Filmpje 50 jaar Stichting Oud Ridderkerk
De Ridderkerkse Oudheidkamer treft u aan in de historische dorpskern, aan de Kerksingel 26. Het plaatselijk museum huist in de voormalige, uit 1840 daterende, dorpsschool. De school werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw verbouwd en ingericht als Oudheidkamer. Sinds die tijd hebben de activiteiten van de Stichting Oud Ridderkerk een grote vlucht genomen. In een permanente tentoonstelling wordt de historie van Ridderkerk belicht en zijn tal van typisch Ridderkerkse zaken te bezichtigen.
Daarnaast wordt door de Stichting zo’n 8 tot 10 maal per jaar een wisselexpositie ingericht over een keur van onderwerpen. Deze onderwerpen variëren: Ridderkerkse kunstenaars exposeren en het Ridderkerks verenigingsleven krijgt, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum, de mogelijk om iets over hun werk en geschiedenis te laten zien. Kortom, de Oudheidkamer is van en voor de Ridderkerkers.
Op de “Singelzolder” worden lezingen, dia-voorstellingen en informatiebijeenkomsten gehouden.
Uitbreiding.
Door de vele activiteiten die door de inmiddels tachtig vrijwilligers van de Stichting Oud Ridderkerk worden ontplooid, groeide de Oudheidkamer uit zijn jasje. Omdat de aan de Oudheidkamer grenzende onderwijzerswoning vrijkwam, kon deze bij het museum worden gevoegd. Door een goede samenwerking met de gemeente Ridderkerk, het bedrijfsleven, de middenstand en de burgerij werden voldoende middelen bijeen vergaard om de verbouwing te realiseren.
Op 12 oktober 2000 kon het gerenoveerde pand opnieuw in gebruik worden genomen. De werkgroepen, zoals genealogie en de fotoclub, kunnen sindsdien hun werk onder goede omstandigheden voortzetten en publiek ontvangen. In de prachtige nieuwe wisselexpositieruimte hebben inmiddels al tientallen tentoonstellingen opgesteld gestaan.
Een groep enthousiaste vrijwilligers is nog wekelijks bezig om in de verschillende ruimten onderhoudswerkzaamheden en kleine verbouwingen te realiseren. Sinds mei 2004 beschikt de Oudheidkamer over een lift, waardoor nu het hele gebouw goed bereikbaar is voor bezoekers die wat minder ter been zijn, dus ook voor rolstoelgebruikers. De toegang tot de Oudheidkamer is gratis.