In een brief van de Culturele Raad Zuid-Holland gericht aan de historische verenigingen omvatte een voorstel om te komen tot een onderzoeksproject rond het thema “Het dagelijkse leven in Holland in 1840”. Aanleiding was de herdenking dat in het jaar 1840 de provincie Holland gesplitst werd in Zuid- en Noord-Holland.
Dit heeft tot resultaat gehad dat er in 1990 een tentoonstelling in de oudheidkamer is georganiseerd die handelt over het dagelijks leven in Ridderkerk rond het jaar 1840.
In die tijd was er, naast de gemeente Ridderkerk, een over de Waal gelegen burgerlijke gemeente Rijsoord . Deze gemeente telde slechts 150 zielen en het was daarom niet zo verwonderlijk dat het in 1855 werd opgeheven en bij Ridderkerk werd gevoegd.
Dit kaartje geeft schetsmatig de situatie van 1723 toen de Waal de grens vormde tussen Ridderkerk en Rijsoord. Het werd gebruikt in een rechtsgeding tussen het bestuur van de Zwijn¬drechtse Waard en de ambachtsheer van Ridderkerk als dijkgraaf van Oud-Beijerland. Het Zuiden (Rijsoort) is boven getekend en het Noorden (Ridderkerk) onder. De brug ligt hier nog recht voor de Rijsoordse straat en dat is zo gebleven tot 1821. Er werd toen een nieuw stuk straatweg over de uiterwaard aangelegd waarbij de brug het water kruiste in een schuine richting. En het doorgaande verkeer niet meer via de Rijsoordse Straat kon verlopen. Waaldijk was een benaming die de Zwijndrechtse waard gebruikte voor de dijk die door de Ridderker¬kers de Pruimendijk of ook wel de Drogendijk werd genoemd.