Fas de Hon 1915 - 1998.
Praten met een Ridderkerker.
De rubriek “Praten met een Ridderkerker” is al zo’n 20 jaar een succesprogramma van Radio Ridderkerk. Een rubriek waar veel luisteraars naar uitkijken. De lijst van mensen die ooit door Ger Schilt geïnterviewd werden bevat namen van markante Ridderkerkers, waarvan velen helaas inmiddels zijn overleden. De SLOR heeft de geluidsbanden van vrijwel alle interviews zorgvuldig bewaard. Ze worden overgezet op CD en de Stichting Oud Ridderkerk krijgt er een kopie van. Met deze interviews is een stuk geschiedenis van Ridderkerk vastgelegd, dat zeker ook bewaard hoort te blijven in de archieven van de Oudheidkamer. Veel feiten uit deze interviews zijn het waard om ook op schrift vast te leggen. Daarom zult u met enige regelmaat een samenvatting van “Praten met een Ridderkerker” op deze plaats in De Combinatie aantreffen.
Fas de Hon.
Het allereerste interview werd uitgezonden op 6 maart 1986. Ger Schilt had Fas de Hon voor de microfoon. Veel Ridderkerkers hebben Fas gekend als toneelspeler maar zeker ook als voetbalscheidsrechter.
Fas werd op 10 januari 1915 geboren in Rotterdam, maar zijn ouders kwamen van oorsprong uit Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. Zijn vader overleed toen Fas 2 jaar oud was en zijn moeder moest, zoals dat ging in die tijd, de kost gaan verdienen. Fas werd bij verschillende tantes ondergebracht en volgens Fas stamt zijn voorliefde voor reizen en trekken uit die tijd. Zijn moeder hertrouwde toen hij vijf jaar was en ze verhuisden naar de Molenkade in Alblasserdam. Fas herinnert zich dat hij al vanaf die tijd toneel speelde.
Tijdens verjaardagen of bruiloften klom hij op een stoel en droeg liedjes voor tot groot plezier van de familie. Het toneelspelen is nooit meer overgegaan!
Toen hij tien jaar oud was verhuisden zijn ouders naar Ridderkerk. Fas vertelt in het interview bloemrijk over de oversteek van Alblasserdam naar Ridderkerk met de pont bij het Nieuwe Veer. Twee paardenwagens met huisraad en Fas natuurlijk naast de koetsier op de bok. Hij weet nog dat hij de Molendijk maar eng vond: Zo’n smalle dijk met aan weerszijden het land ver beneden je. Via deze dijk, de Ringdijk en de Kievitsweg arriveerden zij op de Donckselaan , waar zij een woning in het ”Ruhrgebied” betrokken.
Voetballen en toneelspelen.
Fas vertelde dat hij vóór het voetballen nog heeft gekorfbald. Leuke sfeer en het team ging regelmatig met elkaar uit. “En”, zo bekende Fas ruimhartig: “Daar heb ik het knuffelen geleerd”. Al vrij snel is hij overgestapt naar het voetballen en die sport is hem zijn hele leven blijven fascineren. Daarnaast had Fas een zwak voor het toneel. Voor de radio vertelt hij met smaak over de vele jaren dat hij deel uitmaakte van de Slikkerveerse toneelvereniging van postbode Bronwasser. Na al die jaren weet hij zich nog haarscherp de titel van het eerste toneelstuk waarin hij speelde, voor de geest te halen en draagt moeiteloos stukken tekst voor uit die tijd. Ook noemt hij namen van medespelers, zoals Mevrouw van Eck, Leen Opmeer, Pleun Verschoor, Annie van Gent, Cor Stam, Leen Brand en Piet van den Berg. Geoefend werd er bij “Punt aan de Molendijk”, maar het hoogtepunt van het jaar was toch wel het optreden bij de Harmonie, drie avonden achter elkaar. Eerst was er een uitvoering van de Harmonie en aansluitend werd dan door de toneelvereniging een stuk opgevoerd. Die avonden vonden plaats in de Electrozaal, waren alle avonden uitverkocht en duurden soms wel tot half een.
Bruiloften en partijen.
Na de tweede wereldoorlog is Fas op gaan treden tijdens bruiloften en partijen. Met Bronwasser (van het toneel) en Maarten en Jan Lagendijk (zonen van de Rijsoordse pianostemmer). De accordeon was het favoriete instrument. Fas was de conferencier, vertelde moppen en ze speelden sketches. Fas brengt voor de radio en passant het gedicht met de mooie titel “Slim Marietje” ten gehore, zonder ook maar een keer de draad kwijt te zijn. Ze traden op van Volksbelang tot Obadja, kortom de groep was wereldberoemd in Ridderkerk en omstreken. Ook tijdens het interview schudt hij om de haverklap een mop uit zijn mouw.
Het meisje van Taselaar.
In de oorlog (1943) is hij getrouwd met ”een meisje van Taseleaar” uit Slikkerveer. Volgens Fas is hij getrouwd omdat er in die tijd toch weinig anders was te doen. Maar hij trouwde wel op huwelijkse voorwaarden, want hij bedong dat hij zijn vrijgezellenleven niet op hoefde te geven. Na een paar jaar “twaalf ambachten en dertien ongelukken” zoals hij dat zelf noemt, werkte Fas 8 jaar met veel plezier bij slager De Koning en heeft daarna, na het behalen van zijn diploma’s, tot zijn pensionering “in de boekhouding” op de veiling in Barendrecht gewerkt.
Het gesprek komt dan uiteraard weer terecht op het voetballen. Fas heeft zelf een aantal jaren gespeeld, maar is toen al gauw overgestapt naar het scheidsrechteren. Eerst zaterdagclubs in heel Ridderkerk, maar later floot hij ook ver in de omgeving. Fas ging altijd op de fiets! Zo vertelt hij dat hij rustig twee uur fietste naar een plaats ver in de Hoeksche Waard, daar zijn wedstrijd blies en dan weer op zijn fiets stapte om opnieuw twee uur naar huis fietste!
Fas is echter bij velen bekend geworden als scheidrechter bij Ridderkerkse voetbaltoernooien en het bedrijfsvoetbal. Ook floot hij acht jaar lang wedstijden in de Ridderkerkse zaalvoetbalcompetitie. Ger Schilt en Fas de Hon halen mooie herinneringen op
aan het B.B.B.-voetbalteam (de Bolle Buiken Beukers), waarin ondermeer mensen van de toenmalige Sportraad speelden. Tijdens een jubileumwedstrijd van dit team kreeg hij voor zijn vele werk een gouden fluit uitgerekt.
Noot: Uiteraard staat hierboven niet het complete levensverhaal van Fas de Hond. Het is slechts een samenvatting van wat er in “Praten met een Ridderkerker” werd vastgelegd op geluidsband. Fas overleed 15 mei 1998 op de leeftijd van 83 jaar.
Wilt u voor € 5,= een kopie van deze geluidsopname, bel dan eens met de studio van Radio Ridderkerk tel. 0180-430777