar Leen Blom scoort nog juist voor de onderbreking de gelijkmaker van Bolnes. Na de pauze is het Leen Elkhuizen die nu de thuisclub op voorsprong zet.  Een poeier van Leo Plaisier levert Rijsoord echter alsnog een punt op, 2-2. Op de foto zijn we getuige van een intensief duel tussen stylist Peter Hofman (links) van Rijsoord en Bolnessenaar Bram Huizer.

 

 

Ab van Oorschot speelde in z’n prille jeugdjaren o.a. voor Rijsoord. Later werd Ab onder meer prof bij FC Dordrecht en het latere DS’79. Hier zien we Ab in een verbeten duel verwikkeld met een Ajaxspeler. Uiterst rechts loert Ajax-spits Jan Mulder op zijn kans.

 

 

Een werkelijk schitterend plaatje van een actie van Slikkerveer spits Ad Scheurwater. De overzichtsfoto van het hoofdveld op het Gemeentelijk Sportpark is wijds en bruist van de nostalgie. Ad legt hier al z’n gram in een krachtige uithaal, dat is wel duidelijk, ongeacht of het een treffer oplevert of niet. Links, in zijn kenmerkende stijl met de afgezakte kousen, is Henk Wernke bijgesloten.

 

 

RVVH speelt een wedstrijd tegen Hoogvliet. De defensie van Hercules moet vol aan de bak. Doelman Leen Schouten gooit heel zijn ziel en zaligheid in deze parade om een doelpunt te voorkomen. Let vooral goed op de route van de bal. Ab Punt (rechts) is werkelijk voor 100 procent gefocust op een eventuele doorschieter. Wat een drommen mensen langs de lijn bij deze verrukkelijke oude prent! Op de voorgrond kijkt Jan van der Linden liggend mee hoe dit hectische spelfragment af gaat lopen.

 

 

‘Erremu’ houdt Hercules op nul-nul!

De RVVH-ers Herman Oele (links) en Arie Dekker vinden vanmiddag geen gaatje in het visnet van Arnemuiden.

 

Het is zaterdagmiddag 11 april 1968. 

 

RVVH draagt een loden last met zich mee om het succesvolle seizoen 66/67 ook in dit seizoen 67/68 van de nodige glans te voorzien. Het overtreffen daarvan is op voorhand onmogelijk. Het gezegde: ‘aan de top komen is makkelijker dan aan de top blijven’, is niet voor niks ooit door iemand in het spreekwoordenboek opgenomen. Het vertrek van topschutter George in ‘t Veld naar de eredivisieprofs van DOS uit Utrecht heeft het scorend vermogen van de Ridderkerkers een enorme knauw gegeven.
 

Zeeland.

Vanmiddag krijgt RVVH bezoek uit Zeeland. Als ik u wat Zeeuwse spelersnamen voorschotel kunt uzelf de clubnaam daarvan wel noemen welke vanmiddag de provicie Zeeland verruilt om een potje in Zuid Holland te voetballen. Mocht u het bij de namen van De Ridder en Van Belzen nog niet weten dan brengen de namen van Meerman, De Nooijer, Schroevers en Poortvliet u zeker bij de verenigingsnaam annex plaatsnaam. Ehm.. nog steeds niet? Heeft u dan wellicht iets horen luiden? Nou voor het gros van de lezers hoef ik verder echt niet uit te wijden. Het is uiteraard overduidelijk Arnemuiden. ‘Erremu’ is vanmiddag naar Ridderkerk gekomen met de gedachte om met minimaal weer met een punt terug te keren richting Walcheren. RVVH krijgt echt dotten van kansen maar de Zeeuwen staan vanmiddag met hun uitblinkende doelman Van Belzen onder de lat geen treffers toe. Hoezeer Han van Loon, Cees den Hartog en Peter Brouwer ook aan de poort rammelen, de bal wil er simpelweg niet in.
 

Herman Oele.

Aan de andere kant moet doelman Arie Rijsdijk ook op zijn hoede blijven om sporadische Zeeuwse prikacties niet tot een tegentreffer te laten leiden. Het uiteindelijke gevolg is een brilstand, 0-0. Eén speler krijgt van de verslaggever vanmiddag een best wel grote pluim. Dat is Herman Oele. De technisch begaafde Oele speelde een uitstekende wedstrijd. ‘Zowel verdedigend als aanvallend verzette hij bergen werk en maakte hij dikwijls voortreffelijke openingen’, luidt het letterlijke citaat van de correspondent ter plekke. Het past allemaal wel bij de plenty goeie kwaliteiten die Herman als voetballer bezat. Aan zijn duelkracht en werklust ontbrak het bij hem sowieso al niet. Herman etaleerde zich als een begaafde speler met het nodige overzicht. Minpunt was wellicht zijn beperkte handelingssnelheid. Hij beschikte ook over een behoorlijk portie hardheid.
 

Liefhebber.

Op de trainingen kon je Herman bij een partijspelletje beter in je eigen ploeg hebben dan tégen hem te moeten spelen. Oele was ook een echte liefhebber. Hij voetbalde na zijn amateurloopbaan nog heel lang met vrienden door in de lagere elftallen bij RVVH. Op de foto staat Herman met de afgezakte voetbalkousen pontificaal op de voorgrond. Hij moet hier noodgedwongen genoegen nemen met het feit dat doelman Van Belzen meester gaat worden over deze spelsituatie. De opgerukte rechtsback Arie Dekker (met wit shirt onder het tricot) heeft exact dezelfde gedachten als Herman: ‘hier valt niet veel meer te halen’! RVVH zou dit seizoen als middenmotor eindigen met 24 punten uit 24 wedstrijden. ‘Erremu’ sloot deze competitie knap af met een 3e stek achter Kozakken boys en kampioen Noordwijk.

