Hier poseert de 12 jarige, zo te zien, rechtsbenige Nees Flach van Bolnes. Nees is voor zijn club Bolnes in vele functies een meer dan actief vrijwilliger geweest. Dit zijn de mensen van onschatbare waarde voor een amateurvereniging. Let ook even op de ‘routebordjes’, achter Nees. Links is de entree voor de leden en rechts is gereserveerd voor de gasten. Het kan maar duidelijk zijn! 

 

 

Wat een volk bij Rijsoord. Wel logisch ook want vanmiddag komt er hoog bezoek. Het grote Ijsselmeervogels doet namelijk het ‘Kraaien-durp’ aan. Karakter-boy Piet van Kooten (2e vanaf rechts) is tot achtervolgen gedwongen op een ‘rooie’ Spakenburger. Dammes Dorsman rechts blijft zoals altijd alert maar vooral: in beweging!

 

 

Hier loopt een mooi stel bij elkaar. Het is hoog zomer. De hitte is bijna voelbaar vanuit deze fraaie plaat. Slikkerveer gaat aan de 2e helft beginnen. Cor van der Wal en Teus van Vliet doen het met een open trainingsjack. Trainer Peter Burger (tussen Cor en Teus in) observeert de wijze lessen van docent-aanvoerder Ronald Warnas. Ronald van Maasdam en Nico Spreij (uiterst rechts) luisteren aandachtig mee. De mannen passeren net het ‘verzorgingshuis’ van Willem van Blijderveen. Dit werd ook wel gekscherend het ‘Praathuis’ genoemd.

 

 

Heerlijke actie van de inglijdende RVVH-er Jan(tje) van der Waal. De doelman lijkt als winnaar uit de bus te komen. Rechts ziet spelmaker Arie Vlasblom, met de kousen op de enkels, dat deze doelpoging geen treffer gaat opleveren.

 

 

Koeien met zwachtels.

Dé gemiste kans van Frans!

 

Zondag 30 oktober 1966. 

De zondag-tak van Bolnes treed aan tegen Ursus. De Schiedamse club heet tegenwoordig na een tweetal fusies: vv Kethel Spaland. Dit fotomoment toont overduidelijk aan dat de voetbalclubs in de ‘sixties’ nog gewoon op natuurgras hun wedstrijden afwerkten. Nou, ja…’gewoon’ natuurgras!
Ik wil niet beledigend overkomen op de toenmalige terreinknecht van Bolnes maar dit zou anno heden absoluut niet door de beugel kunnen. Ik heb me wel eens laten vertellen dat zelfs de koeien van boer Ary Gerritsz aan de Kievitsweg doordeweeks op dit veld met zwachtels om hun poten liepen te grazen.

 
Bleke.

Maar op deze foto graast óók iemand. Namelijk een Schiedamse keeper (rechts). Of nog beter geformuleerd: hij lijkt hier reeds te grazen genomen zijn! De foto geeft verder twee gespannen Bolnesse gezichten weer. Het zijn de bleke gelaatsuitdrukkingen van voetballers waar het moment lijkt aan te breken om op voorsprong te komen óf om de stand weer gelijk te trekken. Want naar die stand moeten we ten tijde van deze foto-opname een beetje gissen. Hoewel? Na de rust heeft kopspecialist Koos van Es, de vrij vroeg opgelopen 0-1 achterstand, met een magnifieke kopstoot weten te nivelleren. Maar het wedstrijdverslag spreekt vervolgens van een radicale misser van ‘spil’ Dries de Ridder, hetgeen een kwartier voor tijd de 1-2 voor Ursus oplevert. Het feit dat verdediger Jan Zoeteman (midden) zich in de frontlinie meldt lijkt er dus eerder op dat de stand nú 1-2 is.


Bemodderde.

De reeds kansloze doelman ziet de bal van het schietgrage, bemodderde linkerbeen van Frans van den Herik vertrekken.  Het schot lijkt op weg naar goud en gepassioneerd staart ook de mee opgekomen Jan Zoeteman de bal na. Het verhaal vertelt niet of de bal te hoog gemikt is (al ben ik bang van wel) óf dat er nog verdedigers van Ursus ter plekke zijn om het gevaar op de doellijn te doen keren. Want het bleef uiteindelijk 1-2, na het door Ursus  onverwacht uitgepakte cadeautje (de fout van De Ridder).


Joekels.

Het na de pauze sterk spelende Bolnes, dat nog een paar joekels van kansen miste, beloonde zichzelf helaas niet. De scheidsrechter slaat het tafereel op veel te grote afstand allemaal gade. Hij zoekt lekker een plek op waar zijn enkels niet onder het gras verdwijnen. Eén ding heeft deze foto wel duidelijk gemaakt! Er zijn legio tegenstanders van nep-gras vandaag de dag. Maar laten we koesteren dat er kunstgrasvelden zijn. Naar de knollentuinen van toen wil geen enkele voetballer meer terug. Wel leerzaam dat deze ludieke prent, het tegenovergestelde van een biljartlaken, weer eens onder onze ogen brengt.