 

 

Bolnes speelt in een vrij mistig decor een thuisduel tegen Heerjansdam. Cees Liedorp links en Cees van ’t Zelfde moeten vol aan de bak om een stijlvolle actie van Heerjansdam-aanvaller Sjaak van de Berg alsnog onschadelijk te maken. De twee ‘Cezen’ stralen met hun lichaamstaal duidelijk: ‘oppassen, er nadert gevaar’ uit.

 

 

Een fraai moment van Rijsoord-spits Anthon den Boer. Anthon lijkt hier op het nippertje een bal te controleren voor het ronde speeltuig over de zijlijn dreigt te gaan rollen. Heerjansdam-mandekker Gert Tieleman (links) is in aantocht om Anthon op het meest kwetsbare moment van repliek te dienen. Het zou uiteindelijk 0-0 blijven op Sportpark De Hoef in Heerjansdam.

 

 

Slikkerveer-doelman Bart Melsert lijkt op deze foto zijn meerdere te moeten erkennen aan een tegenstander. Of de sierlijke passeeractie van de Schiedamse spits ook een treffer op gaat leveren is niet bekend. Bart heeft er in elk geval alles aan gedaan om een doelpunt te voorkomen.

 

 

Zaterdagmiddag 24 september 1990.  RVVH en Capelle schotelen het publiek een zinderende wedstrijd voor. Het spektakel eindigt in 3-3. RVVH-topspits Daniël Wijk scoort in de laatste minuut uit, een door Capelle fel omstreden strafschop, de 3-3. Peter Stassen (nummer 7) en André Nugteren hebben onderling dikke pret. Rechts met nummer 10 geniet Daniël Wijk nog rustig na van zijn treffer.

 

 

Bolnes-zaterdag presenteert zich aan het Ridderkerkse lezerspubliek voor het nieuwe seizoen 69/70.

Staande v.l.n.r.: Jan Oostenrijk, Benny van Heek, Leo van Dam, Kees Klootwijk, Arie Troost, Cees Liedorp en Arie de Jong. Gehurkt v.l.n.r. Piet van der Woerdt, Piet de Sterke, Fulp Spruit, Arie Willemse en André Flach.

 

Het is één week voor de start van een nieuwe competitie. Het betreft de komende voetbaljaargang 69/70. Alle Ridderkerkse voetbalclubs krijgen een podium om zich te presenteren in het best gelezen voetbalweekblad van Nederland: De Combinatie! Vandaag stellen de mannen van de zaterdag-tak van Bolnes zich aan het Ridderkerkse lezerspubliek voor. Je zou, bij het zien van dit plaatje, dit twaalftal een bij elkaar samengeraapt zootje kunnen noemen. De foto zal ongetwijfeld op een trainingsavond geschoten zijn. Eenheid in trainingstenue? Ha, ha, dat was in de sixties nog lang niet ingevoerd. Van kledingsponsoring was nauwelijks sprake.
 

Prakkie.

Alle deze mannen zijn direct na hun prakkie naar de Kievitsweg gesjeesd voor de doordeweekse training. En het is maar net wat mams of moeder de vrouw als trainingskleding in de voetbaltas heeft gesmeten. Enkelen trainen vanavond gewoon in het shirt dat zaterdag weer dienst doet als wedstrijdkleding. Voor het overige is het een mix van T-shirts, truien en jacks wat de klok slaat. Op zich geweldig om te zien maar ga hier als oefenmeester maar eens een eenheid van smeden. Toch is de trainer (de heer De Jong) best optimistisch voor aanvang van het nieuwe seizoen: „We beschikken absoluut over het materiaal om ruimschoots een kans te maken op het kampioenschap”. Kijk dat noem ik voetbaltaal mensen! Zo pep je je spelers op voorhand al op. Zo’n uitspraak geeft zelfvertrouwen.
 

RVB.

Maar De Jong gaat nog verder: „overigens zal ik echt niet van verbazing omvallen als we het in het komende seizoen weer net niet gaan halen. Voetballen in de RVB is immers te grillig om te zeggen dat zullen we maar es gaan uitbuiten”. En daarmee is daar dan toch weer de indekking van een de voetbaltrainer als het ergens in het seizoen toch weer dreigt mis te gaan. Die trainers toch! Het zijn net mensen! Nog even terug naar de foto. Op zich oogt de presentatie netjes ondanks de wel heel verschillende presentatie qua kleding. Best benieuw toch ook van welke club dat fijn gestreepte shirt van Piet de Sterke is. De twee Arie ’s popelen om aan de nieuwe competitie te kunnen gaan beginnen. Hun shirts van aanstaande zaterdag hebben ze alvast aangetrokken. 
Succes mannen!   

 

 

Het zondag-team van Bolnes speelt vanmiddag een bekerwedstrijd tegen het Schiedamse DRZ. Bolnes komt prima voor de dag en sluit het duel af met een klinkende 5-1 zege. Joep Hompus (2), Jacques van der Pol, Cor Bak en Cees van Leenen verzorgen de productie. Bij transportbedrijf Van Domburg doen ze niet moeilijk over een reclamebord(je). Op de foto haalt Joep Hompus met rechts uit voor zijn eerste treffer.

 

 

Zolang een bal ‘los’ is zal Dammes Dorsman van Rijsoord altijd alert blijven lopen. Het is weer eens afgeladen vol langs de lijn. De stevige vierkante doelpaal verklapt ons dat we in de jaren zestig zitten.

 

 

Slikkerveer speelt tegen een elftal uit Bahrein. Via connecties met de toenmalige trainer Theo Laseroms van dit team, West Rifa genaamd, werd op donderdagavond 27 augustus 1982 een oefenpot gespeeld. Aanvoerder Steef Buis en de captain van West Rifa wisselen voorafgaande aan het duel vaantjes uit. Links staat de legendarische arbiter Bob Dammers. Bob was zeer geliefd bij veel amateurvoetballers en paste dikwijls zijn eigen spelregels toe. Als je in zijn ogen te lang treuzelde bij een inworp dan ging je beurt simpelweg over en mocht de tegenpartij ingooien. Overigens eindigde dit vriendschappelijke duel in 2-2.

 

 

Drie RVVH-ers worden vergezeld van talrijke supporters naar de kleedkamer gebracht. Links is verdediger Lam Mak in z’n nopjes. George in ’t Veld beland al weer voorzichtig op de grond. Arie Dekker geniet nog even van een hoger uitzicht, rustend op enkele schouders van de fans.

 

 

Het sleeptouw van Arjan Verwijs.

Arjan Verwijs straalt richting de camera.

 

Het is zaterdag 20 november 1999.


Rijsoord speelt vanmiddag de kraker uit tegen Dinteloord. Op dit moment is Dinteloord de naaste belager van de ‘kraaien’ in de eerste klasse C. Nou ja naaste…! De Brabantse tegenstander staat reeds op een achterstand van hier tot Tokio. Als je nu al op tien punten achterstand als 2e op de ranglijst bivakkeert kunnen en mogen we dan nog wel spreken van belagers!
Maar goed, vandaag winnen en de kloof bedraagt een ietwat meer mogelijk overbrugbare optie voor de tot op het bot gemotiveerde Dinteloorders.
 

Jeroen Troost.

Rijsoord gaat een loodzware middag tegemoet. Topschutter Casper Westerveld zet zijn ploeg nog wel op 0-1 maar rond het half uur vergaloppeert Barry Tieleman zich onreglementair aan de getruckte kanjer Arjan de Pagter. Arjan imiteert een zwaan die stervende is en dat levert een strafschop voor de thuisclub op en deze wordt ook benut, 1-1. Het loopt al richting 5 december en arbiter Akkermans is dan ook volop bezig met strooien van kartonnetjes. Het zijn gele kaarten. Rijsoord-speler Jeroen Troost incasseert er maar liefst 3 van deze scheids. Twee gele en één rode. En dus wordt het tot 10 spelers gereduceerde Rijsoord nog meer aangeschoten wild dan het met z’n elven hiervoor ook al was. Dinteloord profiteert van het voordeel en komt halverwege de tweede helft door een poeier van Arjan de Pagter op 2-1. Maar dan pakt de man op deze stralende foto, hier pas 18 lentes jong een sleeptouw. Althans zo kopt De Combinatie van die dag. Hij heet ook Arjan! Voluit: Arjan Verwijs. Waar zijn medespelers hem een paar weken terug nog een slabbetje aanboden (voetbalhumor) omdat Arjan had zitten morsen bij het verorberen van een slagroomgebakje, grijpen diezelfde medespelers nu het sleeptouw van deze piepjonge strijder gretig aan. En met z’n tienen gaan ze voor een schitterende ommekeer zorgen.
 

Martijn Wols.

Arjan speelt een fantastisch laatste half uur en mede vanwege zijn drive maakte Bas Heiden de 2-2 en scoort Marijn Wols de winnende 2-3. Op de foto zien we die dekselse Verwijs stralen van oor tot in elk geval het zichtbare rechteroor. Rijsoord neemt een voorschot op de titel. Het is potverdorie pas november en de voorsprong op nummer twee bedraagt na vanmiddag al DERTIEN punten! Wat nou ongeluksgetal! De verslaggever van deze wedstrijd heeft een leuk slotcitaat voorradig: ‘zoals eerder aangehaald; dit is een leuke afdeling met kleine onderlinge verschillen waarin het heel spannend zou zijn te zien wie er kampioen gaat worden……..als Rijsoord niet mee zou doen’.
„Als we nu geen kampioen worden zou ik niet weten hoe je dat dan wel moet worden”, analyseert trainer Cees Lagendijk na afloop terecht. En uiteindelijk wordt Rijsoord het ook. Als vroegste amateurclub van Nederland zelfs. Op 19 februari 2000 wordt Rijsoord hoofdklasser! 
En Arjan Verwijs? Zijn talent wordt al snel opgemerkt door het Kralingse Excelsior dat hem wegplukt uit Rijsoord.