 

 

 

Mooie plaat van uitwedstrijd Bolnes-zaterdag tegen Piershil. Jan Oostenrijk (links) en Piet de Sterke (rechts) kijken toe hoe Jan Achterberg zijn voetbalkwaliteiten demonstreert. De artisticiteit druipt er vanaf. De scheidsrechter (links) heeft kennelijk even oog voor totaal iets anders.

 

 

Leo Lagendijk, Anton van der Steen, Kees Rutten en Dammes Dorsman vormen een kwartet Rijsoordse ‘kraaien’ op deze teamfoto van een Ridderkerks elftal. Staand van links naar rechts: Kees van Leenen, Martijn van Faassen, Rens Breur, Koos van Weijen, Cees van Loon en Leo Lagendijk. Gehurkt van links naar rechts: Arie Troost, Kees Klootwijk, Joop Bode, Kees Rutten, Anton van der Steen, Kees van ’t Zelfde en Dammes Dorsman.

 

 

Slikkerveer-verdediger Jacco Kooijman kom je niet zo maar één-twee-drie voorbij. De blonde kuitenbijter (rechts) maakt zich op deze foto op ludieke wijze, extra breed, ten opzichte van Zwijndrecht top-spits Marco Plomp. Jacco speelde meer dan 350 wedstrijden voor de Slikkerveerse hoofdmacht.

 

 

Een heldere teamfoto van RVVH. Het is 1964. Van links naar rechts staande: Henny Held, Ab Punt, Piet van Kooten, Cor Vlegaard, Arie Dekker en Leen Belder. Gehurkt van links naar rechts: Bas Huizer, George in’ t Veld, Lam Mak, Bart van Zielst en Han van loon. Het keeperstenue van doelman Held geeft de V van verrukkelijk weer. Bart van Zielst verruilde Bolnes ooit voor RVVH. Hij stond bekend om zijn enorm harde schoten van afstand. In een wedstrijd tegen CSVD liep Bart een beenbreuk op waarna de 18-jarige Cees den Hartog, als diens vervanger, zijn debuut in RVVH 1 maakte.

 

 

Gijs Stuurman, aangenaam!

Een nieuwe predikant? Nee, een nieuwe trainer!

 

…juni 1969.

Oeps! Heeft de redactie vandaag bij deze rubriek een foutieve foto geplakt? Je zou de vraag bijna met ‘ja’ gaan beantwoorden. Er valt namelijk geen bal te zien! Maar, voetballiefhebbers, leest alstublieft toch nog even verder. U ziet hier niet het nieuwe schoolhoofd van de Churchill-school. Het is ook niet een zojuist aangestelde professor. Is dit dan de opvolger van onze burgermeester Cornelis Jan van der Hoeven? Allemaal fout! Het betreft ook niet de aankondiging van een nieuwe predikant van de wijkgemeente Slikkerveer. Nee, dit is een introductie-foto van de nieuwe trainer van de voetbalclub Slikkerveer. Zijn naam? Gijs Stuurman! Op deze plaat slechts 23 lentes jong! De heer Stuurman is de opvolger van Johan van Knijff.


Zitbankje.

Gijs woont in Ammerstol en trainde hiervoor de voetbalvereniging Stolwijk. Kennelijk is Gijs voor het poseren van deze plaat tussen de middag even vanuit zijn werk naar het dichtstbijzijnde voetbalveld gelopen om in elk geval iets van een op voetbal lijkende voetbalsituatie uit te kunnen dragen. Want gelukkig showt de achtergrond van de kiek ons een opperbest grasveld inclusief omheining en een uitnodigend zitbankje. We nemen Gijs het gemis van een trainingsoutfit derhalve maar even voor lief! Het is niet anders. Gijs heeft afgelopen weekend zijn eerste trip met zijn nieuwe club en hoofdgroep erop zitten. Dat werd meteen een heldere en energieke kennismaking! Slikkerveer verbleef een lang weekend in Bad Neuenahr. Daar streek de selectie neer voor een mini-toernooi tegen het Duitse Homberger S V en het Italiaanse Astrea. Nou, Gijs is meteen in het diepe gegooid, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben! Een vrijgezelle trainer van 23 met enkele jongens van de gestampte pot van dertigers! Hou dat maar ‘es in het handje als voetballers ver van huis zijn! Gijs smijt het in het interview met typische oneliners van startende nieuwe oefenmeesters bij hun nieuwe club: ‘kameraadschap is de beste binding’ én ‘niet alleen aanwezig op de trainingen máár ook beseffen waarvóór je gekomen bent’ ! Gijs prefereert het 1-4-2-4 systeem maar opteert ook het 1-3-4-3 als kansrijke speelwijze.