 

 

Het reclamebord uiterst links geeft het al aan: Lindtsedijk! Dan zitten we in de buurt van Zwijndrecht. En zo is het ook! Groote Lindt speelt thuis tegen Bolnes. De ‘Lindt’-aanvaller Jaap van der Graaf is akelig dicht bij een treffer. Bolnes-verdediger Jan Weij (links) en doelman Nees Flach lijken te laat te komen. Uit de reacties van het publiek kunnen we opmaken dat dit een geweldige kans is.

 

 

Rijsoord speelt thuis tegen Heerjansdam. Balvirtuoos Johnny Djermor zet hier heel behendig Heerjansdammer Jan Rijken op het verkeerde been. Jan is bepaald geen doorsnee verdediger maar hier moet hij er toch even z’n ogen moedeloos voor sluiten. Op de achtergrond volgt Rijsoordenaar Mike Mastwijk het duel belangstellend.

 

 

De Slikkerveer-verdedigers Ronald Warnas (links) Gert Scholtens (rechts) hebben moeite met de indringende opponent met rugnummer 8. De ranke Ronald Harms (rugnummer 9) denkt: ‘dit is nu niet bepaald het werk dat mij op het lijf is geschreven’.

 

 

Het lijkt er op dat twee RVVH-spelers tegen elkaar zijn gebotst. Op de grond ligt Hans Statz met een onzichtbare ploegmaat in de knoop. De RVVH-er met nummer 6 op de rug gaat er met de bal vandoor. Herman Oele rechts volgt het spelmoment met veel interesse.

 

 

Bolnes-zondag wint van DINDUA terwijl Feijenoord Ajax verslaat.

Hans van der Sluis heeft zojuist de bevrijdende 3-1 op zijn conto geschreven.

 

Het is zondag 3 september 1967.

De zondagvoetballers van Bolnes hebben klokslag 14.30 uur afgetrapt tegen Dindua. Dindua? Wat is dat dan voor een club? Welnu. Deze voetbalvereniging zag in 1920 het levenslicht in Rotterdam. De betekenis van de letters luidt als volgt: Door Inspanning Nuttig Door Uitspanning Aangenaam. Je moet het toch eerst allemaal maar verzinnen. Overigens wordt een paar kilometer verderop in de Kuip ook een aardig potje gespeeld. Het is de wedstrijd Feijenoord-Ajax. Aftrap 14.00 uur. Het is maar dat u het weet.
 

Hakken.

De kop boven deze foto luidt: ‘Bolnes met hakken over de sloot’. De wind speelde in deze partij een best wel belangrijke rol. Bolnes komt met het windje in de rug op 2-0. Paul Ambachtsheer laat halverwege deel één het net voor de eerste keer bollen. Vervolgens is het speler Paul Wilstra (wat een legendarische voetbalnaam als we ‘heel veul’ jaren terug gaan en ons de voetbalstrip herinneren met stripheld Kick Wilstra in de hoofdrol), die Bolnes op 2-0 zet.
Maar Dindua sjeest na de thee met de stevige bries in hun voetbalrug naar 2-1 en ook de 2-2 dreigt vervolgens aan alle kanten. Doelman Henk de Koning houdt vervolgens Bolnes met enkele schitterende saves in de wedstrijd waarna een uitgekookte, doeltreffende counter voor veel opluchting in het zebra-kamp gaat zorgen.
 

Coen Moulijn.

Wilstra en Frans van de Heerik vinden na knap combineren ploeggenoot Hans van der Sluis die vervolgens koel afdrukt voor de 3-1. En dát gebeuren heeft zich zojuist voltrokken op de prachtige bijgaande krantenfoto. Van der Sluis loopt ondertussen al weg naar de ongetwijfeld in aantocht zijnde felicitaties van zijn teamgenoten terwijl een Dindua-speler nog volop bezig is met de uitvoering van een noodoplossing. Hier hoeft de VAR niet bij te komen. Deze bal is de lijn overduidelijk gepasseerd. Zo! De eerste winst is binnen. Nu snel de radio aanzetten in de kantine om te luisteren hoe ze het er in de Kuip hebben afgebracht. Nou, voor velen best goed nieuws! Het is Ruud Geels die Feijenoord in de 58e minuut, na een vrije trap van Coen Moulijn, naar 1-0 heeft gekopt. Met deze harde wind heeft het gejuich uit dik 60.000 kelen de Kievitsweg zelfs bereikt. Althans zo gaan nog steeds de geruchten in Bolnes. Een gouden middag in elk geval in het scheepswervendorp als je voor Bolnes én Feijenoord bent. 

 

 

Een fraaie foto van een bedrijfsvoetbalteam van scheepswerf Schram. Bekende gezichten zat! Uiterst rechts staat Krijn Legerstee. Krijn weet wel hoe je als topamateur op de foto moet: met de armen keurig over elkaar geslagen. Zittend 2e vanaf rechts zit broer Willem Legerstee.

 

 

Dikke pret langs de lijn bij Rijsoord op zaterdagmiddag 14 februari 1981. De aanvoerder en inmiddels tot rechtsback van de ‘kraaien’ getransformeerde Kees Rutten geeft les hoe je moet ingooien. Rijsoord gaat vanmiddag met 1-0 van Xerxes winnen. De hilariteit van deze foto werkt op de lachspieren. Het lijkt erop dat er een voor iedereen hoorbare grap gemaakt is.

 

 

Bloemen voor Slikkerveer kanjer Bas Verhoeven die vanmiddag z’n 250 wedstrijd voor de roodzwarte hoofdmacht speelt. Ronald Warnas (rechts) overhandigt Bas hier een enveloppe met ongetwijfeld interessante inhoud. De jeugd van Slikkerveer maakt het allemaal van dichtbij mee. Links is nog gedeeltelijk ras-Slikkerveer-lid Cor van Bedaf zichtbaar.

 

 

Een oude foto van een uitwedstrijd van RVVH. Het betreft midden jaren zestig. Links ziet Jo Valster dat zijn ploeggenoot, verdediger Arnold Monster, koppend in de frontlinie verschijnt. Rechts is Arie Heiden ook volledig met de voeten van de grasmat om eventueel met het hoofd toe te slaan.

 

 

Slikkerveer presenteert zich aan het Ridderkerkse lezerspubliek voor het nieuwe seizoen 69/70.

Staand v.l.n.r: Karel Striegel, Bas de Jong, Arie van der Steen, Ruud van Beek, Theo Klootwijk, Kees van der Steen, Leen de Ruiter en Joop Bode. Gehurkt v.l.n.r: Ad Scheurwater, Johan Kruithof, doelman de Bruin, Cor van Driel, Arie Rijsdijk en Teus van Vliet.

 

Het is één week voor de start van een nieuwe competitie. Het betreft de komende voetbaljaargang 69/70. Alle Ridderkerkse voetbalclubs krijgen een podium om zich voor te stellen in het best gelezen voetbalweekblad van Nederland: De Combinatie! Vandaag stellen de mannen van voetbalvereniging Slikkerveer zich aan het Ridderkerkse lezerspubliek voor. Slikkerveer heeft in trainer Gijsbert Stuurman een piepjonge oefenmeester voor de groep staan. Met zo’n achternaam is meteen duidelijk dat er een mannetje voor de groep staat die ontzag uitstraalt. In de oefencampagne heeft Slikkerveer reeds het sterk bezette Zilveren Schild-toernooi te Alblasserdam weten te winnen.
 

Stuurman.

En de teksten van Gijs aan de vooravond van een nieuwe competitie zijn realistisch. „Het goede selectiemateriaal is ruimschoots aanwezig en dat we daarom dit seizoen mee gaan doen om de bovenste plaatsen is daarom een ding dat zeker is.“ De pas 23-jarige Stuurman vervolgt overigens met bedachtzamere uitlatingen: „Maar om de jongens nu meteen dusdanig te belasten met: er tegen aan en we moeten kampioen worden, daar ben ik bepaald geen voorstander van.” Om voorzichtig te besluiten met: „Een derde plaats is voorlopig de richtlijn.” Het zou uiteindelijk allemaal nog mooier worden.
 

DHZ.

Want dan breekt Hemelvaartsdag 8 mei 1970 aan. Eén dag ervoor gebeurt er trouwens ook nog iets spannends in Milaan. Ove Kindvall scoort in de verlenging tegen Celtic de 2-1 en bezorgt Feijenoord de Europa Cup 1. Ook niet onbelangrijk. Eén dag later komt DHZ naar het Sportpark. Een paar belangrijke spelers ontbreken van deze ras-Feijenoord-aanhangclub want deze supporters zijn nog onderweg vanuit Milaan naar Rotterdam. Voor Slikkerveer bepaald geen ongunstige ontwikkeling. Het wordt maar liefst 4-0. Teus van Vliet en Arie van der Steen verzorgen met elk twee treffers de gehele productie. Slikkerveer is weer 2e klasser! Met de foto hierboven werd het succesvolle seizoen destijds ingeleid.

 

 

Een schitterende krachtsinspanning van Bolnesspeler Martijn van Faassen. Martijn speelde vooral ook lange tijd voor RVVH. Zijn specifieke kwaliteiten waren z’n ongekende snelheid en zijn zeer krachtige schoten. Hier schudt Martijn enkele tegenstrevers van zich af. Neem maar gerust aan dat Martijn in deze fase al niet meer bij te benen valt.

 

 

Rijsoord speelt uit tegen ASWH. Het is 27 oktober 1979. ASWH-verdediger Wim Helmink duikt koppend op in de defensie van Rijsoord. Bert de Snoo van Rijsoord lijkt dit duel op kracht te gaan verliezen en doelman, aanvoerder Anton van der Steen zal voluit aan de bak moeten om een treffer te voorkomen. Overigens wint ASWH het streekduel met 1-0. Andries Dorré kroont zichzelf tot matchwinner in Hendrik-Ido-Ambacht.

 

 

Een heerlijke foto van de succesvolle en piepjonge trainer Gijs Stuurman van Slikkerveer. In 1970 werd Gijs met zijn ploeg kampioen en promoveerde Slikkerveer naar de 2e klasse. Links ziet de trotse voorzitter Arie de Bruin van Slikkerveer, met het sigaretje in de hand, dat het allemaal goed gaat met zijn club.

 

 

 

Het is zaterdagmiddag 14 mei 1988. RVVH declasseert thuis ASWH. Het wordt maar liefst 7-2 voor Hercules. André Nugteren (hier met rugnummer 8) scoort één van zijn twee doelpunten. Links heeft oud prof-doelman Tjesco de Goede het nakijken. De sliding van ASWH-er Dick Rijnenberg rechts komt te laat.

 

 

Feest in Heerjansdam én Rijsoord.