Laptoptrainer.

Eigenlijk was Gijs met zijn moderne insteek en vernieuwingen misschien wel een van de eerste laptoptrainers zonder laptop! En wat leverde al deze nieuwe tactische ingrediënten nu uiteindelijk op? Dat zal ik u verklappen. Een kampioenschap! Een plek richting de tweede klasse! Op 7 mei 1970 was het tot in de laatste uurtjes stampvol in de roodzwarte établissementen Sint Joris en Den Dill. Gijs Stuurman kwam, zag en overwon! Een citaat van Slikkerveerspeler en sterkhouder Karel Striegel over Stuurman accentueert de affiniteit met de piepjonge trainer: “Dat hij nog zo jong was had in elk geval geen invloed op de resultaten. Gijs was een rechtvaardige trainer die hield van een geintje op z’n tijd en prima in de groep lag. Hij was één van de beste trainers die ik heb meegemaakt.” Je zou het maar op je trainers-cv hebben staan. Kampioen en promotie naar de 2e klasse! Na 2 seizoenen bleek zijn visie voor het bestuur van Slikkerveer kennelijk alweer uitgewerkt. In die periode verruilden overigens alle 5 Ridderkerkse voetbalclubs hun 1e elftaltrainer. Best een uniek feit! Bob Maaskant nam het stokje van Gijs over en zou een indrukwekkende loopbaan neerzetten o.a. als trainer in het betaalde voetbal.

 

 

 

Kleurrijke foto van die-goeie-ouwe-tijd-kantine van Bolnes. Het is 1953. U wordt als het ware door de openstaande deuren uitgenodigd om binnen een kijkje te komen nemen. Hier zijn overwinningen gevierd en werden nederlagen weggespoeld. Links in de verte doemt het ‘vette’ groen van het Donckse Bos op.

 

 

Rijsoord’ s goalie Henk Schouten moet waanzinnig aan de bak om deze pegel te keren. Het lijkt erop dat de doelman met zijn vingertoppen het speeltuig nog een andere, gunstigere richting kan meegeven. Gerrit Bestebreurtje (rechts) heeft het ziedende schot, net daarvoor, niet meer kunnen blokken.

 

 

Terug naar 1959. Wat een plaatje! ‘Dit is een goed stel hoor’. Vandaag staat een  schoolvoetbaltoernooi bij Rijsoord gepland. Oer-Slikkerveerder en vanaf 1979, allround-bestuurslid ‘Ollie’ Wim Blok (4e staande vanaf links) omarmt links Peter Bieren en rechts Arjan PLaisier. Broer Piet Blok staat geheel rechts. Geheel rechts geknield RVVH-er Goos Nugteren, die jaren later honderden wedstrijden in RVVH 1 zou spelen.

 

 

Boeiend actiemoment uit de wedstrijd RVVH-De Zwerver. Beginjaren zestig. Bas Huizer springt hoog en gebruikt op een nuttige wijze zijn elleboog om het de Kinderdijkse doelman nog een stukje lastiger te maken. Top-verdediger Hans Smidt van De Zwerver komt eveneens hoog van de grond. De aandacht van het talrijk opgekomen publiek blijft kostelijk om te zien.

 

 

Mist en raak!

Doelman Van Dijk mist in de mist!

 

Zaterdag 18 december 1971

Op voorhand excuses voor deze wazige prent uit 1971. Maar de vaagheid van dit fragment mag zich beroepen op een plausibel alibi. Het is namelijk behoorlijk mistig op het oude terrein van Bolnes. De site: weerverleden.nl spreekt van een zaterdag waarin ‘iemand’ zich de gehele dag niet liet zien: de zon! Bovendien hebben we een gevoelstemperatuur van hooguit 1 graadje. Bepaald geen smeuïge ingrediënten vooraf om een warme pot voetbal voorgeschoteld te krijgen. Je moet wel heel erg weinig te doen hebben om hier vanmiddag, aan de gure Kievitsweg, in te gaan op de uitnodiging voor een potje voetbal. Bolnes speelt een thuiswedstrijd tegen HSSC ’61. Wel handig dat HSSC in 4 letters wordt weergegeven. Hei- en Boeicopse Schoonrewoerdse Sport Combinatie '61, voluit…; dát zou echt te veel van het goeie zijn voor zo’n cluppie. Hulde voor degene die de afkortingen heeft uitgevonden.


Middenstip.