De Rijsoordspelers Hans Verschoor (links) en Johnny Djermor zien hoe doelman Anton van der Steen zich klassiek verslikt. Heerjansdam ’s goalgetter Jan Visser (midden) hoeft niet meer aan te zetten.

 

Zaterdagmiddag 24 september 1979.

Heel de week is het al dikke voorpret in Heerjansdam. Vandaag moet het feest z’n hoogtepunt bereiken. Het fonkelnieuwe sportcomplex wordt plechtig ingeluid met het 1e officiële competitieduel op het heilige gras van De Molenwei. Een betere planning van deze clash is bijna niet denkbaar. De Waaldorpenderby tegen Rijsoord lokt namelijk duizenden supporters en andere Aagjes naar Heerjansdam. Het betreft een duel uit de 2e klasse B. Ter herinnering: de 1e klasse was het hoogst bereikbare amateurniveau in deze periode. Bij Rijsoord heeft trainer Arie van der Giesen de afgelopen week een trainingsavond verruild voor een noodzakelijke praatsessie vanwege de onverwachte tegenvallende resultaten (2 gelijke spelletjes in 3 wedstrijden).
 

Vingerkootjes.

De thuisclub beleefde de afgelopen week juist een geheel andere voorbereiding vanwege de geplande inleidende feestactiviteiten. Wel leeft het binnen de club welke Heerjansdamse voetballer als eerste doelpuntenmaker op deze ultrafraaie voetbalaccommodatie de geschiedenisboeken in zal gaan. Het brengt ons bij de foto. Hoe nieuw alles nog is blijkt wel uit de reclameborden-loze lange zijde. U valt midden in de 14e minuut. Rissen toeschouwers zien het live gebeuren. De echte voetbalkenners hoef je bij dit fragment niet uit te leggen welk drama zich hier voor Rijsoord afspeelt en met name voor doelman Anton van der Steen. Let even op de lichaamstaal van Anton ’s gezicht. Dit hoofd verraadt alles! Van ‘oeps’ tot aan ‘oh, oh, foute boel’. Maar let ook even op de handen van deze normaliter ‘steen’-goeie keeper. Tussen die grijpgrage vingerkootjes behoort dat ronde witte kreng met die zwarte stippen geklemd te zitten. Niet gelukt dus! En nog erger….de bal heeft daarna nóg een ontsnappingsroute gevonden: de vrijheid tussen de niet dichtgeklemde benen van Anton.
 

Dennis Nugteren.

Over tweehonderdste van een seconde staat het 1-0 voor Heerjansdam. De niet zichtbare Sjaak van den Berg staat voor eeuwig in de boeken met zijn houdbare schuiver. Sjaak heeft hoogstpersoonlijk vanmiddag het bal op De Molenwei geopend. Het zou ook de ruststand worden in dit boeiende streekduel. Na de pauze bijt een veerkrachtig Rijsoord gedreven van zich af. Sneltrein Arie den Uijl is met zijn eigen ‘sprinter’ perron Heerjansdam binnen gesjeesd en heeft meteen de 1-1 gemaakt. Rob van Zijderveld geeft de stand kort hierna weer een feestelijk tintje met zijn 2-1 en Heerjansdam lijkt de feestweek dus glansrijk af te gaan sluiten. Maar dan is daar Rijsoord-invaller Dennis Nugteren. Hij zorgt met 2 gave treffers voor een onverwachte wending in deze derby, 2-3. Trainer Daan den Bleijker bagatelliseert de nederlaag op zijn typisch eigen nuchtere wijze met: ‘een drama in zakformaat’. Waar Heerjansdam op De Hoef nog anderhalf seizoen thuis ongeslagen bleef is het meteen bingo op De Molenwei. En zo verkaste een party zich enkele kilometers terug aan de andere kant van De Waal.

 

 

Bolnes speelt een thuiswedstrijd tegen F.C. Maluku. Cees Liedorp toont zijn onverzettelijkheid voor de zebra’s. Dit heet geschoold koppen! Hoewel, de ogen zijn weliswaar niet geopend. Hier wint de onverzettelijke middenvelder een kopduel tegen een hoog opverende Maluku-verdediger.

 

 

Een prachtig plaatje uit de vijftiger jaren vanuit Rijsoord. Hier zitten twee legendarische ‘kraaien’. Meeuw en Dirk de Ruiter. Meeuw was een middenvelder terwijl Dirk een ouderwetse linkerspits was. Beiden waren overigens geen familie van elkaar. Het zal de grazende koeien op de achtergrond een worst wezen. Die hebben wel andere dingen aan hun koppen. Er moet gras gegeten worden.

 

 

Een fraaie plaat van achter het doel genomen. Slikkerveer-technicus Arie van der Steen gaat een strafschop benutten in de kampioenswedstrijd tegen DHZ. Het wordt maar liefst 4-0 voor Slikkerveer vanmiddag. Doelman De Neef lijkt voor de goede hoek te kiezen maar Arie geeft de bal voldoende vaart en hoogte mee. Medespeler Arie Rijsdijk is meegelopen om een eventuele rebound alsnog binnen te lopen. Net naast de linkerarm van de keeper vangen we ook nog een glimp op van Karel Striegel die in de starthouding staat. Tweede van rechts ziet DHZ-club-icoon en latere voorzitter Bert van Woensel met de armen in de zij en de afgezakte voetbalkousen dat zijn club vanmiddag niet gaat winnen.

 

 

RVVH speelt thuis tegen SSS eind jaren zestig. Cees den Hartog houdt een hele roedel Klaaswalers bezig. De foto is ook iets bewogen. Dat is niet onlogisch als Cees kwam aangesneld.

 

 

 

Oud RVVH én Rijsoord-trainer Daan den Bleijker schoot in z’n uppie Ajax op een hoopje!

Daan en ‘zijn’ Heerjansdam poseren naadloos voor de fotograaf.

 

Eén trainer en elf winnaarskoppen schotelen ons een proper inkijkje uit het verleden voor. De elftal-pose ziet er gelikt uit op deze machtig mooie foto. Het zonnetje en de witte wolkjes voorzien de prent van een blijvende, behaaglijke warmte. Gevoelsmatig zou je er als het ware zelf even tussen willen staan. Heerjansdam beschikt over een talentvolle lichting eind zestiger -, begin zeventiger jaren. Daan den Bleijker is de trainer. Hij staat als een veldheer, met z’n prachtig gebruinde kop, als eerste in de rij. De oud-speler van het grote Feyenoord is na zijn actieve loopbaan trainer geworden. 
 

Ajax.

In 1954 kende hij de primeur om het eerste doelpunt voor de kuipbewoners in het betaalde voetbal (tegen Vitesse) op zijn naam te schrijven. In maar liefst 111 officiële Feyenoordwedstrijden droeg hij het rood-wit tenue om zijn ranke schouders. En op de ‘elfde’ van de ‘elfde’ in 1956 verwierf Den Bleijker een ongekend persoonlijk succes. In dat seizoen scoorde Daan namelijk maar liefst 4 keer tijdens de met 7-3 gewonnen klassieker tegen Ajax. Den Bleijker werd ooit twee keer uitgenodigd voor een centrale training van het Nederlands elftal maar tot een officieel debuut kwam het nooit. Met Heerjansdam (in 2 periodes) kende hij succesvolle seizoenen. Hij was ook trainer van DRL, Barendrecht (2 keer), Smitshoek, VVGZ,  RVVH en Rijsoord.
 

Vaderfiguur.

De destijds ook zelf in Heerjansdam woonachtige oefenmeester oogde als een gemoedelijke man. Een soort vaderfiguur. Kapsones kwam in zijn woordenboek niet voor maar hij volgde wel altijd zijn eigen visie. Zijn oefenstof bevatte vooral veel lenigheidsoefeningen. Dat had hij nog onthouden vanuit zijn in eerste instantie gekoesterde atletiekwereldje. Deze gymnastische handelingen deed hij dan in de voorbereidingsperiode altijd hoogstpersoonlijk en met speels gemak voor waarna de net van vakantie terugkerende selectiespelers de eerste dagen allerlei spiertjes voelden waarvan ze geen flauw benul hadden dat ze daarover beschikten.
 

Cor van der Gijp.

Op deze elftalfoto lijkt het alsof Daan een aktetasje in z’n rechterhand houdt. Het zal echter ongetwijfeld een waterzakje geweest zijn. De rol van trainer/verzorger werd in deze periode namelijk nog vaak gecombineerd vanwege kostenbesparingen. Nog even terug naar Daan ’s meest memorabele wedstrijd ooit in de Kuip. Na 23 minuten had de snelle Den Bleijker er al 2 achter Ajax-doelman Eddy Pieters Graafland geschoten. Cor van der Gijp (2 keer) en opnieuw Den Bleijker gaven het scorebord overwerk bij rust, 5-0! Henk Schouten en wederom Den Bleijker maakten de 7 vol. Bij de drie tegengoals van Ajax zat er eentje tussen van een zekere Rinus Michels.

 

 

Een actiemoment uit 1976. Arie Troost van Bolnes moet hier zijn meerdere erkennen in de doelman van Groot Lindt. Het is overduidelijk de tijd dat de bakkebaarden in de mode zijn. Arie heeft er zo te zien ook al weer aardig wat meters opzitten vanmiddag.

 

 

Anton van der Steen krijgt van Rijsoord een afscheidswedstrijd aangeboden. Rijsoord speelt tegen een door Anton zelf samengesteld sterrenensemble. Ex Piershil-verdediger Bas Koesveld neemt Anton op de schouders. Aanvoerder en RVVH-er technicus Ton van der Padt is de andere speler in het witte tenue.

 

 

Een schitterende momentopname van Cor van Driel van Slikkerveer. De krullenbol probeert vallend koppend een treffer te forceren achter doelman De Neef van DHZ. De goalie zal deze poging echter knap uit zijn doel weten te ranselen.

 

 

Rob van Luik van RVVH is meegekomen om een corner eventueel tot doelpunt te promoveren. Rob was een bonk van een mandekker bij RVVH maar kon bovendien heel goed voetballen. Links kijkt RVVH-er Dick Dubbeld nog mee naar de afloop van deze doelpoging.

 

 

Rijsoord bakt ze bruin.

Elf badgasten met hun badmeester. Van links naar rechts: Arie Baas, Dammes Dorsman, Kees Rutten, Louis Verschoor, Henk Hartsema, Henk Schouten, Jaap Roos, Piet van Kooten, Gerrit Bestebreurtje, Jan de Koning, Kees v/d Berg en trainer Jan Isendoorn.

 

Het is een snikhete dag in 1969.