Had deze wedstrijd eigenlijk wel gespeeld mogen worden? Dit neigt naar dichte mist toch zeker? Zou de fotograaf groot licht op z’n camera hebben gehad? We weten het niet. Wat wel bekend is dat het verslag nadrukkelijk meldt dat bij aanvang van dit competitieduel de mist nog niet zo dik was als bij het vereeuwigen van deze foto. Arbiter Ten Brinke zal ongetwijfeld vóóraf, vanaf de middenstip gekeken hebben of beide doelen zichtbaar waren, althans voor de ogen van de fluitist. Bolnes speelt overigens een prima wedstrijd! Eigenlijk heeft HSSC niet al te veel in te brengen. Het gevaar komt voornamelijk vanuit de blauwwitte hoek! De foto is mooi vanwege z’n eenvoud. We zien de vergeefs duikende ‘zwarte panter’ HSSC-goalie Van Dijk. Hij heeft de afstandspegel van Bolnes middenvelder Kees Liedorp waarschijnlijk, ondanks de mist, wel zien aankomen.


Vaag.

Overigens had Kees daarbij vroeger echt de hulp van die vette nevel niet voor nodig! Oh, zeker te weten van niet! Die vuurde ook vaak bij een heldere atmosfeer raak! Bij de verste 2e paal doemen nog wat contouren van een vaag mannetje op. Dat zou de grensrechter van HSSC kunnen zijn. Als dat zo is, dan heeft hij gezien zijn apathische houding ook niet veel meegekregen van de uithaal van Kees vanwege die witte nevelflarden. Achter de eerste paal is nog een arm zichtbaar van Bolnes-speler Jan van Hees. Niet dat ik zijn arm herken maar simpelweg omdat het authentieke foto-onderschrift uit De Combinatie Jan ’s naam vermeldt. Uiterst rechts laat Arie Troost nog zien hoe je moet juichen. Het lijkt wel een gewichtheffer wiens halter in de mist verdwijnt! Samen blij zijn om een goal van je ploeggenoot, dát verraadt teamspirit.


Zuma.

Omdat Bolnes reeds voor de pauze verzuimde het duel te beslissen bleef het onnodig spannend deze middag. Uitblinker Jan Kooij besliste de sportieve tweekamp. Tien minuten voor tijd schoot Jan deze wedstrijd met zijn rake 2-0, de geschiedenisboeken in. Altijd lekker om de laatste wedstrijd van 1971 winnend af te sluiten. Bij een lange winterstop blijft zo’n overwinning extra lang hangen. De toenmalige Bolnes-trainer Herbert Zuma, een man met Zuid-Afrikaanse roots en tevens oud-Heracles speler zal met goed gevoel de kerstdagen zijn ingegaan. 

 

 

Bolnes-zaterdag speelt thuis tegen SDV. Jan Oostenrijk (links) kan de uithaal van de SDV-spits niet tegenhouden. De andere Bolnes-acteurs Gijs de Ruiter en André Flach (met de voetbalkousen op de enkels) showen met hun lichaamstaal dat er groot gevaar dreigt. Fietsen en bromfietsen-winkelier Henk Gravesande uit de wijk ‘De Kossel’ in Slikkerveer adverteert met zijn reclamebord ook op het hoofdveld van Bolnes.

 

 

De kalende scheidsrechter staat op een perfecte positie. De leidsman zou de bal er het liefst zelf wel in willen koppen. Rijsoordspeler Dammes Dorsman hoopt tevergeefs op een tweede kans van de keeper. Het reclamebord van STEHOUWER & VISCH bakt niet alleen het beste brood maar neemt ook de beste reclamepositie in op het hoofdveld van Rijsoord. U hoeft alleen maar 4366 te draaien om een bestelling te doen.

 

 

Met een uiterste krachtsinspanning probeert ‘libero’ Ronald Warnas van Slikkerveer op dit mooie plaatje, een ingewikkelde kans van een aanvaller, van het in die tijd, gerenommeerde SMV voorkomen. Slikkerveer speelt vanmiddag voor de verandering eens in de witte shirts.

 

 

Typisch zo’n voetbalterrein wat ‘memory ’s’ oproept bij mensen die daar ooit geweest zijn. De opgehoopte buizenmassa herinnert aan het ‘ijzeren nostalgische tijdperk’. We aanschouwen het voetbalveld van De Zwerver te Kinderdijk. Vandaag moet RVVH naar de ‘overkant’. De Zwerver is met 2-1 te sterk voor Hercules. Herkenbaar zijn Jan Schouten (op de rug), Lam Mak en doelman Arie Rijsdijk. Links staat geweldenaar Gerrit Slagboom. Er is ook nog net een glimp van ‘Kinderdijker’ Chris Birahy zichtbaar die korte tijd later zelf naar RVVH zou ‘oversteken’.