Uw ogen worden vandaag letterlijk blootgesteld aan ehm…een voetbalelftal. Eigenlijk kan dit niet natuurlijk! Als je nog enigszins serieus als vlaggenschip van je voetbalclub wilt overkomen dan kun je er toch niet zo als team bij gaan staan? Maar goed. Het kwaad is al geschied en bij het keurkorps van Rijsoord hebben ze er kennelijk ook even lak aan vanmiddag. Het afgelopen seizoen was al serieus genoeg. De zeer talentvolle lichting van de ‘kraaien’ heeft een half uurtje geleden, IFC, in de finale van het door een VVGZ georganiseerd toernooi met 7-1 afgedroogd (de handdoek hangt nog op de lat).
 

Fiets.

De zojuist gewonnen prijs zou eigenlijk als eyecatcher dienst moeten doen. Ik verwijs u daarom graag naar dat sierlijke, ronde kransje met een balletje erin, op de voorgrond. Echter, ik neem aan, dat uw ogen al lang naar wat anders gluren. Althans die van mij wel! Want wat heb ik nou aan m’n fiets hangen? Trainer Jan Isendoorn kent als enige ordentelijke geklede man zijn status en geeft zodoende nog een ietsiepietsie de hiërarchie binnen deze badgasten weer. Kennelijk zijn de mannen na de prijsuitreiking nog even terug geroepen voor een groepsfoto. Het is bloedverziekend heet en dus zijn de voetbalshirtjes al uit en lonkt de douche en het gerstenat. Pfff… en werp ook nog even een blik op de kousen. Arie Baas heeft ze zelfs nog volledig opgetrokken en wat we vervolgens constateren is chaos. Afgezakte sokken, 3 paar voetbalschoenen, een risje blote poters, badslippertjes en de gelakte schoenen van badmeester Isendoorn.
 

Badmeester.

Nou ja, afwisselend is het allemaal wel. En over de spierwitte body’s zullen we het maar niet hebben. Het lijkt wel of bij sommigen het gips er nog af moet. De blanke lichaampjes hoor je als het ware schreeuwen om de hoogste factor. Die sneeuwwitte voetbalbroekjes maken het er allemaal ook niet kleurrijker op. Doelman Henk Schouten vertoefde kennelijk al enkele daagjes in Zeeland, als we zijn bruine lichaam mogen geloven. Zijn badhanddoekje vangt de meeste zon, op de als droogrek fungerende dwarsligger. Het mooie van deze foto is ook dat de meeste gezichten een bloedserieuze blik in de camera werpen. Alleen Gerrit Bestebreurtje en Jan de Koning wijken enigszins af van het blote statieportret, door hun armjes niet samen te vouwen op de rug. Het zal ongetwijfeld op het einde van een voetbalseizoen geweest zijn. Ik kan me niet voorstellen dat je met zo’n steppe als doelgebied aan een nieuwe voetbaljaargang gaat beginnen. Geniet nog maar even van deze zomerse attractie die deze ondeugende bloterikken ons vandaag voorschotelen. De prijs buiten de trofee zijn overigens 2 fonkelnieuwe doelnetten. Da’s mooi meegenomen!   

 

 

Het is zaterdag 22 november 1980. Bolnes speelt thuis tegen Jodan Boys. De Goudse bezoekers poetsen vlak voor rust de opgelopen achterstand (doelpunt Leen Blom) weg en gaan met 1-1 theedrinken. Op de foto stookt Bolnes-spits Dick Vorster onrust in het drukbevolkte doelgebied van de tegenstander. Als u de bal zoekt? Linksboven in de kruising van de foto.

 

 

Het is zaterdagmiddag 30 september 1978 op een kletsnat veld aan de Vlasstraat te Rijsoord. Rijsoord speelt tegen ASWH. De zittende Rijsoord-doelman Anton van der Steen trekt een verfomfaaid gezicht. Ab Ritmeester van ASWH beseft dat deze kans zojuist verloren is gegaan. Arie Wilschut heeft Rijsoord op 1-0 gezet maar in de 2e akte gaat Rijsoord-verdediger Cor van Batenburg ASWH een handje helpen met zijn eigen doelpunt met een 1-1 eindstand als gevolg. 

 

 

Bekende knoestenkoppen van een veteranen-team van Slikkerveer gaan op de groepsfoto. Staande o.a. uiterst links grensrechter Sienus Heiden met naast hem een dollende Chiel Jagt. Daarnaast vervolgens een kwartet ‘Pieten’ op een rij. De bebaarde Piet Schop, Piet Westbroek, Piet de Bilde en Piet Lagendijk. Waarom Alex Westbroek een witte emmer in z’n hand houdt blijft een raadsel. Uiterst links gehurkt zijn o.a. Leen Molendijk met naast  hem Jaap van Bemmel en Theo Jagt bekende gezichten.

 

 

Zaterdag 11 maart 1967. Een prachtig plaatje uit het thuisduel RVVH tegen De Geuzen uit Amsterdam. RVVH dendert met windkracht 8 over De Geuzen heen. Het wordt 4-0 en RVVH is kampioen! Arie Rijsdijk keept vanmiddag geheel in het wit. Hercules lijkt toch ook verdedigend zelf enige druk te ondervinden vanmiddag. Lam Mak gaat het duel met een ‘Geus’ aan. Rechts staat Arie Dekker. Helemaal links zijn Jan Schouten en Arnold Monster de andere blauwwitte ‘toeschouwers’.